"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

23 юни 2017

+Кирил in memoriam (Фондация на родата и Дончо El Commandante)


Докато +Чистачът на следите от убийството на Кирил унищожаваше архива му, а приближените му свещеници обикаляха да слухтят да не би някой да продължава да говори, че "удавянето" край "Траката" е всъщност убийство, роднини на митр. Кирил обикалят из България и събират от влиятелните му приятели и познати пари, за да превърнат родната му къща в Плиска (две стаички с коридорче помежду им) в... манастир. За целта има даже и основана фондация на негово име от тях. Неколцина им дават по стотина-двеста лева, докато не разбират Кириловите приятели, че роднините са започнали да си плащат текущи лични сметки с тия пари и спират да дават. За да "спаси" и закърпи положението, един от роднините се среща с кметицата на Плиска, за да иска от нея пари за същата цел - да се направи общински проект, а парите - нему на ръка. Не се получава.

Готовите пари от застраховки и наследства бързо свършват, родата накрая опира и до торбите със стари дрехи, останали от митрополитите Йосиф и Симеон още, складирани от Кирил на тавана в митрополията в торби. +Почистилият им ги предоставя с "благороден" и пренебрежителен жест.

Затова и неколцина от тях са под крилото на Новия Владика днес - безобидни до низост, как да не ги съжалиш?!

* * *

В какво се превърна Варна уви, виждаме най-добре от контраста в предаването на Мартин Карбовски, излъчено непосредствено след смъртта на Кирил. Докато старият пловдивски аристократ на духа свещ. Димитър Амбарев говореше за "правда и престъпление", за "доблест и истина", за "чест и безчестие", докато лично и отговорно обвиняваше Николай Пловдивски за случая, поп Дончо Александров, повел родата на Кирил, разправяше за "Линкълна" и как Кирил бил пътувал с влака до София... Браво отче Дончо, аферим! Таз' година поп Тодор доцент, догодина ти ще си професор! Единственото, за което се чудим само с неколцина приятели и залагаме "по въпроса", кой от вас двамата ще забременее пръв, ако Шаган не ви превари. Наградата за първия забременял мъж, обявена от Английската Кралица наскоро, беше в милиони британски паунда, ако не се лъжа. Да почерпите, ако "спечелите" - всичките ме познавате, а и някои от вас ми се пишеха даже приятели!

Няма коментари:

Публикуване на коментар