"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

23 юни 2017

Как ни стана патрика Il Castrato (за или против "операция Преспа")

"Меките китки ми обявиха война." (из личен sms на Митрополит Кирил)
Левкийски епископ по това време, сетнешният Русенски владика и днешен български патрика Неофит, когото разсекретеното му преди няколко години досие при ДС представя като "силно религиозен, консервативен и радетел за автентично православни ценности", през 1987 година е арестуван от милицията в софийски апартамент, според новия ми "кореспондент" по трасето Пловдив-София. Този апартамент доскоро преди това е бил негова и на днешния митрополит Йосиф Босаков съсобственост, а сетне Йосиф му отстъпва своята част на Неофит, купувайки си собствен апартамент в кв. "Младост"... Оказва се, че "другото досие" или по-точно тривиалното, "жълто" предание, което пази Църквата за своя Левкийски епископ, доста се разминава от "опазеното" му в архивите на пост-тоталитарната ни държава официално досие - милиционерско и озадачаващо "патетично", почти апологетично... 

След сигнал на комшиите, възмутени от шума на среднощната вакханалия, пристигат от органите на реда, нахлуват в жилището и заварват Левкийски епископ Неофит, облечен в женски комбенизон и сутиен, да прави меко казано странни неща в мултиетническа компания: "Свири, свири щурче", както се е пеело по това време. Милиционерите го арестуват, без да знаят кого арестуват. защото ако не знаете пък вие, по онова време тези неща се преследваха от закона, а наказанието за тях беше принудително въдворяване за психиатрично лечение. Това се оказва цялата история за преобличането му по женски, за коeто преобличане отдавна бях чувал, а и в блога писал, но си мислих, че е бил някакъв веселяшки маскарад... А твърдят някои, че се пазят и нейде снимките...

Разказващият ми тези неща, продължава разказа. Няколко часа по-късно той и негови приятели, имащи право на директен достъп до Патриарх Максим, попадат по свои дела пред вратата на кабинета на Негово Светейшество в Синодната палата. Левкийски епископ Неофит е вече освободен от ареста по неведоми пътища, а иззад вратата се чува Максим как крещи: "Не се ли срамуваш!? Мъжеложнико!!", чува се и гласецът на Неофит, повтарящ само: "Прости ми!! Прости ми!!"

Ази се питам пък как така, след като в останалите разсекретени досиета на митрополити, включая богослови по факултетите, изобилстваше с данни от личния им интимен живот, с "пикантерийки", народната милиция и ДС нищо не са отразили от "купона" в София? Питам се и още, каква ли ще е тази далновидност от тъпи милиционери, повечето завършили в Симеоново, да определят още през 80-те години Неофит като "консервативен поборник за автентично православие"? Това досие прилича на написано не от милиционери, ами от зилотстващи богослови, това е "пренаписано досие:, според мене и иде да го препоръча тоя десетилетия по-късно  на една вече отъпена тотално църковна общност, скъсала всякакви връзки с предшестващите я поколения в БПЦ, научена да формира мнения чрез сайтове, форуми и във facebook. Допускам, че това досие е пренаписвано непосредствено пред "разсекретяването" си, като подготовка за предвиждани скоро избори за патриарх. Отроловените избиратели - клирици и миряни, ставащите и лягащите си с това, което пише в Православие бг., в Двери бг., в Бъди верен com, във facebook-групите, избраха Неофит за патрика, с мнение за него, "информирано" чрез досието му и чрез няколко бутафорни "антимодернистки" акции в Русенска епархия пред изборите, шумно хвалени от Руси Ст. Русев в София и от попът с китарата Главев от Бургаско в сайта му. Разбира се, тука говорим за тия избиратели, които не бяха чисто и просто всъщност купени от Николай Пловдивски и Калиник Врачански да гласуват за Неофит.

Дотук се стигна и чрез системна, с десетилетия провеждана, политизация на църковния живот в стил "Калин Янакиев VS Велислава Дърева", както и идеологизация на богословския дискурс в стил "Свилен Тутеков VS поп Божидар Главев § Деса Пулиева". Така че, в един момент никой не се интересуваше от "преданието" на хора, живели с десетилетия преди това в Църквата, та избрахме Дълга Мара за патрика, който живя достатъчно дълго пред очите на русенци със секретаря си Ачо Младенов в Русе, а после си го прибра да живее пред очите на цяла България с него в София, подобно на Наум с Боби Цацов в Русе сега. И всичко това с "мотив" да не дойдат русофилите (русофобите) на власт (?!) в БПЦ чрез патриката, да не дойдат евхаристийците-модернисти (или наобратно консерваторите антиикуменисти), да не е червен (или син) патриката. Накрая оцеляха тия, който "намигват" навсякъде, хибридите и зацариха.

Сега всички крепят Неофит, за да не го замести "лошият" Гавриил. По същият начин се стигна дотам, че в патриаршеските избори гласувахме за агент Симеонов (Дълга Мара), макар че от самолет се виждаше как е играла "прахосмукачката" по досието му, вместо за единствения владика, който освен стария Патриарх, досие никакво нямаше, нито някакъв слух се носеше за негови сексуални отклонения. Това е шах-мат, в който Николай Пловдивски винаги ще печели, плетейки кошницата си ред по ред, защото интересите му се крепят върху нашата глупост и църковна неграмотност - отгледани с дружни усилия във виртуални оранжерии кухи кратуни. 

***

- Няма смисъл от молебени, - съветваше ме разказващият - изхвърлете ги до един безизбирателно от митрополиите, изхвърлете ги "по Екзархийски". Страшно няма, пазят ги едни гейчета, дето най-много да ви одраскат или наплюят!

Не знам... За "операция Преспа" ни трябва поне един "талевски" и истински поп Костадин, а такива днес няма, ами само "страх по ливадата", треперене над "две филии хляб"... Пък и чувам, че по храмовете в Добрич молебени за вразумление на Владиката във Варна все пак ще започнат около 9-ти юли...

Няма коментари:

Публикуване на коментар