"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

28 октомври 2017

Бургаски съд, бургаски мрежи (за Доблестта на едно ченге)



"ретортаж" по лични наблюдения
  
В "открития процес" в Бургаския съд срещу членове и симпатизанти на "Войнски съюз" и БНО "Шипка" не са позволени нито снимки, нито външни записи на изслушванията в съдебната зала….Странностите, наблюдавани с участниците в процеса, не свършват дотук. Един от свидетелите на защитата разпознава в адвоката на обвинението участник в разследваните събития на онзиденшното заседание на Бургаския съд, съдът оставя това без внимание.

А оплакващите се?... В групата на "онеправданите" и "пребитите" имаме няколко лица от украински произход, при това с не българско гражданство, станали известни по Черноморието с тормоза си над украински емигранти с руско самосъзнание, нежелаещи да се идентифицират като „укроси”. Имаме и българи, дежурни участници в протестите на "Протестна мрежа", един от които е добре заснет от камера как през свободното си време се упражнява на учебно стрелбище в боравене с автоматична пушка "Калашников". Последните са участници и в дело срещу тях за побой над софийски полицай, завършило с решение, че "полицаят лъжесвидетелства"... Имаме и евреин. В последното няма лошо - във всяко цивилизовано общество е нормално да се срещат, както представителите на най-древните професии - като проститутки и адвокати, така и тези на най-древните етноси и народи, сред които са евреите. Туй е несъмнен белег на демократична култура и прогрес.

А какво намираме сред обвиняемите? Двоица млади мъже от Бургас, членове на споменатите патриотични организации - не криминално проявени български граждани и данъкоплатци. А мъжът на зряла възраст от Варна сред обвиняемите пък е съпруг и баща със собствено жилище и автомобил от семеен тип - мини-ван, с частен бизнес във Варна. Последният има и документ-грамота от Община "Варна" за дългогодишна благотворителност, свързана с храмове, паметници на културата, исторически паметници и помощ на хора в беда.

За тези хора обвинението изисква присъди между 8 и 12 години. За сравнение ще посочим само, че българката, която наскоро "уби по непредпазливост", получи шестгодишна присъда - двете и присъди по случая - едната за 3 години, свързана с поведение около убийството, а другата за 6 години за самото убийство даже не бяха "акумулирани", ами беше избрана по-високата просто.

А какво е приписваното провинение на съдените сега? Побой, предизвикал средна телесна повреда, изразяваща се в насинено око и нематериални щети, за които престои да чуем на следващото съдебно заседание на 30 ноември.

А как се стигна до отлагане на решението на съда и насрочването на следващо заседание, ще научите по-късно.

Свидетелите?

Сред свидетелите, призовани от защитата, срещаме възрастна жена, която при инцидента е блъскана, удряна и ритана даже в слабините от украинците и българите от "Протестна мрежа" с агресивно поведение и нетрадиционна сексуална ориентация, друга възрастна жена е плюта от „радетелите за права и свободи”. Малтретирани са и двама старци… Удряната стара жена след това развива онкологично заболяване..

Конфликтът се задълбочава, когато членовете на Войнски съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка" се притичват да защитят от гаврите присъстваща млада жена от опита на провокаторите да я малтретират и нея, освен възрастните хора.... Защо старците и младата беззащитна жена са нападнати? Защото те, както и присъстващите подсъдими, пият кафе сутринта в кафенето на бензиностанцията и чакат участниците в мото-похода руски рокери в чест на Славянското единство. Един от няколкото лъчи на този мирен мото-поход минава и през България, Мото-поход законен, съгласуван с българските власти, мирен. Жените са нападнати с ругатни и псувни от типа "Курва на Путин!" и други подобни, бити, заплювани...

А намесата на българските патриоти и получилото се стълкновение не може да се определи като побой. Това е блъскане и дърпане, шамар, вследствие на който един от протестърите-провокатори пада на земята, след като при тази намеса провокаторите започват да крещят, да ругаят и да се опитват да навират плаката с изрисуван среден пръст, който носят за целта на протеста си, според един от свидетелите, неработещ вече на бензиностанцията, чийто собственик е впрочем симпатизант на „правозащитните и демократични” протестьрски организации...

Използването на електрошок от българите при сблъсъка е „установено” единствено от "потърпевшите", както и "звукът на електрошока" е „чут”, без самото приспособление да е видяно, видяно е само от интимната приятелка на единия "потърпевш", намираща се на повече от 15 метра в едната от техните коли.

Нито свидетелите посетителите и клиентите на бензиностанцията, нито тези сред персонала на бензиностанцията, призовани от обвинението, не са видели "електрошокови уреди, палки, букалки", а някои от тях са бивши полицаи впрочем, работещи в охранителни СОТ-фирми, както и професионални охранители…. Аз пък вчера в кафенето до Бургаския съд видях и ръкавиците, които един от "потърпевшите" определя като "кик-боксьорски" и казва, че са употребени срещу него - кожени ръкавици "без пръсти", каквито се ползват от колоездачите или от спортуващите фитнес...

Сред свидетелите на обвинението единствена, която видяла трима-четирима души, облечени в камуфлажни дрехи, да ритат приклекнал до автомобила си мъж, пазещ с ръце лицето си, в зоната за зареждане на автомобили на бензиностанцията, е управителката на бензиностанцията. Тя не знаеше категорично две неща обаче. Не знаеше кой е "натиснал паник-бутона" в бензиностанцията. Не била тя, била касиерката, на която бил сигнализирал да го направи работникът, пълнещ бензин. Нито работникът, пълнещ бензина обаче го потвърди, нито някоя от трите касиерки - от касиерките всяка твърдеше, че го е направила някоя от другите две. Управителката не разпозна и у никой от обвиняемите участници във „видяното” от нея.

Трите касиерки и пълначът на бензин все още работят на тази бензиностанция, при все това в съда не потвърдиха да са видели това, което и сред всичките около 40 свидетели, е видяла само управителката им. Нито даже някакъв бой. Побоят на "трима срещу един" не се потвърждава и от охранителните камери. Свидетелстващите от персонала и управата на бензиностанцията се разминаха впрочем в становищата си относно видимостта на камерите във въпросната зона - едни казаха сравнително добра, други лоша, трети частична, четвърти никаква. За изземването на записите от МВР самата управителка не е информирана, нито знае да се е случило това при другия управител - неин колега. Въпросните записи ги няма никакви, а единственият, потвърдил че ги е гледал след инцидента, е пълначът на гориво, който заяви, че побой на тях не се вижда. А един от свидетелите, който беше изслушан накрая, сподели че същата вечер е гледал по национална телевизия записи от събитията, гледал внимателно, защото се сетил, че е бил по време на събитията също там. Той заяви, че на записите, които са излъчени по телевизията и които следва да са именно от видео-камерите на бензиностанцията и да са предоставени от Бургаската полиция, побой не се наблюдава.

Побой няма и според случайни минувачи и клиенти, и според бивши вече служители на бензиностанцията, които го отричаха категорично, нито сред сега работещите там, които отговаряха донякъде уклончиво. Побой има само според "битите" и управителката на бензиностанцията и на още един свидетел, които впрочем по време на процеса сега не се сети за побой, но му беше припомнено чрез неговите стари писмени показания. Вероятно това е и причината Обвинението в по-предишното заседание да иска  "бърза процедура", без изслушване на свидетели.

Виделият побоя посетител, който по време на вчерашното изслушване не си спомняше, че го е "видял", го бе "видял" според писмените си показания пред следователката отпреди години. Когато те бяха прочетени, той изрази гласно учудването си от тях, не беше сигурен, че "във всички детайли са негови". След въпроси от Защитата и на един от обвиняемите, се оказа първо, че "показанията са списвани в свободен разговор със следователката", че той ги е подписал "с доверие" след прочит "отгоре-отгоре" и че следователката му е пускала по време на разговора да изгледа записания от "битите видео-клип" с мобилен апарат вероятно, за да си „припомни”.

Този именно клип, разпространен от "потърпевшите" в интернет, бургаските разследващи органи ползват, кани се да го ползва и Обвинението при следващото заседание, за да го прожектира. За клипа обаче точно предоставилият го призна в съда, че го е "обработил компютърно" преди да го предложи, защото това е най-малкото доказуемо с експертиза. 

След като адвокатите на Защитата и Обвиняемите изтръгнаха от свидетеля признание, че писмените му показания не са били негова диктовка, а компилация от свободен разговор със следователката, придружен с гледане на "обработен видео-клип", самият Съдия отправи към обвиняемите и адвокатите им неприязнена забележка: "Не мога да разбера защо се задълбочавате в несъществени детайли и неща?!"

И неуспели да получат от никой друг потвърждение на "видяното" от управителката, обвинителите започнаха да акцентират върху опита си да "извлекат" от свидетелите "факта", че в бензиностанцията е имало страх и суматоха заради случващото се край нея, което е косвено доказателство естествено, че „нещо страшно се е случвало”. И в това не сполучиха. Защото се оказа че "суматохата" е само един, натиснат не се знае от кого, паник-бутон"

* * *

На мястото на "инцидента" пристигат първи служителите на охранителния СОТ. Един от тях е работилият като полицай, а сега охранител в частна фирма - г-н Събев. Ситуацията, която описа той, е приблизително следната: на мястото вижда няколко граждани, облечени цивилно и лъхащи на алкохол още от сутринта, говорещи на висок глас със силен чуждестранен акцент "български". Срещу тях са седнали на разстояние хората от Войнския съюз. Украинците ръкомахат и налитат, един от тях е със скъсана тенис-фланелка. Побой няма...

Показанията му изкараха от нерви обвинението. То се опита да сугестира Съда, че се намирал свидетелят в някакви отношения с един от обвиняемите, за което доказателства не бяха представени, а само устна реплика, че именно от него е призован за свидетел по делото, което смелият свидетел енергично отрече, защото и според документите е лъжа - призован е от адвокатите на защитата по моя вътрешна информация в качеството си на служител на обслужващия бензиностанцията СОТ. Обвинението изиска съдът да "накаже" и свидетелката на Защитата за неявяване на заседанието, която сега е в последен стадий на бременност и живее в Италия за "неявяване на заседанието" с голяма парична глоба - споменатата малтретирана от "укроcите" и български "либерасти" млада жена в началото на текста.

* * *

При приключване на заседанието посрещнах един от подсъдимите пред изхода на залата, насърчих го, казах му:

- Полицаят Събев обърна делото, спокойно, всичко ще е наред.

Чули тези думи, охраняващите там полицаи ми се усмихнаха  гордо. Събев беше техен бивш колега.


1 коментар:

  1. честните и горди Българи са много малко , но винаги се появява по един в кретичен момент . ДАНО ИСТИНАТА ИЗЛЕЗЕ

    ОтговорИзтриване