"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

07 февруари 2017

Свщмчк. Харалампий Магнезийски и св. мчца Валентина Кесарийска








Автор Таня Илиева-Мускетарката


Тропар на Свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец , епископ на Магнезия:
,Твоят мъченик, Господи, при своето страдание прие от Тебе, нашия Бог ,нетленен венец,Защото, имащ Твоята подкрепа, мъчителите повали и съкруши на демоните безсилната дързост: с неговите молитви спаси нашите души."
Свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец, епископ на Магнезия, е роден около 89 година в Ликия. Той е бил епископ на Магнезия, област в Мала Азия. Значението на името му е ,,озарен от радост". Животът му е протекъл по времето на царуването на император Септимий Север и по времето на консулството на Луциан. Смята се, че по времето на смъртта си е бил на 113 годишна възраст.

Въпреки че е бил на преклонна възраст, свети Харалампий бил изтезаван без капка жалост. Тялото му било драно с желязни куки и от него били свличани парчета кожа. Той се обръщал със следните думи към мъчителите си: ,,Благодаря ви, братя, затова че ободряватe моето старо тяло и обновявате моята душа за новия и вечен живот".

Според преданието, като видели двама от войниците на име, Порфирий и Баптус, стоицизма с които понася страданията, те открито изповядали вярата си в Христос, за което били посечени. Също три жени, които станали свидетелки на страданията на свети Харалампий, започнали да прославят Христос, за което също били мъчени.

Самият проконсул започнал да мъчи свети Харалампий. И когато Луций се изплюл в лицето на светия старец, лицето му се преместило в задната част на главата му. Тогава Луций започнал да се моли да бъде помилван, той получил изцеление и станал християнин. На много изпитания бил подложен светия, преди да се яви пред самия император Септимий Север. Вървейки към мястото на изпълнение на смъртната си присъда, свети Харалампий се молел за това никой на мястото, където ще почиват мощите му, да не страда от болести и глад. Молейки се за това, преди палача да изпълни присъдата, Бог прибрал душата му. В това време императорската дъщеря Галина наблюдавала и била потресена от смъртта му, тя се покръстили и станала християнка и самата тя го погребала. Гробът на свети Харалампий Чудотворец епископ на Магнезия се намира в манастира ,,Свети Стефан", в Метеора, Гърция. Частици от неговите мощи има в различни части на Гърция и от тях стават много чудеса.
Част от черепът на свети Харалампий Чудотворец епископ на Магнезия в църквата,, Панагия Фалеромени и свети великомъченик Георги"в Нея Ираклица


 Част от черепа на свети Харалампий Чудотворец, епископ на Магнезия в манастира ,,Свети Стефан" в Метеора, Гърция

Част от черепът на свети Харалампий Чудотворец епископ на Магнезия в църквата,, Свети Харалампий"в Беотия 
Император Септимий Север

Тропар на Света мъченица Валентина Кесарийска : ,, Твоята агница ,Иисусе, Валентина,зове с висок глас ,,Тебе ,Женихо мой , обичам,и Тебе като търся ,страдая ,и се съразпъвам ,и се съпогребвам с Твоето кръщение и страдам заради Тебе,за да живея с Тебе.Но като жертва непорочна приеми ме ,с любов пожертвала се за Тебе : с нейните молитви, като милостив, спаси нашите души."

Света Валентина Кесарийска е родена в град Кесария(сегашна Палестина) .В днешно време той не съществува, защото е в руини,но когато е бил император Максимиан Втори Галерий ,градът е бил процъфтяващ .

Валентина се славела както с благочестието си ,така и с голямата си вяра в Христос. Когато била отведена в храма на римските богове да принесе жертва ,тя хвърлила камък в жертвеника и се извършвала с гръб към него.Фермилиан , управителя на Палестина заповядал да бъде измъчвана и обезглавена, заради силната си вяра в Христос и отказа ѝ да се поклони на римските богове.Заедно с нея били пострадали още две мъченици Енафа и Павла. 
Император Максимиан Втори Галерий

Няма коментари:

Публикуване на коментар