"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 март 2017

Падре Паоло, ти си откачалка!


Честна дума, нищо не разбирам... Не разбирам защо падрето Паоло е мъченик, защо той си тръгва с "високо вдигната глава" от Белене, където е бил римокатолически свещеник и защо ние трябва да се срамуваме, задето той си тръгва... Изгонихме ли го? Не знам да сме го гонили... Държавната (или общинска) власт ли му обяви война, обяви го някой властимащ за "персона нон-грата" в Белене ли? Медийна черна кампания ли някой срещу него почна? Православната църква ли го "сложи на мушка"? Хората в Белене ли го унижаваха и биха? 

Нищичко от това.

Бил приютил семейство легално пребиваващи в България бежанци от Сирия, това предизвикало някакви протести и недоволство в град Белене. Беленчани били "прокудили" сирийците. 

Как? Били ли са ги, тормозили и изтезавали, запалили са им мястото на живеене? 

Не.

Нищо не разбирам, търся из интернет и пак нищичко не намирам, за да разбера какво се е случило точно. Всъщност нищо май истински не се е случило, просто тоя си отива "напук" и ние трябва да ревем "по зададен сигнал".

...Та значи разбирам само, че в Белене имало някакви протести срещу това, че католическият свещеник е приютил сирийско семейство бежанци. Сетне разбирам, че свещеникът си е тръгнал "накъдето го води Бог", обиден от неразбирането на беленчани, от това, че не го подкрепят в изпълнението на евангелския му дълг - да подслонява и да се грижи за странници.

Чувам ту, че е в отпуска в момента, ту чувам, че е отзован от началниците си във Ватикана. Единственото, което ми става ясно е, че този човек не се държи особено нормално... Да повторим - имало недоверие и несъгласие в Белене за това, което той правил и тоя толкова много се обидил, че заявил, заминавайки си, че България е място, където правдата и ценностите се поругават. И си тръгнал - в отпуска ли, към ново назначение ли, на никого не е много ясно. Само е ясно, че спрели литургиите в Белене, та се наложило да служи литургии (меси) римокатолическият свещеник от съседното село - Ореш. 

Тая "драма" ще я пропусна - че в Белене нямало католишки меси. Не ме интересува, честно да ви кажа, дали там има или няма католически литургии, съботянски сбирки, баптистки богослужения или ислямски дервишки маанета, щото някой си бил заминал, без никой да го гони. Ако някой беше забранил с указ да ги има, щях да се разтревожа, но само щото същият тоя, който забранява на католиците да се събират за меса, утре би си намерил "благовидна" причина и православната литургия да забрани. На никой нормален човек не би трябвало да пречи, че други някои се събират на съседната улица, за да правят нещо, което само по себе си не е лошо, нито касаещо по някакъв начин него. Тъй че, приключваме с драмата "няма вече меси в Белене", не ме интересува, че няма, още повече след като няма, щото кюрето си е тръгнало, без никой да го гони. А за мене, честно казано, той е схизматик и еретик, мога само да му река: Благодаря, че си отиваш от Православна България, знам че друг ще дойде на твое място, същият като тебе папист и еретик, но все пак е малка радост, че ти се махаш, пък и не съм те гонил, заминаваш си самичък, задето не съм ти ръкопляскал. Не съм те гонил, не те и мразя, успех в Занзибар. 

Не се чувствам и ужасен от факта, че българите в Белене гледали на сирийците там с лошо око. Навсякъде и всякога се гледа с недоверие на пристигналите "други", забелязал го е още Йовков, особено ако не са просто другоселци, ами другородци и друговерци... Та нима хората от Нови Хан не се вълнуваха и бунтуваха заради това, че в близост до домовете им отец Иван събира бездомници от цяла България, създавайки комуна? А всяка нарко-комуна с терапевтична цел, независимо дали е светска или реелигиозна, не предизвикваше ли брожения из селата в съседство, независмо колко далече от тях се намира?... 

Отец Иван е още в България, при това точно в Нови Хан, нищо че хората около него се буниха и шумяха. Паоло Кортези обаче си тръгна. И настъпи драма. Що? Убити ли има? Набучени на кол? Гонени и обругани?? Не, Паоло е чисто и просто обиден. Ами ОК, майната ти сеньор Паоло! Аз отказвам да слушам какви са или не са българите, задето не са разбрали един еретически свещеник в добрите му намерения - хора като хора сме, каквито са германците в Германия, където понастоящем ксенофобията също ескалира, такива са и българите в България.

А че Паоло иска да се изживява като Христос по стар католишки табийет, насмукал се с жития на римокатолически религиозни герои, си е негов проблем и не знам защо аз трябва да се чувствам за това виновен като българин. Да върви на Филипините и там да се саморазпъне, ако ще, според тамошния римокатолишки обичай по Великден. Аз не искам да гледам, не ми харесва, не намирам религиозно преживяване в това. Още повече, че всичко е пародия на подвиг - ако тоя искаше Разпятие и мъченичество, щеше да остане. И на всичкото отгоре такова не го е грозило. Стар изпитан католишки театър, пиар, който тая световна секта от векове обича, те винаги са "агне в бедствията, лисица сред равни и тигър, ако са на власт".

Чао, Паоло, поздрави си римската папа и я цуни където ти харесва - по пръстена, по палеца на крака или по Всесветейшия западно-ромейски гъз.

2 коментара:

  1. Православна България?!? Тук много сте се объркали! Българина влиза в църква веднъж на пет години. Ние сме неверници като народ, атеисти даже. По вярно би било да се каже, че сме мюсюлманска държа.
    Един католически свещеник ли е виновен, че сме прост народ без ценности? Нима не го допуснахме сами, да ни превърнат в кроманьонци? Не остана никакви морални белези по които да ни разпознават като цивилизовано общество. Дошъл човека, научил български и опитва да изгради тия пусти ценности, дето толкова ни пречат. Как да стане обаче, когато вижда, че сме шимпанзета? Тук религията няма нищо общо! Човека е израснал в цивилизовано общество и не му е трудно да открие, че тук го няма. Никога не го е и имало. Докато едни са изграждали обществата си, ние сме били роби. Това, че не можем да разберем едно най-нормално действие, показва, че още сме роби. А иначе може да се заблуждаваме помежду си, че живеем в демокрация, че сме свободни и че много ги разбираме нещата!

    ОтговорИзтриване
  2. Вижте сега, дори да приемем, че съм шимпанзе, то пак отказвам да ме "облагородява" мисионер на световна секта с финансови ресурси да срине или вдигне държави, даже и война да разпали, както и понякога прави - съвсем наскоро в Бивша Югославия в разпалването на гражданската война между хървати и сърби "великият" им папа Йоан-Павел II имаше сериозен пръст... Тия "цивилизатори" страшно ми мязат на обикновени интриганти на едро.

    Да спрат да онождат орално децата си по изповедлните, после да се представят като титанични борци за ценности.

    ОтговорИзтриване