"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

03 февруари 2017

"Културата" на селянина, "православието" мутрата


в отговор на "Митрополитът-Слънце" от Таня Илиева

След като се "сподобихме" с "православна психотерапия",  че даже и с "терапевти" по енориите, благодарение на един във висша степен спекулативен, че и направо казано малоумен прочит на чисто научно-богословското изследване на митр. Йеротей Влахос в областта на историята на православната аскетика и монашеска духовност, сега сме напът да се сдобием и с "ортодоксална" медицина, благодарение изобретателността да привлича вниманието на църква и общество със скандалността на изказванията си на Пловдивската мутра-митрополит.

Той няма кого вече да нападне (свършиха врачките, протестантите и даже извънземните и уфолозите) и Николай Пловдивски се зае с Хипократ. Той, Хипократът, бил езичник, затова и клетвата, която е написал и с която се кълнат встъпващите в практика медици днес, била езичническа, тъй че, трябвало да се замени. В какво да се кълнат медиците? В името на св Лука Войно-Ясенецки - военния хирург и епископ от времето на Втората Световна война.

У наркоман обща култура, колкото у съвременен български магистър-богослов библейски познания. Така и Николай не знае, че никой не се кълне "в името на Хипократ", а просто в хипократовата клетва, в древния й вариант, се споменават и призовават имената на древните елински божества. Но оставете това, по-важно е друго, а то е, че вече огромна част от синодните старейшини на БПЦ са педерасти, а почти всички от устремилите се към овакантяващите се митрополитски катедри епископи тоже. Но аполоновото елинско начало Николаю не пречи, което е в основата на старогръцката педерастия, щото у старите гърци тя е именно идеологически утемелена, тя е форма на езичество и идолопоклонство пред съвършенствата и божествеността, аполоновска, на мъжкото тяло. Дионисиевото трако-елинско начало Николай също не го тревожи, макар и имени и рождени дни на митрополити да надминават всяко древно тракийско пиршество и даже древноримска вакханалия... На Николай му запречи само Хипократовият обожествен митичен лекар Асклепий (Ескулап).

А аз имам сериозно предложение... След като създаде "духовна академия" в Пловдив, напук на науката "богословие" и само и единствено в услуга на своята мания за "епископална непогрешимост", нека да направи и едно училище сега за ортодоксални лечители-шамани, които ще се кълнат в туй, в което той им каже. Познавайки лично продажността и безгръбначието на първенците сред българския църковен народ, подозирам, че за някой мижав щат или хонорар, биха се клели и в оная му работа на Луд Кольо новите "пловдивски професори"...

Тъй де, майната му на Хипократ, да върнем медицината на шаманите, отдето тоя я е отделил, решавайки да служи на боговете (както си ги е представял) и на хората с разум и усърдие, вместо с баене и магии!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар