"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

14 февруари 2017

Мараба, роботе! (в отговор на оскърбения митр. Николай)


Мараба бе, робот!!... 

Ти може би, Високопреосвещенство свое собствено, се чудиш защо започвам писмото си до тебе тъй, наричайки те "робот"? Ще ти кажа. Защото, драги, си мислиш, че в речта си по случай собствения си юбилей, си цитирал закон на логиката, затова и споменаваш "причинно-следствените връзки", но всъщност си цитирал закон от физиката, в частност на механиката, казвайки, че "всяко действие има равно по сила (и обратно по посока - тая част в скобите си я изпуснал) противодействие"... Ей, затова ти викам "робот", механико наша църковна - да не се чудиш що... Ето как си смесил логика с физика и механика само в рамките на едно-единствено изречение и тази умопомрачителна помия от несъвместими понятия се опитваш да представяш като закони на човешкото общуване, че дори и като Божествени Закони.

Виж сега, в реалните човешки взаимоотношения, а още повече в отношенията човек-Бог причинно-следствените връзки са алогични и непроследими често, твърде често. Ще ти дам само един пример с котарака на Авва Велико (у когото близо половин година квартирувах) Детелин.

Една вечер Авва Велико реши да ме почерпи дивечово месо, беше отнейде взел готвено. Слагам си в чинията аз и Детелин с ръмжене, за части от секундата, скача на масата и го отмъква. Няма да споменаваме подробно и затуй как дивакът ме ухапа по ръката, когато няколко дни по-рано успях да спася от зъбите му цял пакет с нарязана шунка в последния момент буквално.... 

На сутринта ставам от кревата и го гледам - седи на стола ми пред компютъра и ми се хили, извърнат... Не зная виждал ли си това, но те наистина се хилят котките, особено ако вярват, че са те прецакали!... Усмихнах му се "невинно" в отговор и се заприближавах бавно, уж небрежно към стола, обувайки пътьом дясната си обувка на бос крак.... Такъв шут му набих едновременно в топките и задника, че прескочи масата от стола, както е огромен котарак... 

А го отучих пък да ми препикава дрехите по следния начин: Той обича да се излежава в мивката в банята, дето е като корито. Та влязох една сутрин, сварих го вътре да спи и му се изпиках на главата, изхвърча като попарен с вряла вода. Оттогава не се е качвал на масата, не е пикал по дрехи и като му викнех да дойде или да се маха, веднага изпълняваше заповедта. Даже беше почнал да спи с котката Арабела и дъщеря им Пупа при мене под юргана, мъркайки.

Къде ти е точно значи, Високопреосвещенство, "причинно-следствената връзка" тука?

Но, казваш ти, ние злите хора, които те оскърбяваме и нараняваме, защото не обичаме Бога (или Го обичаме все-таки, но те нараняваме и оскърбяваме, бидейки самите ние добри, ама наивни, подведени от някакви истински зли хора, които Бога съвсем не Го обичат), ще си получим заслуженото по силата на причинно-следствените връзки. Ще Го обикнем изведнъж и това ще се види от факта, че ще започнем да обичаме тебе... Или пък може би Бог ще ни накаже жестоко, задето не сме те обичали? Как бе, с мутрите ти църковни ли, както дядо Кирил на Траката или отец Августин в Троянския манастир??

Ох, не! Оплетох се, размищлявайки върху думите ти, това само болният ти мозък може да го роди като логическа последователност! Единственото, което съм в състояние да кажа с положителност относно туй съждение твое е, че ми се струва ти да се мислиш за тъждествен с Бога или най-малкото, смяташ че отношението към Бога е и отношение към теб. Мразим ли те - мразим Бога, обичаме ли те - Него обичаме... Пък аз не те мразя, честно. Не те и обичам, но не те мразя истински. Но както и да е, остави ги засега тия работи, щото не зная уважаемият читател на нашата публична кореспонденция какво си мисли, но аз лично се отказвам да разсъждавам по-нататък - плашиш ме!

* * *

Но ти казваш, че си "открит за критики". Хубаво, да оставим тогава арогантния тон, за да започнем с критиките.

Първо искам да те критикувам за нещо, което още през 2007 година ти и хората ти надробихте, още докато ти беше Знеполски епископ. Става дума за инициативата за въвеждане на задължително религиозно образование в системата на държавните училища. Във време, когато на власт у нас беше Симеон Сакскобурготски, принципно предразположен към БПЦ, нейните инициативи, интереси и влияние в обществото и имаше шанс, съвсем реален при това, да влезе това образование в училищата, ти и хората ти успяхте да наложите на синода да смени концепцията си, изработена от Богословските Факултети в България и приемлива от светските власти, с една концепция, която беше абсолютно неприемлива спрямо действащата Републиканска Конституция. Това трайно затвори инициативата, направи я неосъществима, при това в последния момент, буквално дни преди да сработи.

Второто, за което ще те критикувам, е че превърнахте с хората си междуконфесионалния християнски диалог, в който можеше да има даже дебат и полемики в градивен тон и посока, в бабешка седянка (още тогава пак в далечната 2007-ма), при която една махала одумва съседната. От твоите толерирани и хранени "апологети на православието срещу ересите и сектите" слушахме и четохме, че "сектите и инославните изповедания, предимно протестантските, "самоубиват" хората - обират им парите и имотите и ги тласкат към самоубийство", безкрайно се озадачихме и от "факта", че "пасторите дават на последователите си наркотици, създават у тях зависимост към психоактивни вещества", слушахме и четохме, че "протестантите са злонамерени към нашата култура и история, че са маша на задокеански зли геополитически сили", слушахме и четохме какво ли не т.е. от "вересиите" ти, дето ги пусна из БПЦ по епархии и енории и подучи да говорят "авторитетно" пълни глупости.

Третото, за което ще те критикувам, е че използваш от години свои хора из медиите, за да петниш и сриваш авторитета на свои противници в БПЦ, този ресурс, който трайно унищожава имиджа на Църквата в обществото, ти използваш даже, когато се касае за разчистване на съвсем дребни сметки.

Четвъртото от "плодовете" ти на "мастит архиерей" и основен фактор в светия синод, което намирам за отвратително, е че заради евтин пи-ар в България и за одобрението на едни безкрайно подозрителни среди в Русия, използвали те, за да извият ръцете на самия Руски синод и Патриарх, ти изиска чрез "критската афера" от синода да ни поставите в изолация БПЦ от почти целия православен свят. Един уместен и необходим Всеправославен събор, като готвения на о. Крит, двамата с Вселенския Патриарх Вартоломей, който ти е впрочем лика-прилика, превърнахте в тотален цирк - той с претенцията си да го видим като Осми Вселенски и Велик, свят, ти с претенцията си да ни го покажеш като Вълчи и Антихристки анти-вселенски събор, анти-свят. И двамата ги надробихте тия глупости с една-едничка себична цел и мания, идея-фикс - да се впишете в "аналите на историята".

Високопреосвещенство бе, ти си бедствие за БПЦ, ти си нашето тотално поражение и пълна катастрофа.
   
                                                                        подпис: arbiter elegantiarum

Няма коментари:

Публикуване на коментар