"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 февруари 2017

R.I.P, господа Професори (Николаевият синод погребва теологията)


Молбата към светия синод, подписана от четирима ректори на Български Университети, да бъде предложена науката теология за включване в списъка на защитените науки в България, е била разгледана на вчерашното заседание на синода, като всъщност дискусия е нямало, а само монолог на Пловдивската Владика Николай, в който богословите са били охулени, обявени за "модернисти" и антицърковни хора.

Въвежднето на академичното богословие в държавния списък със защитени науки би позволило на богословските факултети и катедри да продължат съществуването си, въпреки малкото кандидати да учат в тях. Закриването на факултетите и на катедрите, което е неминуемо след поредици от "нулеви учебни години", които им предстои да обявяват занапред, ще доведе и до пълна безпереспективност за въвеждане на задължително образование в държавното общообразователно училище, защото т. нар. "духовна академия", която митр. Николай създаде в Пловдив няма нито хабилитирани преподаватели - там преподават такива като Николай и като митр. Григорий, нито статут на висше учебно заведение.

Така е бил приключен въпросът с Богословските Факултети (единият, от които даже се нарича Православен Богословски Факултет - при Великотърновския Университет) и двете катедри по теология, съответно в Шуменския Университет (при Факултета за хуманитаристика) и в Пловдивския Университет - при Философско-историческия Факултет. Няма нито резолюция от синода по молбата на ректорите, не е протекло дори общо обсъждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар