"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

08 февруари 2018

Митр. Йосиф Ревльото и Трансконтиненталните поздрави


по повод на Трансконтиненталния му поздрав (с припадания и прихлъцвания) към богословите от ВТУ

Витиеватото и прочувствено писане на митр. Йосиф с характерното за него бавно свършване и "нищо не казване" ние познаваме от много години... Помним го още от Събора в Рилския манастир, когато плака на живо, а сетне и в текст, оскърбен задето го питат има ли агентурно минало. Между няколко прихлъцвания и порой сълзи тогава нищо не се разбра - има ли такова, няма ли, но всички си рекоха, че питащите са постъпили с него ужасно - щом така реагира със сигурност никога нищо общо с ДС и БКП е нямал... След години официално научихме и псевдонимите му агентурни - "Николов" и "Зографов".

По време на патриаршеските избори тоя пак плака. Разплака се пак пред медиите, но този път в качеството си на лице за комуникация с тях по въпроса отстрана на синода. Едни пари се раздаваха, едни лимузини с номера "PB 38 38" се подаряваха между митрополити, едни подписи се поставяха и оттегляха, едно убийство вече се договаряше... А Йосиф се разрева в любимия си мелодраматичен стил: "Обречени сме да изберем Патриарх!" Рева, за да се засрамят пак и да не го попитат какво точно става ли или за да би го видели колко е неуравновесен тоя медиен "св. прор. Йеремия" и да би се подлъгали за патриарх него да изберат ли?!

* * *

Днес този Ревльо, чието присъствие като правоправещ архиерей можем да усетим само в православните сайтове, не и в синода, не и в епархията му, пак плаче. Сега пък плаче от възторг и поздравява великотърновските богослови, задето подкрепят синодната офанзива срещу Истанбулската Конвенция в поредния БПЦ-кьорфишек и имитация на присъствие в обществени дебати. 

А на мене що ми е смешно ли?? Чакайте, ще ви разкажа!

Йосиф поздравява търновци от името на цялата си Трансконтинентална епархия за позицията им относно транссексуалността. Българският владика на два Континента - САЩ с Канада и Австралия, имащ седалище в Ню Йорк, подобно на друг наш "континентален владика" си седи главно в София и хал-хабер си няма какво става в епархията му и с нея, от чието име "пише, говори, хлипа, подсмърча, реве, прегръща и поздравява"... 

* * *

А през това време...

Имам приятел-свещеник, който завърши богословие в съседна държава. Искаше му се преди години да работи за БПЦ в диаспората, например в Канада. Написах до дядо Кирил ходатайствено писмо на лична основа, което не знам имаше ли ефект и дали въобще той прочете, в което го молих да препоръча приятеля ми на доверието на митр. Йосиф. Какво и как стана не зная, но моят човек замина за Канада, не помня вече в кой град. И там попаднал на нещо безкрайно интересно. Попаднал на две настоятелства при храма на БПЦ - едното официално, с храм, а другото "алтернативно", без храм. Тези две настоятелства съвсем по български били във вражда помежду си "на живот и смърт". 

Бедния наш скиталец нямало кой да го упъти и ориентира, щото нашите "задгранични правоправещи архиереи" рядко са "зад граница", както вече казахме. Заети са в София да реват. Антоний още реве вероятно за една хубава кака, дето й вика "Тинтявата", щото май си мисли, подобно жената на полковника, която смята, че спейки с полковник е подполковничка, че спейки с владишка жена-вдовица той става истински владика, точно както се и подписва на владишки гробове (като на гроба на предшественика си дядо Симеон в Рилския манастир), за да прилича на владика. Ама всичко това е напълно нормално и логично за човек, напредващ в кариера или с гъза, или с хуя си (и най-паче с гелосаната си лимба) - по избор на "клиента"... А Йосиф реве за всичко останало просто, защото обича да реве.

И нашият пътешественик се "набучил" в Канада при тия, дето нямали храм, но за да могат да усвояват тлъстата субсидия от Канадското Правителство успели да се снабдят със свещеник в негово лице. Когато ги попитал за заплатата си, те му предложили да чисти входове на жилищни кооперации, каквато работа щедро можели да му осигурят.

...И аз пак писах на дядо Кирил, за да си го приберем.

И пак не знам имало ли е писмото ми пряк ефект,  защото не получих отговор, но той си се прибра.

* * *

Но важното е друго сега, оставете ги вий тез' работи! Важното е, че цялата Българска Диаспора Трансконтинентално поздравява ВТУ за борбата им с транссексуалните в България!!

2 коментара:

  1. Светло, има ли поне един архиерей (освен епископ Игнатий) или свещеник, който да е достоен в твоите очи? Има ли поне един Богослов в България, който да уважаваш? Много си взискателен, а себе си не виждаш, брат. На всички ни е ясно, че проблемите в БПЦ са много, чче има куп недостойни хора и сред свещеници и сред владици, но има и хора, които дават сърце и душа за Бога и Църквата.... Но ти виждаш само лошото и това е жалкото при теб. И още нещо, за всички е ясно, че имаш проблем с алкохола. Потърси адекватна помощ и почни на ново. Бог да ти помага, брат! Жал ми е да те гледам как се самоунищожение, а не си лош човек, в това съм сигурен, не си лош. Пише ти един недостоен (не само в твоите очи) свещеник.

    ОтговорИзтриване
  2. Портос, прочетох скоро от книгата на проф. Денев (БОГФак) за тоя човек и ще ти споделя удивлението си от някои факти.
    В края на ноември 1980 г. Партията предлага на "Св. Синод" на Патриарх Максим да хиротонисат за епископи двама архимандрити, които да са нужни за два големи манастира като игумени по време на честванията на 1300 г. от създаването на българската държава. Те са хиротонисани в началото на декември с.г., а малко по-късно (около 2 седмици )единият е вербуван за агент (вече знаеш името) вече като епископ.
    Тази личност в един ЦВ (по памет 1996) разкри, че изпращането му в Америка е боговдъхновено, като цитира думите на пророк Исайя от 7 гл.: "Прати мен, Господи!". Обаче, най-интересното негово пророчество(от 1991 г. декември, аулата на БогФак) : "Америка ще стане православна до 2000 г." все още чакаме да се сбъдне.
    Драги Портос, какви ще са деянията на техните духовни чеда? Дали България не ще потъне в лъжите им, които са тяхното оружие духовно вече доста години?
    Благодаря, ако си ме прочел.

    ОтговорИзтриване