"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

18 юли 2017

Дедо Йоан, Делян Пеевски и Флорентинецът


На 17.07.2017 година, на празникът на Света Марина, в манастира до село Ботево - Добричка духовна околия, архиерейско богослужение няма. Това е единственият действащ манастир в епархията, посветен на св. Марина. И както е постоянна практика през последните години във Варненска епархия, митр. Йоан обявява намерението си да отиде, но впоследствие изпраща заместници за тържествените празнични богослужения.

За 16.07.2017 година Негово Владичество обаче заявява, че ще бъде на храмовия празник на хр. "Св. вмчца Марина" във Варненската м-т "Пчелина", намираща се над варненския квартал "Младост", макар и не на самата дата, ами на предния ден, за което може да се прочете ТУК ... А всъщност се опитва "да бъде". Защото на обявената архиерейска литургия за 16-и не се вясва, отива на 17-и и веднага след Литургията си тръгва.

Това е м-т "Пчелина" според google map 

A това е гледка от къщите в местността:

Така изглежда пък храмът там:

ТУК четем: Изграждането на "Св. Марина" е започнало през 2006 година. При строителството са използвани материали и технологии като в средновековието. Изпълнител е италианският майстор строител Марко Карцуги от Флоренция. Храмовият комплекс включва: храм, прилежаща част за чествания, курбани и кръщенета с възможност да събере до 60 души, жилищна част и канцелария. Набират се средства за довършване на вътрешния интериор и иконопис... А основният спонсор за построяването е някой си бизнесмен от района с име Иван Иванов.

Очевидно е, че варненци от "Пчелина" могат да си купят не само "средновековни материали и технологии", заедно с италиански майстор от Флоренция, а че за храмовия си празник могат да си поръчат цяла владика.

С такива неща не могат да се похвалят обаче в Добричка духовна околия за манастира си "Св. вмчца Марина" до село Ботево. Там владиката няма какво да прави, щото е същински "гингирлик" наоколо и макар много да бе направено преди за "цивилизования вид" на манастира, който дядо Кирил използваше за безплатни летни лагери на варненски ученици по вероучение, хората в района са бедни и няма с какво да привлекат Новата Владика, едва ли са в състояние и едно агне да заколят и да му изпекат.

Но ще си речете вие, че неотложни дела или здравословни проблеми са попречили на Новата Владика, развалили са му плана, след като служи в храма на флорентинеца в "Пчелина" на 16.07, да бъде и в село Ботево на 17.07. Та станало тъй, че се оказал в "Пчелина" чак на 17-и за едно "дзак" и веднага отпрашил за Добрич. Може би, може би... Но все пак остава лош привкус, че е точен и акуратен само за добричкото събитие на 17-и следобед Владиката - "първа копка на новия воден цикъл в града", което се вижда ето ТУК. Какво прави той там ли и защо му е по-важно да иде там, отколкото в "Пчелина" навреме или в Ботево въобще и защо не може да ги съчетае трите ли - едното събитие следобед, а другото предиобед? Щото за тържественото събитие в Добрич Високопреосвещеният трябва да е бодър и весел, спокоен и непреуморен, за да прави добро впечатление, понеже там са фирмите на Делян Пеевски, които ще правят всъщност "новия воден цикъл", според разследване на добричка журналистка пък ТУК

А! Също като в Хитрино, където Варненската Владика не пропусна да бъде покрай фирмите на Делян Пеевски!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар