"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

13 януари 2018

За една "патрика" и две клики



Скъпи Вуйчо Ваньо, както уверих и нашата обща вече приятелка, докато тя се ласкаеше от мисълта, че заради нейното благотворно влияние си намалил писателската си активност, временно е било. Буквалните ми думи бяха: "Повярвай ми, ще му мине! Но недей да му казваш на Вуйчата, че търпеливо го чакам на гюме". 

"Където е текло, пак ще тече!" казва премъдрият български народ и това важи не само за кладенците и чешмите, привидно пресъхнали, но важи още и за някои венерически болести, важи и за твоята филигранна мисъл,

Два-три въпроса имам първом, Вуйчо, относно монасите от Атон, които ти сега епистоларно озаптяваш. Преди тези събития ти не знаеше ли, че те са само формално "от Атон", че в Зограф почти не стъпват? Ще кажеш ти, че това не е било твоя работа, че Зографският манастир си има игумен, който да се интересува от това. Но нали ти си човекът, основал модерен антисектантски център бе?! Не те ли развълнува фактът, че те от години ръководят вътрешно-православни секти с откровено тоталирани практики из цяла България, като единият е позиционирал своята в Сливенска епархия и черпи сериозни материални облаги от гурувската си и сектантска по характер дейност? Или тебе сектантския дух те интересува само, ако се изразява в агресивна пропаганда на старостилство? Това ли е най-важното за тебе като православен мастит богослов и църковен деятел - може всичко останало да се случва в БПЦ, важното е да сме по новия богослужебен календар заедно с гърците? Това ли е мисията ти от Фенер на "константинополски архонт"? Ами с мисията ти на богослов и верен син на Българската Църква какво стана? Или тя е съвсем пренебрежима, щото от там "нема кинти"? Щото е опасна, както се оказа фатална за "лекувания" в "Токуда" общ наш приятел отец Димитър Амбарев!?

И още ще те питам - нали на твоя сайт мисията му беше "грамотна и интелигентна проповед в българското общество"? А защо, докато още вярваше, че ще "направляваш" такива като тия двама-трима "монаси", дето и сами не знаят как се казват, както и от кой манастир са, понеже непрестанно "схимничат" без да се подзизават в действителност, сменяйки си имената, ти подкрепяше тяхната грозно агресивна риторика срещу Ванга, която възмути от религиозната ни общност и нейните "благословени" фронтмени даже онези, които не харесваха самата Ванга?

Ваньо Вуйчо, приятелката ни може да е обща, обаче сега ще си разменим шапките... Когато аз алармирах, съобщавайки в блога си нещо, известно на всички посетили Зографския манастир, които са що-годе с всичкия си - че мнозинството от монасите там са със сериозни психически отклонения и не могат да мръднат от креватите си, заради силните психотропни лекарства назначени им за лечение от Солунски болници, че малцината, на които трудно им личи това и могат да ходят, обикалят из България, проповядвайки "най-чисто православие" и събирайки секти, наречени "групи духовни чада", от теб и сайта ти - будната съвест на БПЦ имаше ли звук, стон, глас? Когато написах, че първият монашески бунт в Зограф срещу сегашния игумен бил, когато случайно и по технически причини спрял интернетът в "обителта" и излезли на двора да се кокорят и да крещят срещу него хора, мислещи, че Амвросий нарочно го е спрял, за да ги дразни, за които даже не подозирал, че са монаси в манастира му, понеже не им бил виждал очите, докато те, взрени в "мрежата", живеели по килиите си пред лаптопа?... Когато един варненец посегна на живота си, защото от повсеместната реклама на "чутовния Зограф" из цялата БПЦ беше повярвал, че там ще му помогнат духовно и психически? Написах го. А вие къде бяхте? А когато алармирах, че манастирът се пълни с молдованци, украинци и руснаци, изгонени от своите манастири за пиянство и разгул, превърнали Зографската магерница в механа?... А да, сега засягате тая тема вие и Амвросий! Ама контекстът на проблема е друг - не е проблемът въобще, че са чужденци и ще се загуби българския характер на Зограф, ами че са крамолници и пияндета.

Но аз разбирам, нямаше очи да говориш и пишеш за това, както и топки. Защото сегашното положение там е резултат на твоята (в битността ти на агент от ДС "Ангелов") и на агент "Благоев" (покойния Неврокопски митрополит Натанаил) кадрова политика - типично ченгеджийска, според която се подбират нравствено и здравословно некачествени кадри, за да бъдат изнудвани и управлявани. За целта отстранихте тогава с интрига пред гръцките власти митр. Кирил, пребиваващ там "по друга линия", който не би допуснал да превърнете Зограф в това, в което с кадруването си го превърнахте и така станахте двойни агенти, защото за вашите дребни цели осуетихте в полза на Гърция мисия на българското военно контраразузнаване.

Е, откачалките, които събрахте за монаси, за да спасявате тогава манастира като български (но най-вече свой), сега се обърнаха против вас. "Излюпените пиленца наебаха собствената си кокошка" (цитат от отец Димитър Амбарев по друг повод)

* * *

И още една истина е нещо, което преди години заявих пак в блога си на българските зилоти, които са ми симпатични, щото съм бил сам зилот - че накрая всички ще си избършат с тях гъза, че те ще платят сметката. Номиналната "патрика" Неофит, който им беше представян като консервативен, за да го изберат, сложи първо прът в колелетата на съборността, не само като не отиде на събора в Крит, за да се хареса на най-реакционните, седящи зад Николай, среди в Руската Църква, но и през ум не му минава да инициира български поместен събор досега. Сега, за да си върне благоразположението на друг топ-тарикат - Вартоломей Фенерски, удуши детето, което му родиха "продуцентите му" - уби зилотите и старостилното движение в границите на каноничната БПЦ.

В едно нещо оня смотаняк Пламен Сивов да излезе прав, което още по-преди това написа във "Визиите за църковност", повтарящ преп. Мария Скобцова - клерикалистите в БПЦ ще ползват добре, но временно, зилотите (както и сам митр. Николай преди десетина години се беше заиграл за малко със старокалендарието), а сетне ще се разправят с тях, защото колкото и болно да е тяхното духовно раздвижване на ултраконсервативните зилоти, на клерикализма, мразещ всяко движение, то пречи.

2 коментара:

  1. толкова ме дразни това, че се бърка "авторитетно" навсякъде, че не мога да не го споделя. Знаеш ли кой му даде тази всеавторитетност?

    ОтговорИзтриване
  2. Даде му я църковната виртуализация.

    ОтговорИзтриване