"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

07 август 2017

Хайде да броим (църква в плен на Левиатан)

"На война не тръгват само бездетните мъже..." (из "Патриотът", един филм с Мел Гибсън/
Имаме 12 митрополита в БПЦ и един патрика /да не пропуснем да го наречем номинален/. От тия 12 двама-трима са си сбъркали призванието и професията. Един, като дядо Йоаникий, просто поради душевната и духовна своя кройка, не е за митрополит, той е за духовен старец в манастир и ако беше се реализирал в това, вместо да се опитва с десетилетия да администрира една огромна епархия, пълна с всякаква сволоч и даже твари можем да ги наречем сред свещенството, към които тоя се опитва да прилага монашеско любящи мерки и теглилки, без да разбира, че пои и къпе свини в кладенчова вода, сигурно щеше да остави името си в най-новата история на БПЦ редом с неколцината уважавани от мнозина старци и изповедници в манастирите, вместо да си спечели прякора Иванчо Путката.

Йосиф (на САЩ, Канада и Австралия) е роден за две неща - или за драматичен актьор или за циганка-оплаквачка, а дядо Гавриил не е за митрополит, ами за набожна каеща се италианска проститутка създаден - все докато се чуди кое е правилно и неправилно, се оказва употребен.

Други неколцина не са се объркали, просто не са разбрали правилно в какво се забъркват. Ако бяха станали играчи на топчета в играта "Тука има - тука нема", щяха даже да са ни симпатични, да се спираме понявга да ги гледаме как лъжат разните наивници с бързите си ръце, без да ги осъждаме, но и без да завиждаме на излъганите за преживяното. Има и още двама-трима, дето ако се обръснат и облекат цивилно, по-скоро бихме очаквали да ги видим в района на Софийската Централна гара, гримирани и епилирани да проституират, отколкото в ролята, която понастоящем изпълняват "по съвместителство" в БПЦ-БП. Останалите са закоравели престъпници, отхранени още от времето на БКП и НРБ в твърдо усещане за безнаказаност.

Монашестващите, ако искам да ги броя, трябва да си направя регистрация във всички възможни гей-сайтове и чатове, което настоявам да пропусна. 

Епископите на разположение в БПЦ са около десетина. Около осем-десети от тях ще ги видите дежурни в избирателния лист на синода при избори за освободено митрополитско място. За всеки от тия осем има сериозен компромат, особено за често попадащите в първите две избираеми позиции след епархийския избор. Те са сиреч предварително обяздени и обюздени. Забележете, че гръмне ли скандал около епископ на разположение, ние все по-често започваме да го виждаме обнадеждаващо класиран при зачестилите в последно време избори... Гръмне ли скандал около някой епископ, колкото е по-голям, толкова е по-вероятно да го видите скоро с митра. Защо? Вие не можете ли да кажете сами защо?

Има едва двама-трима, които не позволиха да им се закачи за шията компромат доброволно, не се съгласиха да пребивават до шия в общите лайна, за да се надяват на някаква реализация нагоре в кариерата. Един от тях е в изгнание, друг в забвение, а трети е жертва на непрестанни църковни дела срещу себе си. 

Хайде сега да броим поповете. Под 800 души /подробности ТУК/ Един от 50 свещеника има отношение към духовно-просветна и социална дейност в енорията и епархията си. През един сред тия 1 на 50 са тези, които имат идея сериозна как да я осъществяват дейността, през двама сред тези с идеите са тия пък, които са получили от митрополита си или друга религиозна организация ресурс и зелена светлина да го правят, а едва всеки трети или дори четвърти от тях, стигнал до това да го върши, прави го с чисти и безкористни подбуди.

Миряните са около 1000 души, ако сложим и работния персонал по митрополиите и храмовете, заедно с навъртащите се около владиците техни роднини, ще се получат около 2000. Всичките са преброими по групите във facebook, като най-влиятелните и активни сред тях са именно такива, които рядко ще видите на богослужение, ако въобще някой им е виждал наживо очите, често са най-познати по псевдонимите си - най-кресливи, най-уверени и винаги с претенция, че са "най-силно на "ти" с богословието", обикновено зад тях обаче стоят с цели дузини платени тролове.

Тази "Общност" разполага с огромна база от сгради и имоти, оценими на около 6 милиарда в евро, с държавна субсидия, постоянни държавни дотации и солидно перо чуждестранна помощ от различни страни... Кой Октопод би отслабил и за миг хватката около нея?

Обречени сме. Няма изход. Особено след като даже тези от нас, които си дават ясно сметка за ситуацията, казват: "Нищо не може да се направи, съжалявам, деца имам, хляб и аз трябва да ям, не мога да ям камъни!"... Ами яж лайна, друже, да ти сера и аз в устата лакома на дребно и страхлива, след като не знаеш да ядеш камъни!!... 

Извинявам се пред дамите...

3 коментара:

  1. Господ казва: "ще викнат към Мене и ще ги чуя". Трябва да се вика!

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги актуалният въпрос: Кой го казва? ХА ХА ХА. Освети себе си.... е казано за всеки друг, но не и за теб.

    ОтговорИзтриване
  3. Когато едно нещо е 100 % вярно, въпросът "Кой го казва" става изцяло вторичен, даже направо незначителен.

    ОтговорИзтриване