"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

02 февруари 2018

От Салемския лов на вещици до "свети" Серафим Роуз


/посвещава се на... Чичо Чарли Харпър/

Всяко ново протестантско "откритие" на "благословената" от Бога територия на USA, както вече показахме отчасти, поражда вълни от фрагментация и разцепления, приемащи най-причудливи форми. 

Предния път споменахме странните "баптисти на свободната воля". 

А има и "баптисти от седмия ден", както има и "адвентисти от първия ден". "Oткритието" на група изкушени от богословие фермери около средата на 19 в. поражда и двете.

Чакайки Христос да се върне всеки момент, тия "открили", че в раннохристиянската история била направена голяма грешка - празнуването и светостта на седмия ден - старозаветната събота било подменено с празнуване и освещаване на първия ден от седмицата - неделята (в англоезичните, а и в православните календари, дните се броят "по библейски" - седмият ден е събота, а първи е неделният ден). Едните адвентисти (очакващи Христос "всеки момент", като даже понякога "моментите" били съвсем конкретни - с дата, че и час), решили да поправят "грешката" и станали "адвентисти от седмия ден", други адвентисти не се съгласявали, че това е грешка, но не искали да спрат да чакат Христос почти всеки ден (в 8.15 h. примерно) и станали "адвентисти от първия ден". Тогава се намесили баптистите, които не били адвентисти и някои баптисти се съгласили с първите адвентисти (от седмия ден) относно съботянстването, обаче не искали да стават адвентисти (да се събуждат през ден сутрин в 8.15 h. примерно, за да чакат Христос да се върне на Земята), затова решили да си останат баптисти, но "баптисти от седмия ден".... А!  Съвсем подобно на  Пламен Сивов - "православният" баптист...

Ех, "знамето с' звезди обсипано"!

Тия движения причинявали огромни главоболия на северноамериканските власти, съизмерими вероятно с главоболията на св. имп. Константин Велики по време на споровете между православните и арианите. В САЩ обаче спорещите не се ограничавали с плесници по пазарите, като в Константиновград... Един фермер баптист застрелял по пътя му към ареста нов "пророк" - пророкът Джоузеф Смит на появилите се мормони, възмутен от проповедта му относно поредната "голяма грешка" на ранното християнство - отмяната на старозаветната полигамия. Защо баптистът с револвер в случая не решил да отцепи от баптистите нова секта, наречена например "баптисти на многото жени", вместо да стреля, ние не знаем, само предполагаме, че може жена му, тъща му и балдъзата му да са го принудили... Срещу мормоните започнали повсеместни репресии, на което мормоните отговорили със създаването на отряди за отмъщение на репресиите върху тях, които, ако не се лъжа, наричали "Ангелите на смъртта". Накрая се наложило Федералното Правителство чрез армията да вземе мерки и мормоните били изтласкани в щата Юта, далеко от всички раздразнени баптисти, където основали Солт Лейк сити и... Лас Вегас, за да могат баптистите и методистите, без да ги гледат пасторите, жените, балдъзите и тъщите им, да ходят да се женят колкото си пъти едновременно искат... временно, да пият уиски и да играят хазарт... 

И зацарувал мир по въпроса кой кога да се жени и колко къде да пие, докато в град Салем, наречен на Йерусалим, не започнал пуритански лов на вещици, съвсем подобен на средновековния, съвсем подобно май и на това как йером. Висарион (Димитрия) подгони кокалите на Ванга и Дънов в България.

Но Северноамериканското общество било истинско общество, което се чувствало отговорно и съпричастно на религиозните общности и проблеми им, а не били там "побратимени православни секти" с пилатовска държавна субсидия ала-"Аз си умивам ръцете" от по петдесетина души, броящи се около десетина в цяла България и наричащи се енории, с които можем да се запознаем поименно във... Facebook, затова в САЩ се взели мерки. Мерките се наричат... секуларизация и тя е именно думата, дето циганинът нацист поп Евгений Янакиев от Сливен смята за най-мръсната на света. 

Днес фундаменталистите протестанти продължават да протестират, тоя път срещу секуларизацията, вместо срещу Ватикана, но никой не им обръща внимание, а когато протестират и стреляйки, което се случва, всички останали стрелят по тях - израз на пълното американско единомислие, че на религиозния фанатик и фундаменталист мястото му е или на въжето, или в затвора, или в лудницата, или в периферията на обществото... А да не забравя да спомена, че "религиозен фундаментализъм" пък е любимото понятие на друг поп от Сливенска епархия - на поп Божидар Главев... Да!

* * *

И тогава се появиха йером. Серафим Роуз и "преподобният" мирянин Клаус Кенет, който години по-късно открадна ноухау-то от отец Роуз. Нямайки вече къде и с кого да спорят по такива "фундаментални въпроси" - поробена воля или свободна изцяло, седми ден или първи, защото Америка изтрезня от тези неща, те дочакаха православното "възраждане" на американския народ.

* * *

Чакайте сега да ви кажа нещо за това "възраждане", дето с темата за него по разни български православни сайтове преди време се "лягаше и ставаше"... "Видях ги, да, "вълните" с американски православни неофити, Светославе, - обясняваше ми покойният вече проф. архим. Павел Стефанов преди години, гостувайки у дома - единият мечтаел да премине през цялата река Мисисипи на сал, друг да обиколи света върху мотоциклет, когато ги заварило новото "американско православие" - всичко на всичко половин влак хора"... А аз съм убеден, че докато тоя "американски православен влак" е пътувал, пак са го гонили, разбира се, индианците.


И така в тая странна среда Роуз и Кенет станаха пророци, но за разлика от Джоузеф Смит никой не ги застреля за съжаление, Боже, прости ме, ами даже и ги изнесоха за ползване в... БПЦ (тоест "внесоха")

Той (Кенет или Роуз изберете си сами, щото май е същото), произхожда от консервативно протестантско семейство с фундаменталистки възгледи... После станал каратист (Ха, като някои наши БПЦ-попове!), по някое време престъпник и наркоман (като същите, дето май отказаха наркотиците, но да са престъпници не се отказаха, само дето престъпленията им получиха "държавен лиценз"), после йога, мюсюлманин, будист, даже хомосексуалист и накрая ето го тука, след милиони извървени километри, "открил Любовта" (като Клаус Кенет) или "най-чистото от всички чисти православия" (като Роуз)... 

И след като ни "откри", веднага се сети за "мама и татко", почвайки да воюва за доктрини... 

Предпочитам, ако ще съм в тая схема, да бъда не "баптист от седмия ден", а баптист-мормон, извинете, но нали мога да избирам?!

3 коментара:

  1. Интелектуалец - политолог2 февруари 2018 г. в 16:12

    Вярно министрите са задължени само със усъвършенствуване на държавните закони,държавни организации,общества,проекти и обекти.Но е редно да командва и дава ъкъл на Църквата,а не да и целува ръка,за всяко нещо дето и иска.Йоаникий допуска анархия в епархията си защото е раб христов гонен и хулен през комунизма с висока сума от Москва за главата му.Цял живот гонен хулен и антикомунист, старостилец но не и землянин а от небесните жилища някъде още не е слязъл на земята меката китка.А Неофит толерира германските монаси като неориантирани дали са на Вартоломей или Неофит който прескача прозорци да помага на ближните.

    ОтговорИзтриване
  2. Какви милиони давала Русия за главата на Иванчо Путката?? Ти добре ли си бе?!

    ОтговорИзтриване
  3. Ако бяха направили Никанор епископ,когато бяха скандалите с Дионисий сега щеше да обект на народната любов защото защото е дарен от Бога с много светски познания и науки.А Николай строителя мисионер наказател на бедни и богати безделници не допуска да стават по големи убавци от него и играчи, а само подчинени.Случайно ли беше настроен избора за пловдивски батюшка между трийсе и нещо летния Николай и седемдесет годишния Теодосий,да помислим като комарджии а не небесни жители,каквито реално ще станем след като изживеем земния си кръст.Амин.

    ОтговорИзтриване