"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

03 февруари 2017

Полезно е да се знае (специални знания за митр. Николай): История на Хипократовата клетва и в какво се кълнат днес българските лекари


aвтор Таня Илиева-Мускетарката

Клетвата на Хипократ, Ваше Високопреосвещенство, изразява основополагащи морално-етични принципи на поведение на лекарите, а понятието, което е широко разпространено е клетва (те не кълнат, обещават да помагат на хората), изразяват своите намерения да помагат на хората, ставайки лекари.

Клетвата, формулираща моралните норми на поведение на лекарите, е съществувала още в древен Египет. За възникването на клетвата може да се каже, че Хипократ я е написал сравнително късно през живота си. Според преданието клетвата произхода от пряк потомък на бог Асклепий, тя била предавана от поколение на поколение и била предавана устно и най-накрая била записана. Клетвата първо била записана от Хипократ в елинистичната Александрия при Херофил и Еразистрат и била документирана през 3 век преди Христа.

Първоначалният вариант, записан от Хипократ, през 3 век бил на йонийски диалект и забранявал на лекаря да съдейства при аборт и самоубийство. Оттогава текстът е претърпял изменение на смисъла.

За своето време е била много голямо достижение, давайки много високо ниво на морала. Затова в християнския свят тя била приета със съответните поправки. Началото е било изменено с думите ,,Да бъде благословен Бог, Отец Господ нашият Иисуса Христа, който е благословен во веки веков, аз не лъжа..." ( Не виждам нищо езическо)

Има 9 основни принципа:
  1. Обвързване пред учителите, колегите и учениците.
  2. Принципът за непричиняването на вреда.
  3. Задължение за оказване на помощ на болните (принципът на милосърдието)
  4. Принцип на грижата в полза на болния и преимущество на интересите на болния.
  5.  Принцип на уважение към живота и отрицателно отношение към евтаназията.
  6. Принцип на уважение към живота и отрицателно отношение към аборта.
  7. Отказ от интимни връзки с пациентите.
  8. Стремеж към лично усъвършенстване.
  9. Запазване на лекарската тайна.

Сега ще видите, Ваше Високопреосвещенство, в какво се кълнат българските лекари.


Лекарската клетва в Република България е следната: 
  Като пристъпвам към изпълнението на лекарските си задължения, тържествено обещавам пред своите учители и колеги, пред българския народ да работя честно и добросъвестно за опазване и укрепване на здравето и щастието на всеки човек, на всеки гражданин на България, на цялото човечество.
  В своята професионална дейност винаги ще се ръководя от общочовешките принципи и идеали, от хуманизма и всеотдайността на моите предшественици.
  В името на моя Бог и моята религия ще лекувам безкористно всички болни, ще се отнасям грижливо и с любов към тях без оглед на тяхната национална, религиозна, политическа и социална принадлежност. Ще ги изследвам цялостно, с високо чувство за отговорност, с такт и умиление и винаги ще създвам обстановка на сърдечност, съчувствие и взаимно доверие.
  Обещавам да запазя за своите учители уважението и признателността, които им дължа.
Клиниката на Хипократ на остров Кос
  И занапред ще изучавам медицинската наука и с всички сили ще съдействам за нейното процъфтяване. Задължавам се да лекувам въз основа на научни медицински знания и с помощта на съвременни лечебни средства до пълното оздравяване на болния. Няма да се отказвам от лечение даже и тогава, когато не е останала никаква надежда за успех, няма да прекъсна живота на болния дори и да съм помолен да извърша това. В интерес на болните ще търся съветите на моите колеги по професия и самият аз никога няма да отказвам помощ и съдействие.
  Обещавам да не предприемам без медицински и социални показания изкуствено прекъсване на бременността. 
Заклевам се да не давам гласност на сведенията, които болните ми доверяват, освен ако те не представляват опасност за обществото и държавата. Непрестанно ще подобрявам квалификацията и професионалното умение, ще предавам своя опит и знания на сътрудниците и помощниците си, активно ще участвам в повишаването на здравната култура на населението, в профилактиката на заболяванията и в усъвършенстването на здравеопазването. 
  Аз всякога ще помня лекарския си дълг и високата си отговорност пред народа и държавата.
  ТЪРЖЕСТВЕНО, СВОБОДНО И С ЧЕСТ ПОЛАГАМ ТАЗИ КЛЕТВА И ОБЕЩАВАМ ДА Й БЪДА ВЕРЕН ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ!
  В ИМЕТО НА БОГА, НА МОИТЕ УВАЖАВАНИ УЧИТЕЛИ И МОЯ ОБИЧАН НАРОД - ЗАКЛЕХ СЕ!

Текста на Хипократовата клетва под формата на кръст

12 коментара:

  1. Първо за обидите , както аз не обиждам така и държа да няма обиди .Анонимнико,погледнете чл 159 от Правилника за прилагане на закона за народното здраве ,там е текста на клетвата която полагат българските медици( нарочно се допитах и до правоспобни медици и те потвърдиха каква клетва са положили) Това което Вие ми цитирате е автентичният и неизползваем текст.Затова след като прочетете , очаквам извинение.

    ОтговорИзтриване
  2. Таня ти обяснява, анонимни глупако, дето си "чат", че българските медици не се кълнат с древната Хипократова клетва, а с един силно преработен вариант, запазващ духа и интерпретиращ древните принципи, в който не се споменават поименно никакви божества понастоящем.

    Естествено, че текстът на Хипократ ще го има в ИСУЛ, но текстът, в който се кълнат медиците ни, е съвсем друг и той е представеният от Таня, която много хубаво показва, че тази традиция - да се преработи хипократовия текст в християнски или общочовешки контекст е много древна и част от нея е днешната клетва на медиците пред Конституцията.

    А какво се мъти в главата на митроносния престъпник, сетил се за поредната глупост, с която да получи "прайм-тайм" в общественото внимание, не можем да гадаем. Кокаинът не прощава.

    ОтговорИзтриване
  3. Нали трябва да бъде защитен един човек,който скандализира с незнание,авторитарност ,и осъден от хората за своеволиято си .Аз за първи път срещам през живота си някой,който се изживява като последна инстанция на този свят .В Пловдив за първи път хората са вдигнали ръце от митрополита си ,но това е без значение.

    ОтговорИзтриване
  4. Таня: "Аз за първи път срещам през живота си някой,който се изживява като последна инстанция на този свят..."

    О, не, Таня, историята знае мнозина - Калигула, Нерон, Хитлер, Мусолини, Антихристът...

    ОтговорИзтриване
  5. Това е коментарът на анонимния глупак, предшестващ нашите с Таня коментари-отговори, който изтрих погрешка, докато редактирах моите. В един отворен предварително web-прозорец го намерих и го поствам тука с "копи-пейст", за да се види за що иде реч в разговора ни:


    "Когато човек е глупак, това е за цял живот!" - руска народна мъдрост. Това, драга Таня, не е "Хипократовата клетва". Текстът на Хипократовата клетва е този: "Кълна се в Аполон - лечителя и в Асклепий, в Хигия и Панацея, и нека свидетели ми бъдат всички богове и богини, че доколкото ми стигат сили и разум, ще спазвам настоящата си клетва, скрепена с моя подпис. Учителят, обучил ме в лечебното изкуство, ще имам за свой родител, като на драго сърце ще споделям с него и ще осигурявам необходимото за прехраната или работата му. А неговите потомци ще са ми като родни братя и ако желаят да изучат това изкуство, аз ще им го предам безплатно и без да им искам разписка за дължимата сума. Ще наставлявам писмено и устно и чрез всички останали форми на обучение единствено своите деца, децата на своя учител, както и учениците, заклели се по лекарския обичай - никой друг. Ще препоръчвам на болните полезен начин на живот, доколкото ми позволяват това умението и разумът, и ще ги предпазвам от всичко за Полезно е да се знае (специални знания за митрополит Николай Пловдивски) Историята на Хипократовата клетва и в какво се кълнат българските лекари
    Премахване на съдържанието | Изтриване | Спам

    ОтговорИзтриване
  6. Съвсем ясно писах: дядо ти Николай протестира срещу ОРИГИНАЛНИЯ текст на т.нар. Хипократова клетва. Няма две "хипократови клетви". Има една и тя се размахва навсякъде. От коя година е чл. 159 от Правилника, бре, Таньо? И какво точно пише в чл. 89 от Закона? Хипократова клетва ли пише или "актуализиран текст на клетва"? А?

    ОтговорИзтриване
  7. Хехехе, тези са много зле.
    Нали Николай говори за хипократова клетва, не за някаква си такава с която се заклевали лекарите. Защото лъжете бе! Кога Николай е казал, че осъжда това което таня е пуснала в блога?

    ОтговорИзтриване
  8. Текстът на Хипократовата клетва в Република България е утвърдена и публикувана в Държавен вестник брой 65 от 1994 година.Правилникът за прилагане на закона за народното здраве е действащ и до днес макар да е от 70 те години на миналия век, последната редакция е от 2005 година.

    ОтговорИзтриване
  9. Няма две Хипократовата клетви ,текста които публикувах е миродавен и Николай Пловдивски , размахва нещо което не е миродавно .

    ОтговорИзтриване
  10. Хипократовата клетва е като законите на Хамупарпи - цитират се частично и "илюстративно". С Хипократовата клетва, автентичната, в която се призовават Асклепий и Аполон, никой понастоящем не се кълне от хилядолетия насам.

    Българските медици днес се кълнат с нещо, което само бегло прилича на клетвата на Хипократ, от която са запазени само някои презумпции, които са преработени почти до неузнаваемост. И се кълнат в Конституцията и пред Суверена - Български народ. Какво точно не разбра, анонимни глупако, освен това, че перманентно дрогираният педал с митра в Пловдив пак се прави на интересен, за да върне вниманието върху себе си?

    П.П. Впрочем, докато се "подписваш" като анонимен, чувствам се свободен да те нагрубявам колкото си ща (в това се различаваме с Таня), щото си фикция, а не личност, докато си анонимен и безличен.

    ОтговорИзтриване
  11. Нали трябва да защити любимия си митрополит,а колкото до обидите не смятам да падам на нивото на мъжките и женските припадалки .Те са особена порода,и най-важното са на изчезване, много хора не одобряват митроностното чудо на чудесата от Пловдив.Нали знаеш онази реплика от римския сенат,,И все пак Картаген трябва да се превземе "Какво да прави човек.

    ОтговорИзтриване
  12. ...Сципион Африкански: "Картаген трява да бъде разрушен", ако го бяха навреме послушали в сената, Рим нямаше да види в Алпите слоновете на К/анибал... Но аз и друга реплика знам от Рим: "Обущарю, не гледай по-високо от обущата" казал един художник, когато някакъв обущар направил уместна забележка за изрисуваните на картината му обуща и след като получил за това похвала, се одързостил да коментира и друг елемент от нея, но неуместно. Това е пословица, която много приляга за Николай Пловдивски - в адаптация: "Шопе, гледай си Искъро /и най-много Марицата/, моретата са за гърци и траки".

    * * *

    А колкото до "падането на нивото им", падай, не се бой - като те атакуват с нивото си, те очакват да се объркаш и смутиш. отговориш ли им на същото ниво обаче, онемяват трайно - "Отговаряй на безумния според собственото му безумие, защо да се мисли за мъдър?!" (Притчи Соломонови)

    ОтговорИзтриване