"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 февруари 2017

Като при Борджиите (Обновено)




автор Таня Илиева - Мускетарката 

От десет дни Грузинската православна църква се раздира от един от най-силните скандали в своята история. След убийството на патриарх Кирион Втори през 1918 година, което остава и загадка до ден днешен, е нямало такъв скандал с такава сила. 

Но какво се е случило, та медиите в Русия и Грузия се занимават така обстойно със случилото се? Преди десет дни, на 10 февруари на летището в Тбилиси, е задържан отец Георги Мамаладзе. Той чакал на площадката на автобуса за полета за Германия, където е пребивавал за планова операция католикос - патриарх на цяла Грузия Илия Втори .

При проверка в багажа на отец Георги била намерена отрова -цианид натрий. След което свещеника бил арестуван. Впоследствие прокуратурата в Тбилиси дала информация, че отец Георги е планирал да отпътува за Германия и да отрови високопоставен духовник (освен патриарх Илия, в Германия като придружител се намира и племенникът на патриарха митрополит Димитрий Батумски)

Няма конкретна информация свещеникът да е искал да отрови патриарха.                              

отец  Георгий Мамаладзе
Според източници от Грузия за обект на престъплението се предполага, че е административната секретарка на патриарх Илия - Шорена Тетруашвили. Отец Георги е в ареста през цялото време. И ако се докаже това, в което е обвиняван, ще трябва да понесе наказание от 7 до 15 години затвор. Свещеникът се е възползвал от правото си да не дава показания. Не може да дава и изявления и неговият адвокат, който е подписал декларация, за да мълчи. 


Доказателствата срещу отец Георги са минимум две. Първо има показания на гражданин, който на 2 февруари се обърнал към прокуратурата и разказал, че неговият познат отец Георгий е искал от него да купи цианид. И второто доказателство е аудиозапис, който е направил един журналист, родственик на свещеника на име Ираклий Мамаладзе. Адвокатът на заподозрения косвено е потвърдил, че става дума за едно и също лице.

Събратя на свещеника предполагат, че отец Георги е жертва на инсценировка и зад това стои административният секретар Шорена Тетруашвили, която според версията на прокуратурата е била евентуална жертва на отравяне. При нея е имало мотив да бъде отстранен отец Георгий. Той е провел борба с корупцията вътре в църквата, когато в качеството си на ръководител на медицинския център на православната църква в Грузия (отец Георгий е практикуващ лекар) ,,Свети Йоаким и Анна", той  открил много корупционни практики, нарушения и разхищения. По този повод той написал няколко писма до патриарх Илия. Когато Шорена Тетруашвили е управлявала службата за управление на патриаршестките имоти, тогава и отец Георгий е бил назначен.

Според едно от писмата на отец Георгий една от компаниите, която е изцяло притежание на Патриаршията, се занимава с нелегална и нерегламентирана дейност като производство на технически спирт. При което се натрупали много дългове. В един от имотите на Патриаршията например са прибивавали момичета на повикване, пряко под надзора на госпожа Шорена.


Коя е госпожа Шорена? Нейната официална длъжност е административен секретар на патриарх Илия Втори. Тя се смята за дясната ръка на патриарха, отговаряща за търговията със свещи и ръкоположенията на свещениците. Тя е собственик на огромно количество недвижимо имущество, без да има бизнес или да е омъжена за бизнесмен.

На Патриарх Илия ще му се наложи да даде отговори на многото въпроси, които възникнаха през последните десет дни и да бъде въздадена справедливост.

На самия патриарх му предстои завръщане в Тбилиси в понеделник.
Според прессъобщението на Грузинската прокуратура нямало е опит за убийство на патриарх Илия Втори. На отец Георгий му е предявено обвинение за убийство на едно лице.

Няма коментари:

Публикуване на коментар