"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

05 юли 2017

Пак за Свещоливницата на +Луд Кольо (Шава ли паламудът?)

Разбира се, тезата за умишленото подпалване на синодалната свещоливница в Пловдивското село Орта хан е недоказуема, изказвам я само въз основа на личните си източници, цитирам разказ на самия подпалвач (представил се за такъв по-точно пред трети лица), но други неща са документирани и съвсем доказуеми около тази свещоливница, които току-що научих.

Едно от тях е направената от Пловдивска митрополия застраховка на свещоливницата, почти непосредствено преди пожара. Застраховката е усвоена от Пловдивския митрополит Николай, след което светият синод поема... разходите по възстановяването на свещоливницата за своя сметка.

Най-интересното обаче е, че след възстановяването й, тя сменя собствеността си - вече не е на светия синод на БПЦ, не е даже и на Пловдивска митрополия, а в ръцете на частно лице, което можете да видите в официалния регистър ТУК
Но освен собствена свещоливница (вероятно чрез подставено лице), няколко години по-късно Николай Методиев Севастиянов получава и свой "собствен синод". На последното заседание на светия синод, преди смъртта на митр. Кирил, дядо Кирил повишва глас към Николай с думите: "Този синод не е твой!". На първото заседание след смъртта на Владиката, Николай се изправя и ехидно казва пред всички: "Е, вече си имам синод!"

Николай си има свещоливница, има си синод, държи на къс синджир и свещенството, за което свидетелства следният му разговор със свещ. Василий Шаган при интронизацията на митр. Йоан във Варна:

- Ти беше отец Шаган нали?
- Да.
- Е, от днес вече си отец Шаран!

За Николай не само отец Василий обаче е шаран. Шарани той нарича и цялото църковно изпълнение. Обръщайки се към служещите в олтара на храм "Свети Александър Невски" в София, той посочва с неопределен жест пукащата се по шевовете от богомолен народ по време на някакъв голям празник Патриаршеска Катедрала и казва:

- Всички тези шарани отвън са мои.

* * *

Предвид обаче предстоящото оттук насетне (до 9-ти юли) да бъде изнесено като информация в блог "Маран-ата", запазвайки рибарската образност и риторика, ние ще го поздравим по варненски с хубав руски виц:

"Василий Чапев и Петка Исаев веднъж пак бягали от белите, плувайки през някаква река.

- Чапаев, Чапев, - викнал Петка - влезе ми риба в дупето!!
- Плувай, плувай, - успокоил го Чапаев - не е риба!!"

следва "За едно Многолетствие пред траурна трапеза и затова кой изгори портоколите от аутопсията на дядо Кирил"

в аванс:
Владишка ритмувана Гатанка 1: "Всеки що блестеше, +Него го гневеше. / Сбираше ги дребни, ситни духом, вредни, / че да е отгоре и да не е втори. / Може би навярно +Тоз' сега е в' Варна?!" (Ебаси загадъчно неотгатваемата Гатанка нали?!)

1 коментар:

  1. Написано по горе относно запалването и възстановяването на свещоливницата е пълна глупост.Единственото лице,което знае цялата истина е бившата с4етоводителка на свещоливницата и понастиящем с4етоводителка в Пловдивска митрополия ПЕНКА СТОЯНОВА АНАНЯН.Горепосо4еното лице,както и съпруга и ГАРО ХОВАНЕС АНАНЯН са главните действащи лица в приватизацията на свещоливницата от т.н.митрополит Николай.Историята е доста по мръсна и пикантна.

    ОтговорИзтриване