"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

15 февруари 2017

Насрочен е изборът за Врачански митрополит


автор Таня Илиева-Мускетарката

Днес на заседанието на Светия Синод на БПЦ-БП са били определени датите на епархийския избор за Врачански митрополит и каноничния избор, който следва. Двете дати са съответно 5 март за епархийския избор и 12 март за каноничния избор.

Епархийският избор ще бъде с таен вот и двамата епископи, които са събрали най-много гласове, ще бъдат излъчени. За гласуването и неговата редовност ще бъде съставен протокол, който ще бъде внесен в Светия Синод.

На 11 март Светият Синод на БПЦ-БП ще има извънредно заседание, на което е ще се произнесе по редовността на избора.

На 12 март ще се състои и каноничният избор, на който митрополитите ще избират между двамата епископи. Този, който е събрал повече гласове, ще бъде утвърден за Врачански митрополит.

3 коментара:

  1. Ще направя една прогноза. Ще бъдат избрани епископите Педофилий и Яков и ще бъде утвърден величкия епископ Педофилий.

    ОтговорИзтриване
  2. Да добавя ,нещо митрополит Киприан е получил инструкции как да проведе изборите във Враца,по време на гостуването си в Пловдив.Всички са го видяли,тъй че точният кандидат ще бъде излъчен

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък, Анонимний, ще направя друга прогноза: Подгласникът на Педофилий (Сионий Велички) ще е не Иаков, ами Иеротей Агатополски. Ще изберат Сиoний от синода, а Иеротей ще получи максимум един-два гласа.

    Бог да прости Добрия архимандрит и игумен в Поморие Иеротей, комуто "дадоха пари и епископтво", а той скъпо ще го плати туй да участва в "два-три избора с по три-четири гласа", ще го плати с честта си и любовта на приятели, продадена за едно "Пежо" и за да се "чуе името му

    ОтговорИзтриване