"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

08 март 2017

Попове, протестьори и разгонени църковни Калудки


Седим миналата година край масата при общия обяд след Светата Литургия в едно градче край Варна, където с група варненци гостуваме в неделя, а тя, една неофитка от Варна, новоначална християнка т.е., на страницата на някакъв вестник мерва снимката на архим. Дионисий Мишев, бута ме с лакът, сочи го с пръст и вика:

- Виж го, виж го!!

Кима с глава нетърпеливо и ме гледа в очите, все пак свещеникът, с когото сме отишли, не пропуска да демонстрира никога открито респекта си към мене като богослов. Така че, аз съм повече от подходящ за модерното сега занимание - да бълваме благочестиви ругатни за Дионисий. На езика й на върха виси и трепти да падне нещо, което тя е сигурна, че трябва с нея да започнем да обсъждаме. Аз знам какво е то, но се правя на луд, питам я само:

- Е?

Ние трябва да заговорим за това, което е сега модерно да се коментира и разтяга - колко лош, колко отвратителен е Мишевият (на Мишо) правнук Дионисий. Та нали той стана обект на неспирна и ожесточена критика с месеци в "православния" интернет - в сайтове като Двери бг., където даже името му фамилно беше предмет на отвращение, във facebook групи, намиращи се в "официална връзка" с пи-ара на Патриаршията ни кака Сашка... Да, Мишев звучи гадно, ужасно, докато Мишков е някак по-симпатично, затова и отец Никанор Мишков се радва на сравнително одобрение там, за разлика от Дионисий Мишев. Дионисий е мишок (такава игра на думи си направиха тогава те), а Никанор, когото аз лично впрочем дълбоко уважавам, е може би мишленце, ой на кака Полина мишлето, ой!... Ти да видиш, пък Мишев се казва и Дионисий! А не е ли Дионис езически бог на виното? Ужас, двойна сквернота!... Баш такива ги мелиха Двери бг.

Толкоз е силата на критическата мисъл сред самообявилите се за интелектуален елит в нашата религиозна общност, играта с имената им е запазена марка, в Православие бг. преди още няколко години пък предмет на отвращение заради фамилното й име беше баба Ванга. "Ах, - превзевмаше се понаконтилият се американизиран, а впоследствие рерусифициран в традициите на родата си сливенски селяндур, мислещ се за "поет с китара", Сивов - ах, но вижте как се казва, тя се казва Гущерова, та това е двойна мерзост, щото малкото й лично име е Вангелия, което иде от евангелие, пък фамилното е Гущерова от влечуго, роднина на змията! Това е знак, че е била Антихрист!" Да, глупако, това е знак. Знак е, че или си наистина ужасно глупав, или се правиш на глупав, за да угодиш някому, или сериозно ти хлопа дъската.

Да се върнем обаче ние на нашата неофитка... Очите й светят като на дете, канещо те за сладко-гадна пакост, да метнем вързано в торбичка коте например от 16-ия етаж на жилищен блок, макар това сравнение да не й подхожда, щото тя е на 32 години, не на пет, следователно е по-добре да кажем, че й светят очите като на стара мома, срещната на центъра на малко градче в пазарен ден от Леонардо Дикаприо, който високо и ясно пред всички й е казал на чист български, при това на местния диалект: "Сваляй гащите да ти отупам мекицата!" 

Обяснявам й, че не знам защо трябва да мразим Дионисий Мишев, че много неща съм чувал за него, но до едно, макар и странни, не са причина да го демонизирам... Тя остава доста изненадана и объркана - отецът ни е казал, че съм богослов едва ли не с главно "Б", а пък, ето, не разбирам колко е важно, колко безмерно важно е сега всички и навсякъде да плюем Мишев.

Да, аз научих, че в дъното на идеята за архондисванията в БПЦ бил Дионисий. Но тази идея бе подкрепена от половината свети синод, даже ако не и две-трети тогава и тя не е никак нова, архонт е политикът и бизнесмен Слави Бинев много, много отдавна. Цариградската Патриаршия има от време оно архонтите си миряни, един от тях е даже българин - професор по богословие. Не е проблемът с архонтството т.е, а с това кои са архонтите и защо са архонти. Щото не може да правиш църковни архонти Гергов, Манджуков, Диневи - цялата стара тежка партийна номенклатура, висши милиционери от ДС, сега "олигарси" и масони, срамота е това... Та къде е тука на Дионисий грехът страшен? Но ни го посочиха с пръст, казаха ни: "Той измисли архонтите!" и ни поведоха на площада пред синодната палата да скачаме и да го освиркваме, за да не става епископ.

* * *

...Не, тази църква е друга! Църквата в България съвсем нарочно, пред очите ни, бе превърната в настоящата гротеска, в собствената си карикатура. От миряните, които преди десет години казваха с ръка на устата: "Да не съдим свещениците, тях има Кой да ги съди, ние да не постъпваме просто като тях трябва!" не останаха май или съвсем притихнаха изумени. В тоя акт на, струва ти се, сляпа вяра, неразумна, имаше неподправено благочестие, имаше предизвикваща респект искреност... А тия днес миряни с техните интереси и духовни качества стават само "с хуй да ги сочиш", Боже прости ме, затова е и толкова лесно да ги изведеш на площада да скачат като сини лумпени от 90-те години на миналия век. Те, честните ни Калудки, дето не пропущат литургия ("Но и в Църква затуй ходят, / че след църквата и чекия", ако перефразираме Ботйов), до една ще ги намериш във facebook при прословутите 2000 приятели на попа Силвестър, дето ходи да бие 70 годишни старци в Троянския манастир, че били педерасти. Чакат му на Силвестър статусите и коментарите и сигурен съм, че докато с едната ръка "лайкват", с другата мастурбират - с една ръка върти, с другата сучи - това е новата църковна чалга.

Подобни групи "православно сини хулигани" предвождаше поп Христофор Събев (Фори Светулката) през 90-те, но те нямаха нищо общо с църковността, пък й бяха истински хулигани, не истерици като на Полина жена й (не, не няма грешка, да - на Полина жена й) Косьо Спиров, когото гледахме по телевизията да подрипва, квичейки на фалцет в протестите срещу Дионисий. От сините гамени на Фори ни един не беше богомолец и църковен християнин, Фори едвам ги беше научил да се прекръстват. Сега не е тъй, сега след литургия и хайде - да вървим пред митрополията да протестираме или по автобусите, платени от не се знае кой - да вървим да поскачаме в София срещу еп. Борис Бачковски, срещу архим. Дионисий Мишев, срещу игумена Филип Василцев... Дайте ни само повод, не е нужно даже да ни обясните защо, достатъчно е една част от тия около нас да започнат да го правят... Ех, катастрофа! 

* * *

Но как, ти не знаеш ли, че архим. Дионисий е масон!? Видях го на снимка на сбирка в Малта с масоните!... Тъй ли, къде видя снимката?... В Двери бг., в Двери бг!!!

В Двери бг. ли, сайтът, дето е започнал с пари на масона Вазенков, дето ката ден върти реклама на един от главните световни масони - Цариградския Патриарх, комуто самият духовен основател и ментор на Двери бг. Иван Желев е архонт?!

Но не знаеш ли, ти не гледа ли порното с епископ Борис Бачковски?... А ти отде знаеш, че на клипа е заснет Борис именно?! Лице там не се виждаше... О, знам, знам, нали Пламен Сивов написа дълъг "умно-прочувствен текст", както би казала тъпата му жена с интелектуални претенции - "дишащ с вътрешни пространства", в който "потвърди", че там е Борис, даже му даде прякор - дедо Боре!

О, скачай Варна, скачай и крещи!! Инак става страшно, иде дедо Боре с големия си хуй, на рамо го носи и стане ли митрополит, ще ви бие с него през лицето поповете!

* * *

Но заедно с Борис, задаваха се тогава и Сионий, и Наум... Тези попове, дето виха срещу Борис, са същите, един от тях съвсем буквално, на чиито синове Сионий, като ректор в духовната семинария в София, е посягал сексуално... Как така тия "бащи" сега си намериха топките, за да викнат срещу Борис, а срещу Сионий и жалба не са посмели да пуснат в синода тогава, макар да е настоявал за това запознатият със ситуацията дядо Кирил, обещавайки им подкрепата си? Своите топки намериха, а на синовете си ташаците бяха готови да ги доотрежат, за да ги подарят за харема на Сионий-Сократа във Варна!

На Борис и Дионисий им беше "вината", че отказаха да си платят, единият, щото май се надцени, а другият от горделивост, може би, едва ли от благочестие и християнско дръзновение и двамата, точно обратно на "достойнствата" на Сионий и Наум да плащат комуто, когато и колкото трябва...

* * *

Как си намери поп Силвестър ташаците, братя и сестри, за да иде да бие архимандрит Августин, един старец, в Троянския манастир или непослушния послушник Милен в Поморие, а на входа на Русенска епархия, тръгнал да изобличава митр. Наум, си ги изгуби? Пред Русе са го чакали, знам, истински мутри, не като него телевизионно-паркетни, изпратени да го "посрещнат" от самия Наум. Казали му, че ако не иска да се събуди пребит (или даже да лежи съвсем небуден) на другата сутрин в канавката, по-добре да обръща джипа и да се прибира в Сливен... 

А аз бях веднъж в Троянския манастир преди десетина години с църковна група и не знам какъв преди 20 или 30 години старецът Августин е бил или не е бил, но към онзи момент излъчваше мъдрост, почтенност, достолепие. А Наум се настани в Русе с "жена" си Борис Цацов - Маркизата и "детето" им - булонката Джони-Боби, но за тях на Силвестър топки не се намериха, ами се намериха за отец Августин... Дали Силвестър не е геронтофил?!

Мерзост! Мерзост!! Мерзост!!!

1 коментар:

  1. Портос, ще ми позволиш ли да допълня твоето слово?
    Беше през май 2016. Говорихме с Архимандрит Дионисий в катедрралата в дена и часа, когато Синодът на БПЦ разглеждаше поведението му. Съвсем официално, понеже не сме били никога близки. Видя ми се съвсем редовен и, освен че го е забърсала леко вълната на разложението на Владиците, а Бог е бил милостив, та не го е предал докрай на това разложение,нищо друго неадекватно не намерих в него след 1,20 мин. разговор на тема Второто пришествие на Господа.

    Поздрав,

    ОтговорИзтриване