"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

17 март 2018

Ботев марш с три кораба "уиски за приятели" и ефория "Зограф"


продължава от "Добрият войн Руси Ст. Русев"

През ноември 2017 година дълбокоуважаваният от мене мой почти "баджанак" (брат по баджак) Вуйчо Ваньо - нине здравствующий проф. Иван Желев, е бил най-сетне изгонен от управлението на ефорията при Славянобългарския манастир на Атон "Свети Георги Зограф"... Това е било напът да се случи още през 2014 година, но зографските ни монаси тогава го спасили, застъпвайки се за него, което е малко чудно, щото мнозинството сред тях уж са му идеологически врагове, но както не веднъж съм казвал, цитирайки един модерен протестантски автор: "Като пияници в автобус са, карат се, уж всеки момент ще се сбият, но никой не удря истински другия, щото ако единият падне, ще падне и другият - крепят се прави във взаимното си противостоене".

Мислих вече да не пия, да тренирам за монах, живущ в трезвение, даже един приятел пак ми изпрати пари, тоя път с цел да тръгна за манастир, обаче след тая новина не се сдържах, откупих си лаптопа и мобилния телефон от заложна къща "Щедрите", където мислих да ги зарежа с цел нестяжение, купих си шише водка и седнах да пиша. Ако трябва да сме акуратни, още вчера пих ракия и си откупих вещите, а новината научих чак днес, но явно съм си ги откупил и пил предчувствайки новината (Божа работа!), тъй че, когато новината дойде изневиделица, бях свършил вече парите, затова отново си заложих мобилния телефон, за да мога подобаващо да я отпразнувам. А до манастира мога да стигна и на автостоп!!

Наздраве, Вуйчо!! Надраве, макар на патерици!!

Вуйчо обаче си е оставил в Зограф "шапката" като хубав повод да се върне един ден - не се примирили напълно с изгонването му нашите атонци, затова назначили за шеф на фондацията си "Културно наследство на Зограф" г-н Венци Каравълчев. И докато сеят от Германския манастир старостилна и ултраконсервативна пропаганда из цялата БПЦ, убеденият апологет на "папския календар" и либерално мислещ богослов Каравълчев се грижи за "културното им наследство"... Както казах, "като пияници в автобус са", това е положението с кадровата политика на БПЦ, положението е "мамата си джаса", нещо което и Руският Патриарх при посещението си отбеляза, имайки предвид именно Вуйчо ни, но всички така силно се развикаха по засегнатите от него "исторически въпроси", че почти никой не го чу.

И докато, не дай Боже, се случи, въпреки съвестността и старанията на моя приятел Венци, с културното наследство на "Зограф" като с църковните ценности, заграбени от българите при фашистката окупация на Северна Гърция - да минат и заминат "на Запад" през фондации като тая на г-жа Аксиния Джурова, в ефорията тече вътрешен одит.

Говори се за три кораба с уиски "за приятели", прекарани от Вуйчо ви през Зограф като безмитна зона, говорим даже за кораби с петрол. През цялото туй време "добрият войн" Калистрат, в мире Руси Ст. Русев, постриган там за монах преди да напълни и година-време в послушничество, воюва. Вие мислите, че Руси воюва за чистота на православието ли, подобно на любимия си йеромонах Висарион - Димитрия?! Мислете каквото си искате, аз пък мисля, че воюва против одита!

Следва

3 коментара:

  1. молитвен гост18 март 2018 г. в 5:54

    Неделя 4 глас 5 " Неофит го беше срам да влезе и отиде в сек*шопа за еротично бельо,и потърси адреса и сайта на магазина от гугъл,за да си поръча онлайн"
    Този непокорен гръцки мисионер И.Ж. ,ако е връзкар защо не възроди гръцката църква на площад Македония,и гръцкия манастир с.Герман!

    ОтговорИзтриване
  2. Молитвен гост 2..
    А ние сме в Неделя 4 глас 4!? явно изостанали и не можем да ви стигнем никога. Прощавай, брате.

    ОтговорИзтриване
  3. хихи! Интересно, защо от ноември 2017, сайтът двери не е намерил време да ни осведоми за смяната! Можеха да спретнат в поредица и биографична справка на досегашния председател!Скромността краси човека и тва си е!

    ОтговорИзтриване