"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 юли 2017

Наташа Войкина като владишко facebook-консилиери


Умствената немощ и личностната катастрофа в развитието на владиците ни в БПЦ достигнаха апогея си чрез facebook... Църковничарският живот буквално и тотално се "фесбуцизира". Имахме преди едни два файтона хора на седянки по митрополиите ни от селски тип из България, дето срещнеш ли ги лице в лице, гледаха като къпани мишки или по-добре казано, като събудени по първи петли къртици... Тяхната църковна активност се изразяваше в това да носят на владиците подаръци - шишета с шльокавица, щайги с домати, кутии с домашно приготвена мусака. Таяха плахата надежда, че при възможност, владиката именно тях ще назначи на скътана някоя църковна служба - я клисарки, я "генерални директори на стопанския отдел", каквато длъжност, както вече писахме, във Врачанска митрополия от времето на Калиник е съществувала, с предмет на занимание две кокошки, три кози и една овца. А сега, благодарение на групите във facebook, които наскоро откриха, тия са вече църковни фактори, до владиците през тях само се стига или с такова поне впечатление те оставят.

Преди можеше човек да си обуе гащите, да нахлузи едни чехли и да иде да се срещне направо с владиката си в митрополията, а на тия нови фактори, тогавашни най-обикновени кибици, да рече просто "Пст!", опитат ли се да му попречат.

Сега не може. Сега сме във facebook денонощно и ние, и факторите, и владиците - някои от тях са с фалшиви профили, други са с истинските си, като +Живко Манекена например, щото час по час изпитват остра нужда да си правят селфи-снимки, пък ако селфи не го подпишеш лично, няма да е просто селфи, нали разбирате?!

* * *

Група врачански християни, потърсили връзка с мене чрез общи приятели, търсят помощ срещу... Наташа Войкина. Коя е Мадам Войкина ли?  Никой не е точно и категорично сигурен. С една публикация в един православен сайт и с няколко мними най-вероятно, из врачанските медии, изяви. Успяла да се представи чрез няколко фотоса като "жената до Калиник", без да е ясно какви точно са били отношенията им.

Преди години покойният вече отец Димитър Амбарев, коментирайки Врачанска епархия или по-точно това, което "виждаше" от нея чрез facebook, възклицаваше озадачен:

- Тази (...) пък от къде и кога се взе, та се завъртя край Калиник?!

Познаващ от десетилетия митр. Калиник, дядо Амбарев не можеше да проумее как, имайки пълен достъп и до митрополията, и до Катедралата на Враца, никога не е забелязвал тая, която днес във facebook изглежда като да е била най-довереното му лице... Е, аз имам отговор къде тя по онова време е била - кибичила е пред митрополията, чакайки Калиник да мине, топлейки му между циците си кутия с домашна мусака.

Наташа преди "припадане"
Наташа като работещ интелектуал










Арт-Наташа
Наташа до самодивско кладенче











Писалите ми на личния имейл врачани, са силно изумени, не по-малко от Амбарев преди години. Те не могат да разберат как и какво точно се случва. Как така единственият им достъп до владиците Киприян /бивш техен викариен епископ/ и Григорий /настоящ техен митрополит/, се оказва чрез Наташа Войкина, при това само и единствено чрез facebook... A тя, твърдят даже, пари приемала, за да "придвижва" молбите и идеите им до митрополитите. Най-интересното е, естествено, че и двама-тримата, които са се подвели да й платят, не са получили на молбите си никакъв отговор.

И вие се питате какво става ли? Е, как какво, сбъдна се пророческият филм "Матрицата"! И се сбъдна точно в БПЦ. Това което за всяка друга Поместна Църква е абсурдно, е възможно, разбира се, у нас. Защото например на територията на цялата Сръбска Православна Църква достъпът до facebook чрез мрежите на църковните учреждения и институции е невъзможен, "експлицитно забранен". Владиката си православният сърбин може да срещне в епископския двор, по улицата, в храма, даже в автобусния градски транспорт. Българските владици обаче от години живеят чрез и във facebook, както преди туй "из сайтове и форуми електронни". Едничкият начин да стигнеш до прогресивно деградиращото им съзнание, е повсеместно из мрежата или да ги възхваляваш, или да ги псуваш.

по иформ. от Врачанска епархия

П. П. Повече за действителната битност на Мадам Наташа, преди да се превърне във facebook-консилиери на поне двама митрополити, можете да научите от сайта на БНТ - ТУК

2 коментара:

  1. Айларипи ку-ку Портос а Войкина имаш много здраве от нея и налъмите и скоро от Стара Загора ще я четеш само.

    ОтговорИзтриване
  2. Ясно, от последното следва, че по снимките физиономията на Киприян ще изглежда двойно по-измъчена... Ама защо, да не би Григорий да й би щута окончателно?

    П.П. Войкина не чета, заболява ме главата от налудностите й и се чувствам наловко от името на хомо сапиенс.

    ОтговорИзтриване