"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

21 юни 2017

Това да се прави! (по повод фиаското Пловдивска семинария)

"Ти глава не клюмна и меча не даде, и своята светиня срамно не предаде" (Ив. вазов, из "Кочо")
Приятели на блог Маран-ата от Пловдивска епархия ми съобщават, че митр. Николай е поставил ултиматум на ректора на Пловдивската духовна семинария поп Добри: ако до есента учениците не станат повече от трима, Добри ще изхвърчи от поста си... Съвсем нормално е, след като двете ни семинарии (в София и Пловдив) са се превърнали в гей-училища и места, където висшестоящи в църковната йерархия монаси да си избират "млади дупета", родителите да не пускат децата си да учат там. Не сте ли се чудили вие защо поповете ни, дето все ни учат "да търпим и да се молим", дето при всяка възможност на всеослушание подчертават, че слуховете за владишките пороци са лъжи и инсинуации на "църковни врази", все пак държат синовете си далеко от владиците си и ги пращат да учат по гръцки семинарии?

Питат ме тука коментиращи някои "Какво да правим?", по телефона ме потърсиха даже свещеници, които досега не съм познавал, за да ме питат "Какво да се прави?" Ето, това да се прави - всеки родител, който научи че висш клирик е посегнал на детето му сексуално, да иде и да го заплюе в лицето, сетне да го съди, независимо дали е той "калугер, владика или патрика", ако актът е осъществен, да му зашлеви шамар на публично място и да го съди докрай. Но да се прави от родителя лично, със собствената му ръка, а не да се чака на ентусиасти като поп Силвестър, които всякога добре осребряват битките си за "морал в Църквата", пък техният собствен морал е "разноглед" и двоен. И не както във времето на еп. Сионий Велички в София - да се пускат от родители жалби, които скоро след това да се оттеглят повечето, щото сме се превърнали в люде, които от страх да не загубим 5 лева за чорбаджийски сеир и майките си насред чаршията лично ще наебем.

Други приятели на блога от самия Пловдив, студенти там по теология, ми съобщават, че учениците в същата тая Пловдивска семинария спрели да се изповядват при назначения затова свещеник Виктор Христев, защото след изповед поп Добри ректорът ги наказвал за провинения, споделени само в изповедта им пред поп Виктор.

Ето това да се прави - всеки мирянин, който усети, че с изповедта му се спекулира и той чрез нея е манипулиран, да спре да посещава свещеника в този храм и да не участва под никаква форма в богослуженията му.

А председателите свещеници на действащи храмове, които митрополиите им са оставили да се рушат, да спрат да изпращат в митрополиите парите от "владичината". Започнат ли срещу тях репресии, те да започнат в литургиите да поменават на Великия Вход стария ни Патриарх и съответно стария си, според мястото, митрополит, сами няма да разберат и да се усетят как и колко бързо ще се събере около тях народът, без дори да го викат.

Ще го направите ли?

Няма коментари:

Публикуване на коментар