"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

25 септември 2017

Бургаският съд и медийните български аршини


в продължение на "Случаят в Бургас"

Странни са двойните аршини и подходи на българските медии и институции... След случая с членове и симпатизанти на Воински съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка" българските съд и прокуратура предприеха сравнително бързи мерки... 

Да припомним. Представители на либерално-фашистки като идеология и социална визия организации, заедно с украински националисти, преди две години в Бургас опитаха да извършат провокация, за да предизвикат безредици по време на законно организиран и провеждан мото-поход на руските "Нощни вълци", заради пропутинската им ориентация и убеждения. Подобни мероприятия с терористичен привкус те същите са организирали в множество европейски държави, затова и неслучайно предния път се учудихме как така са успели да се съберат и организират, ползващи открито Facebook, въпреки засилените мерки и проучвания на българските служби за сигурност, които следва да се очакват в такава ситуация... Но срещайки засилен полицейски контрол и охрана на мероприятеието, те решават да нападнат български националисти от Воинския съюз, пиещи кафе в заведението при близка бензиностанция. Започват да се гаврят и да издевателстват (включително да ги бият) над присъстващи възрастни жени и непълнолетни момичета в другия край на бензиностанцията, тъй като присъстващите там членове на Воинския съюз са с внушителна осанка и физика, както имах възможността лично да се уверя сам снощи, когато на един рожден ден се запознах с едного от участвалите в "екшъна" българи и "укро-фашистите" решават да не рискуват директно с тях... И си получават боя след намеса от тяхна страна, която подчертаваме - сами са предизвикали.

Бургаският съд се оказва доста бърз в реакцията си, участниците от българска страна бързо се оказват в ролята на подсъдими, като следствие и прокуратура тотално игнорират свидетелствата и описанието на случката отстрана на участвалите в потушаването на конфликта бургаски полицаи. Нещо повече - бургаският съд извършва всичко това под аплодиращия акомпанимент на няколко проевропейски (разбирай либерално-фашистки) настроени електронни издания, включително Флагман бг.

На нас обаче друго ни се набива на очи и даже ни вгорчава възприятията. Преди години в същия този Бургас паравоенни формирования от средите на ПП "Атака" и ВМРО, както и футболни фенове от най-престъпните кръгове на агитките, нахлуха в молитвения дом на законнорегистрираната религиозна секта "Свидетели на Йехова" и нанесоха побой на вярващите. Чухте ли за осъдени хулигани? Не. Макар да имаше тогава алармиращи и възмутени авторитетни чуждестранни правозащитници... Прокуратурата не трябваше ли да се самосезира, предвид крайния религиозен пацифизъм на сектантите, който изключваше ответни мерки и реакции от тяхна собствена страна?

Пак преди няколко години крайни националисти, водени от сливенски обикновени попове, нахлуха в Троянския монастир, където заплашваха и психически малтретираха престарели и болни монаси, заради жълти медийни слухове. Един от монасите почина от стрес и огорчение. Прокуратурата ни не само, че пак не се самосезира, но "авторитетни" сайтове и медии даже взеха страната на извергите, нахлули по най-брутален начин в монастира и имали поведение, което по никакъв начин не е било провокирано.

Същите екстремисти от ВМРО, Атака и агитките на софийски футболни клубове в Пазарджик биха и малтретираха мюсюлмани пак сравнително наскоро. Хората на Волен Сидеров се опитаха пък да предизвикат масови безредици и улични боеве с мирни поклонници в джамията на центъра на София.

За осъдени чухте ли? Щото аз не.

* * *

Кой се страхува от Воински съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка" - две НПО-та, поели ангажимент на собствена издръжка да се предоставят в услуга на армия и полиция за охрана на южната ни граница от наплива на съмнителни сирийски и близкоизточни бежанци? Страхуват се същите онези "проевропейски" ужким представители на политическата и икономическа олигархия, които инак не се гнусят да потулват и игнорират деяния на своите "националистически проекти" като "Атака", ВМРО и пр., деяния предизвикващи справедливо възмущение на истинските европейски правозащитници. Но когато се касае за реално отстояване на гражданско достойнство и патриотичен дух, охотно лансират организации на параванната демокрация като БХК и дежурно услужливите медии, за да демонизират и обругават всяка доблест и почтеност на нелоялните и некупени от тях истински патриоти.

Воински съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка" впрочем имат църковна благословия за дейността си от двама български митрополити, за чиито имена аз лично гадая, защото приятелите ми от тези организации ги пазят в тайна... Като сравнение само ще кажем, че в случая с Троянския монастир коментара на Сливенския митрополит Йоаникий по повод инициативата на поп Силвестър да води там хулигани, по моя информация от общи приятели от висшия клир на БПЦ, е бил: "Като иска да гони грешници от Църквата, що първи той не я напусне?!". Но същите тия медии, които аплодираха тогава попа и приятелите му като доблестни православни герои, сега бълват змии и гущери срещу Воинския съюз, БНО и членовете им. Защо? Защото в България нито патриотизмът е патриотизъм, нито медиите са истински медии, нито правозащитниците са правозащитници...

Няма коментари:

Публикуване на коментар