"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

30 юли 2017

До Варненската Владика от верните деца на БПЦ


Скъпи дядо Йоане, днес случайно попаднах на една група във facebook, която се нарича "Архимандрит Дионисий - достоен за епископ на БПЦ" със скромен брой членове от около 1000 души. Не знам защо, но доста радушно ме приеха и вече цял час не съм изгонен, което е голямо постижение за мене във facebook.

Остави клюките, които се чуват в групата. Зли хора например разправят, че злополуките на архим. Дионисий в София започнали с това, че не ти дал "твоето", за да стане епископ там, както и заявил, че ще прави в Софийска митрополия ревизия след тебе. Пък като председател на Патриаршеската катедрала заявил сетне, че ще ревизира и нея. Аз не вярвам. Ти си такъв прекрасен и благочестив човек, така увещателно помахваш с ръка към миряните, които ти искат благословия или помощ, с думите "Бог да помага!", че не мога нито искам да си представя, че както митр. Николай според асеновградчани, си имаш и ти тарифа за свещените санове, до които допускаш.

Друго ми е на мене интересно и го намирам за изключително съществено, с тоя въпрос успях да заинтригувам и групата, тъй че, молбата ни е обща в определен смисъл. В тази група научих, благодарение на линкове към публикации в медиите, към които участниците ме препратиха след мой въпрос, че обвинителният акт за църковното дело срещу архим. Дионисий си го писал ти, заедно с митрополита Серафим. Но никъде не го откривам. А това е страхотно радостно събитие в най-новата история на БПЦ. Оправдани са значи хвалбите по твой адрес на приятеля ти Иван Димитров Желев - след 70 годишно затишие, отново имаме богословстващ владика в БПЦ, като онези от времето на Екзархията или тези сега в Сърбия, Румъния и Гърция, при това в областта на църковното право! Хвала и от мен.

Високопреосвещенний Владико, не ни лишавай от радостта на гения си, дай ни на верните си чада да прочетем обвинението ви със Серафим срещу Дионисий, защото в медиите попадам само на откъслечни аргументи от това обвинение, които ми звучат абсурдно, но само и единствено, вярвам аз, по една причина - че са извадени от цялостния текст и контекст на безспорния ти богословски шедьовър, ако изобщо са част от него! Владико свети, осияй ни и ни облагодати с богословието си, както при всяка среща ни подпомагаш с благопожеланията си! Изпрати ми шедьовъра си на адрес portos_@abv.bg или portos777@gmail.com, за да го публикувам. Можем даже, с твое благословение, да поканим поповете Дончо и Тодорчо за рецензенти, тъй и четиримата ще се прославим, а най-много ти!!

* * *

Ако имаш възможност, прати въпросния документ - брилянтно произведение, уверен съм, на богословското изкуство, аргументиращ синодното решение за отстраняването на архим. Дионисий Мишев от хр. "Св. Александър Невски". Прати ми, моля те, ако ти попадне и някакъв официален документ в аргументация на синодното решение епископската му хиротония да бъде отменена, въпреки избора и наречението, защото нийде не намирам и не попадам на такъв, а предвид всецърковния скандал тогава, смятам тоз въпрос за важен!

Целувайки коленопреклонно Архипастирската Ти десница и т.н, и т.н, и тумбала, тумбала-лайка!!...

Няма коментари:

Публикуване на коментар