"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 ноември 2017

Защо се дърви Старият Бастун?


по повод възмущението на Двери бг. от доктората на отец Дионисий
"Товарищ Сталин, вы большой учёный!" (Юз Алешковский)

Господин Професорът Иван Димитров Желев е толкова силно възмутен, че проф. архим. Авксентий Делипапазов е станал научен ръководител за докторантурата на архим. Дионисий по темата с архонтските мирянски офикии в православната традиция, че чак е изписал трите имена на отец Авксентий - Апостол Живков Делипапазов... Стара върба трудно се превива, вероятно тъй проф. Желев навремето е писал докладните и доносите си за ДС - с име, бащино и фамилия - своето и на донасяния. Аз обаче какво да сторя сега, за да го подкрепя, след като имаме общи приятели вече, чудя се... Предлагам да издири и ЕГН-то на отец Авксентий, пък аз ще се пробвам да изтегля един-два "бързи кредита" от негово име, че на мое име вече не отпускат. Така ще ги накажем за своеволието.
 
Преди години по същия начин Желев нарочи покойния вече архим. проф. Павел Стефанов заради подкрепата му за д-р Десислава Пулиева, която беше решил тогава Ваньо да усмири и понакаже в качеството си на директор на Дирекция при Министерски съвет. Цялата му "дверянска глутница" на Вуйчо Ваньо, помните ли, завиха като вълци по Луната и взеха да се изхвърлят като чекии на пясък по адрес на отец Павел - бил еретик, от "многото си учене се бил побъркал" и т.н, и т.н...
 
Почеркът е същия, авторът също. Причината? Причината е, че след като архим. Дионисий се опита да тури прът в колелата на плановете на Иван Желев да "направлява БПЦ" чрез новоинтронизираните митрополити, Дионисий трябваше да изчезне, да потъне в забвение изцяло. Но ето ти, че сега Дионисий е докторант във ВТУ, в един Факултет, който кръгът "Двери" всячески се опита да прикотка и присвои.
 
Защо Дионисий е там? Заради стипендията, разбира се, която се давала за млади учени, според вуйчовите духовни отроци, от което Дионисий трябва да се засрами сигурно, задето взима "парите на младите".
 
А защо докторантурата на поп Силвестър Янакиев преди години не беше проблем за Двери бг? На моралния убиец на архим. д-р Августин от Троянския манастир. Да припомним - Силвестър стана докторант по предмета "Инославни изповедания" при катедрата по Систематическо богословие във ВТУ. Стоя ми Силвестър, що стоя ("от ден, та до пладне", ако се изразим по Ботйовски, а по нашенски - колкото стои циганин на "ленински съботник"), ни упражнения водеше, ни публикации по темата на "доктората" си написа в богословската периодика, за сметка на това обаче успя един-два пъти да се появи по националната телевизия и да се заяви като "докторант" на ВТУ. Хвърли "бомбата", като демонизира целия ислям във всичките му направления и разновидности. Смешното е и че Силвестър прибра заедно със своята стипендия и тази на постъпилия за докторантура заедно с него протестантски пастор от Русе. Пасторът сбъркал двамата братя-попове Янакиеви, решил, че Силвестър е всъщност многодетният поп от Сливен, а не брат му поп Евгений. Силвестър прибра и предложената по добросамарянски стипендия на пастора, освен своята. Циганска работа нали?
 
Двери бг. обаче са над тия неща до момента, в който не ги настъпиш сериозно, тогава заорават дълбоко и "под нещата", броят до последната стотинка чуждите пари, яхтите и чаршафите на еп. Борис Бачковски включително... А Дионисий и до днес живее в семейния апартамент, собственост на баба му впрочем в София.
 
Дионисий бил масон... А първият спонсор на Двери бг. Вазенков какъв е? Пионерче или бойскаут? А още по-смешно ни става, като си спомним адмирациите на Желев към старите митрополити, участващи в световни икуменически конференции, а неговото отвращение сега към участието на Дионисий преди години в ритуал на единствения признат и приет от римокатолическата църква масонски орден (пък знаем, че Римската курия е в открит конфликт с масоните) - Малтийският, е направо куриоз в тая светлина.

Другият "голям грях" на Дионисий какъв бил? Като предстоятел на Патриаршеската катедрала в София бил въвел недопустими богослужебни нововъведения... Например умиването на нозете на Велики Четвъртък... Когато еп. Сионий Велички изнасяше Светия Престол от Олтара в Корабната част на Храма, за да служи древната Яковова света литургия, това не беше "недопустимо нововъведение", то беше "света иновация", в Шмемановски дух - "напред към миналото" и "назад към Преданието". Но еп. Сионий си плаща на БПЦ-октопода, затова и неговите иновации са за аплодиране, а архим. Дионисий искаше да му прави ревизия на Октопода - на митр. Дебела Берта Йоан и на многохвалния поп Ачо Ангелов в София, затова е арогантен масон, профанизиращ и релативизиращ традицията нали? Затова и Дионисий е виновен даже заради "гадната си фамилия" - Мишев, която Двери бг. преди време осмяха също, а Сионий е "пич", даже с педофилските си изстъпления и прякора си "леля Сионета".

А архонтите?... Дионисий бил плеймейкър на архонтите в БПЦ. Не, Дионисий, като шеф на отдел "Богослужебен" при светия синод, просто написа чинопоследование за архонтската офикия. Плеймейкърите са митрополитите Николай и Галактион. Узакониха практиката в светия синод, като даже митр. Гавриил Ловчански, който впоследствие се изхлузи по обичая си като "пръдня из гащи", като заяви, че архонти в Ловеч нямало да прави, гласува, за или против не знаем, но гласува, той даже нема доблестта на митр. Йосиф да не гласува въобще и да каже защо, както в случая с "пенсионирането по болест" на митр. Галактион. Но Желев не нападна светия синод, Желев сега си е наумил, че виновник за архондисванията е Дионисий... Вуйчо бе, като сме тръгнали, дай да му натресем и на него два-три "бързи кредита", а?! Моля ти се, влез ми в положението, нали имаме вече общи приятели!!...

* * *

А същевременно в епархиите, оставени на Желев и приятелите му с митри от +Николайчо (дето е пък с приятели мутри), цялата стара номенклатурна сволоч от учили и недоучили, преобразовали се в "богослови и новоцърковници", архонстства на практика и без офикии.

И аз пак питам - защо трябва да избирам между "два ешалона" на една и съща червена пасмина - между чалга-харизмата на Бойко Б. и производните му митрополити Николай и Антоний в БПЦ и старата априлско-пленумна червена аристокрация и нова буржоазия на Сергей Станишев и производния му Иван Димитров Желев в БПЦ...

Аз направих избора си да не избирам. А вие??

5 коментара:

  1. А ти ми отговори, защо Дирекция по вероизповедания към МС се ръководи от 1990 досега само от бивши ченгета и партийни функционери?

    ОтговорИзтриване
  2. Простолюдието задава винаги такива въпроси.Защото,тоталната власт е концентрирана в ръцете на висшия клир и светските силови среди, в случая сплотени в мощен финансов алианс.

    ОтговорИзтриване
  3. Не ме удоволетворява този отговор, понеже в него няма сол.

    ОтговорИзтриване
  4. Владо Попа диджей21 ноември 2017 г. в 12:15

    Аз йеба Василияна монахинята.Митко Миткий ебе Васи и Десислава.Играчи сме ей.Ако не си наша собственост умри портос.
    Смърт за желев.И поздрав за портос за новия ни съюз.
    https://m.youtube.com/watch?v=Fwbl7kBMHQ8

    ОтговорИзтриване
  5. Владо Попа диджей21 ноември 2017 г. в 12:16

    И друго да ти кажа тези нападки незнаеш кои са срешу теб и с кой си играеш.

    ОтговорИзтриване