"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

26 януари 2018

Истанбул, синодът и лайна на вентилатора


За вас не зная, но на мене вече почва да ми става смешно. Много смешно. Нашите архиереи бяха и остават верни на мисионерската си стратегия в обществото. Чакат с включен вентилатор да падне отнякъде отгоре му лайно, че да се разкрещят ужасени: "Помощ, помощ, разхвърчаха се лайна!"

Докато архим. Дионисий съди номиналната патрика и Ловчанския КГБ-митрополит в граждански съд, задето го били наклеветили, патриката и негово благородие Гавриил ще съдят Дионисий в църковен съд, задето ги съди в гражданския съд той... Оставете вий това, ами вижте какво се случва покрай Истанбулската конвенция за защита от домашно насилие - и митрополитът, и патриката, и оклеветеният горканчо Дионисий за миг почти забравиха, че се съдят и в един глас гракнаха срещу нейната "точка 3".

Момент сега, в точка 3 действително се споменава "трети пол", но не е целта на конвенцията легитимирането на държавно ниво на "третия пол", даже защитата им "като трети пол" на тези хора не е предмет и цел на конвенцията. Чисто и просто тя е писана от специалисти, в чиито държави браковете между лица от третия пол са отдавна узаконени, следователно няма как те да бъдат пропуснати в текста на една конвенция, поставяща си за цел да ограничи домашното насилие.

Нашите владици обаче съзират в туй подъл опит да се суспендира Конституцията ни, в която бракът е определен като съюз между лица от два различни пола... Да, те разбират от тези неща, нали самите те се опитаха чрез масиран натиск, включително уличен, да суспендират Конституцията в частта й, която определя характера на държавното училище като светски, чрез една приумица на хора като Деса Пулиева и Емо Погончев, наречена концепция за религиозно образование в училищата... Да, както е казал за тях още преди 2000 години Господ - "Водачи слепи, дето комара прецеждат, а камили гълтат".

Конвенцията от Истанбул не само, че не се занимава изрично и нарочно с въпроса за "третия пол", тя няма за специален предмет и темата за семейството изобщо. В едно либерално общество обаче фактическото съжителство е реалност, то не само не е инкриминирано, но даже сравнително наскоро беше и частично узаконено официално и никой не гледа с лошо око на него въобще, то не е скандално даже в малки общности от селски тип... И искаме или не искаме, лицата от "третия пол" съжителстват, подобно на всички останали и със сигурност понякога се случва да се бият... Макар че, ще ми се да видя един педерастки скандал и побой от чисто любипитство - дали се бият с юмруци и с шамари, или просто се дърпат, бутат, скубят и плюят...

И става още по-смешно - патриката съжителства с Ачо на центъра на София, Наум Русенски живее пък с един Боби, с който са осиновили кученце насред Русе. И ако това все още не ви е смешно, чакайте да чуете следващото - единият от двамата фронтмени на консервативната църковна реакция - дядо Гавриил, по повод избора на Наум за Русенски митрополит, казал на отец Димитър Амбарев през смях: "Направихме Русе столица на педерастията!" Та тоя значи, който премести столицата и интронизира педераст, сега се е загрижил за... Конституцията в частта й относно "брака и половете", същият впрочем, дето като беше председател на синодната комисия за споменатото религиозно образование, му беше през оная работа за Конституцията!?

* * *

Този консерватизъм е фалшив консерватизъм и по съществото си е от фашистки тип. Именно при класическия фашизъм моралът се изявява само в знаци, както казва Наум Русенски: "Няма значение кой какво в дома си прави, то си е негова лична работа, важно е да не допуснем гей-паради на улицата". Значи нашият консерватизъм няма проблем с един духовник, дето у дома му го ебат в гъза, стига да е спуснал завесите, проблемът е с педерасти, които манифестират по улиците, за да съобщят просто, че са педерасти. Ашкоулсун бе!... Вече не ми е смешно. Фашизиоден консерватизъм е това, който зле скрива престъпления от всякакъв характер, насочвайки обществената омраза срещу евреи, цигани, чужденци, сектанти, педерасти...

* * *

А докато съжителстваха в апартамента за един милион църковни пари в Париж, дядо Гавриил и рускинята му дали са се биели, чудя се пък аз.... Може и да се шамарладосвали, като се напият, щото научаваме скоро как същият преди време (2007-ма годиона) успял да изуми група сръбски монахини край Крагуевац, изпивайки заедно с шофьора си цяло буре с ракия.

2 коментара:

  1. Светльо, понякога много си измисляш. Имаш много богата фантазия. Често съм засичал такива лъжи от тебе. Митрополит Гавриил е единственият владика, който НЕ ползва шофьор и НИКОГА не е ползвал.

    ОтговорИзтриване
  2. Това ми е прясно разказано от свещеник, по онова време студент по богословие от Белград, който няма защо да ме лъже. А едва ли Гавриил е пътувал из Шумадия - Централна Сърбия, чийто център е Крагуевац, на автостоп или с обществен транспорт.

    Дядо Кирил също нямаше назначен шофьор дълго време, но на дълги разстояния понякога ползваше услугите на личния си дякон като шофьор, което съм виждал с очите си тогава, а и тогавашният му дякон ми е личен приятел и кум на една от венчавките ми.

    ОтговорИзтриване