"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

23 август 2017

Църковничарската чалга с митрополитите Антоний и Йоан


Когато митр. Антоний (+Живко Манекенът) излезе сутрин от извънредно скъпия си апартамент, купен му наскоро от "меценати" в най-скъпата част на София - до т.нар. Докторска градинка зад СОУ "Свети Климент Охридски", се качва на много, много, много скъпия си джип и отива с него до клуб "Резиденс", направен от олигарсите в бившата сграда на посолство на Китай, където засяда от сутрин до вечер, започвайки с кафето си. Между другото Живко паркира джипката направо върху тротоара пред клуба

Само членската карта за клуба струва 1500 евро на година.

* * *

Сега ще направим едно сравнение на две степени... Митрополит Кирил последната година се возеше в "Линкълн" на стойност 35 000 долара, който не беше нито закупен от митрополията, нито дори подарен, ами само предоставен за ползване на митрополита от епархийски съветник, внасящ тези автомобили от САЩ. Кирил пътуваше с него само в епархията, а до София ползваше кушета на нощния влак.

Дори преходното "звено" в архиерейската деградация между дядо Кирил и митр. Антоний - митр. Николай Пловдивски, в София пътува до дома на родителите си с градски транспорт.

* * *

Митрополит Живко, разбира се, има в джипката си и интелектуална украса - диск върху таблото с класическа музика. Живко обаче класика не слуша, Живко слуша чалга, особено когато се среща на Слънчев Бряг с Валери Симеонов, облечен всякога не по митрополитски, а по живковски - мъглижки - небреже.

...А през това време скромен монах в двора на Бачковския манастир проси, според разкази на мои приятелки православни християнки и богослови, посетили манастира наскоро, пари от случайните посетители за очната си операция.

* * *

В обновения синоден зоопарк от другата страна на сресания и лустросан в турбо-лукс мъглижки селянин, е Ямболският провинциал с претенции на богослов от международно ниво едва ли не, докато в Гръчко масово му се подиграват как превеждал "католикин еклисиан" (съборна църковност) с "икуменикин еклисиан" (вселенска църковност), но по-страшен от претенцията му на учен, е речниът и отмъстителността, граничеща с дива злоба, която можете да видите от sms-ите му до мене, в които "мило" ме нарича "жалка измет"

Имам само един въпрос, свързан с "остроумната" му игрословица относно "потъването" ми в изтрезвително отделение. Аз, като пия, изтрезнявам с мезета, не в изтрезвително. А в изтрезвителното има ли миди, "владико" Йоане?... Но не е ли това всъщност чалгата - в БПЦ с такива като Живко и Йоан, а в държавата - Бойко Борисов: агресивност, арогантност, разврат и лукс?

Добавено от днес - sms коментар от митр. Йоан на днешната ми публикация (тъй като телефонът ми разполага само с латиница и са малки копчетата, трудни за писане, давам коригиран текст на моя отговор: "Не бе, спряха ми интернета, но аз намерих... А ти я ми кажи на кой от вуйчовците ми куфарите си носил - на Рангел Стаменков - шеф на политическа милиция или на Тодор Стаменков - на криминалната в Ямболски окръг?"

9 коментара:

  1. Да повярвам ли, че мутрополит Йоан ти е писал наистина SMS?
    Много ме развесели!
    И нещо сериозно. Познавам един човек, който предаде на съд патриарх М. в писмо до Сливенския мутрополит заради: Ввярвам в "икуменикин" вместо в "католикин екклисиан" през 2008 г. точно преди събора и написа писмо до президента на РБ, че в БПЦ служат с еретически символ на вярата заради този член. Затова, на събора приеха официално Символа със "католикин", а не с "икуменикин", обаче...
    Като погледнеш на сайта на богоотхранената Сливенска епоархия, ще прочетеш, че всичко, което е написал Митрополит Николай Велемирович за "католикин екклисиан", мутрополитът сливенски не се е посвенил да препише като "икуменикин екклисиан".
    В храма "Св.София" в Сливен, пък, в служебника на свещеника беше задраскано "католикин" в Символа, а отгоре беше писано "икуменикин".
    Един път попитах една клисарка, защо вярваме във Една..и "икуменикин екклисиан", и тя наивно ми отговори: ми, защото принадлежим към вселенската патриаршия. Виж, колко е просто! А на официалния сайт на Вселенската патриаршия Символа на българската църква е написан с "икуменикин". С тая дума са заразили даже македонските монахини от Клисурския манастир, нищо че патронът им е св. Кирил и брат му Методий и че никой никога в Македония не е изговарял "икуменикин" вместо "католикин екклисиан". Даже последния требник на БПЦ е издаден (фототипно) с "икуменикин екклисиан".
    Благодаря, ако си прочел всичко!
    Пий, ако пиеш, понеже след алкохол на другия ден сигурно ще изтрезнееш, а от тяхното пиянство не ще можеш после да изтрезнееш.

    ОтговорИзтриване
  2. Господине, ти толкова хора оплю, че е достатъчно всеки само да отърси глава и ще се удавиш във собствената си плюнка. Ако пък решат да те отлъчат от Църквата, за което ти вече даде достатъчно основание, така ще ти припари, че ще се изпари цялата ти "премъдрост" щедро давана от лукавия.

    Български архиереи, моля, погледнете към писанията на този човек, вземете отношение и да престане сквернословието и поругаването, които излизат от него.

    ОтговорИзтриване
  3. Ми как ще вярваш, виж, че горе пише дата 2011, бил ли е Митрополит тогава Йоан? Остави го тоя псувалник да безчести Бога с псувни.

    Митко

    ОтговорИзтриване
  4. При първите два sms-a часът и датата на купения от мен в същия ден телефон още не са актуализирани, при третия SMS, дошъл след два дни и по повод на публикацията, се вижда ясно актуалната дата обаче. Колкото до това ли е номер на Йоан, можете да питате сведущи или сами да позвънете и да се уверите.

    ОтговорИзтриване
  5. Пусни си филма с Джим Кери "ЛЪЖЛЬОТО".

    ОтговорИзтриване
  6. Защо се нервиш дебеланко? Усещам че скоро нещо лошо ще ти се случи. Дано не съм прав.

    ОтговорИзтриване
  7. Пълни нелепици за митрополита, от завист ли е това, безполезни и ненужни лъжи.

    ОтговорИзтриване