"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

05 юли 2017

...И скверно е името им (за наздравиците при едно Погребение)

"Тиja турци, арнаути!" ("Жали, Заре", Вранянска народна песен, сръбска)
- Няма дъ ми питнитьи имиту!! - крещял с цяло гърло митр. Игнатий Плевенски по прякор Ебляка на едно от последните заседания на синода - Някуй мъ' й нахендрил в интьерньет!!!

Е, кой да го нахендри бе, ако не аз в "Митрополити и други животни"? Други не останаха заподозрени. Днес, ако въобще намерите да прочетете някаква критика сериозна срещу този синод и поведението му (като цяло и поотделно), ще в разколнически или сектантски сайтове. В Каноничната БПЦ всички отдавна са изключително доволни от "преразпределението", запретнаха ръкави и се трудят "на полза Роду" и за "слава Божия". Християнските публицисти чакат Хелоуин, Свети Валентин и Осми март или някой да спомене Ванга, за да "реевангелизират народа" чрез ментално контузената си апологетика, която никога не е "за", а винаги "срещу", синодът чака и дочака звездния си шанс - събора в Крит, за да не... отидат там, та да се покажат "православни" пред народа, Враненски митрополит Йоан всяка година едва дочаква Богомилския събор на територията на епархията ни, за да се покаже като загрижен за духовното здраве на... народа.

А народът ги видя добре. Видя ги на едно погребение и на траурната трапеза в ресторанта сетне. Каквото и да направят или да платят някому, за да пише, че са направили "хубаво", но хубаво най-вече и най-често "според тях си" обаче само, няма да изличат поразиите, които сториха в радостното си безчестно пиянстване на Кириловото погребение във Варна. Църквите ни вече в града се опразват, Варна е малка и всеки знае всичко. Единственият начин хората, които Кирил събра или поне заинтругува с Църквата, да се върнат по храмовете, е целият тоя свински синод да си иде. Ако поповете наистина са загрижени за проповедта и църковността, трябва да влязат в синодната палата и цялата тая сган "отбрана" да я извлекат оттам за брадите.

Но как да се случи, след като не само владиците са, ако не педерасти, то разпасани хетеросексуални развратници или ако не развратници, то хора, превърнали се в едно голямо и ненаситно шкембе, или пък разни луди с плашещ блясък в очите и с всякакви мании, психопатии, обсесивно-компулсивни разстройства, патологично завистливи, отмъстителни, славолюбиви, горди.... Поповете ни са от "бандит нагоре", но твърде често със слабите са арогантни и безпардонни, дори жестоки, а пред силните страхливи, но при всички случаи подли и меркантилни. Те не причта ще продадат, те новородените си синове на владишки кур ще набучат за няколко стотачки отгоре! Господи помилуй! Ама и въздай!!

* * *

На траурната софра в ресторанта, след погребението на дядо Кирил, където от всички архиереи на БПЦ плакал само митр. Галактион, свинете с митри седнали и започнали да се занимават с туй, което най-добре умеят - да плюскат и да пият. Ама шило в торба не седи, а ракия във владишки търбух не трае, та в един момент Калиник Врачански предложил:

- Хайде да вдигнем наздравица!
- Но как, - смутил се "патриката" Неофит - все пак това е траурна трапеза?!
- И какво от туй, - отговорил Калиник - умрелият си е мъртъв, а живите сме си живи!?

Изправили се след наздравицата и пели "на много гласа", щото знаем, че Дълга Мара - Неофит е чудесен певец, втори Фаринели, "Многая лета".

Изправили се заедно с тях за многолетствието присъстващите варненски попове. Изправили се и роднините на покойния, за което после получиха от Новата Владика бидоните със зеле, останали от дядо Кирил и възможност да опразнят фризера в митрополитската кухня - всичко, останало от Кирил след "братския обир" в покоите му.

Накрая развеселеният "патрика" се провикнал при поредната наздравица по адрес на покойния:

- Хайде, весело му Царство Небесно!

Не почели и не взели участие в многолетствието само хората от персонала на ресторанта. Останали да гледат тая мерзост на брадатите развратни пияници от свещения български бардак с широко отворени очи и втрещени.

* * *

Така че, няма защо митр. Игнатито да се вайка и тревожи, дето съм му бил "упитньил имиту". Без значение дали го пише това в блога ми или в трите им сайта - един официален и два казионни, с по три-четири хиляди души дневна посещаемост, като и в трите тия три-четири хиляди са едни и същи (филиалните им сайтове и блогове пък няма въобще защо да броим) и имената, и мутрите на Игнатий § Компания отдавна са не просто опетнени, те са скверни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар