"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

10 май 2018

Милиционерът и милиционерките (пак за Двери бг.)


по повод текста "Медиен отзвук" 

Вуйчо Ваньо обича хората като себе си, тия дето умеят да въртят палачинки. Ако перифразираме Светльо Витков, "Вуйчо Ваньо е французин, но от шопски произход!" Точно както от милиционер в академичните среди стана първо двоен агент при гърците, затова и константинополски архонт и първи църковен демократ, така и Руси Ст. Русев от непримирим враг на икуменистите и модернистите, се превърна в човек на Желев на Атон, след като в Софийска епархия окончателно му орязаха всички квитанции на топ-църковен иподякон публицист. А подмазванията на Руси към Желев и намигванията на Желев към Руси са от години... 

Такива са метаморфозите на нашия църковен стар и нов комсомол. Такава е отколе и кадровата политика на църковните милиционери - тям трябват безпринципни и компроментирани хора, а най-добре да са и смахнати, ако може, които за една филия хляб са готови да се изплюят на всичките си афиширани с десетилетия "убеждения", а миг по-късно, ако се наложи, за още една филия хляб да ги разцелуват отново, след като са плюли върху тях.

Та питам пак и пак. Как така, Боже мой, вдъхновеният последовател на йеромонах Висарион Руси, пропагандатор и защитник на стария Юлиански и светоотечески календар, се постави в услуга на най-последователния уж приятел на Фенер в България, водещ с години пропагандна война срещу старокалендарното движение и извън рамките на каноничната БПЦ, и в нея?! Как, как?? Лесно. А защо? Защото остана в София без работа, изоставен от доскорошните си силни приятели, като най-вероятно му изяде главата една нескопосана интрига срещу тогавашния викариен епископ на Патриарха в София, а сега Варненски митрополит Йоан.

* * *

А Вуйчо Ваньо, верен на традициите и стила си, отново говори с обичайните клишета "една жена каза". Двери бг. имали информация, че отец Никанор е бил "изведен с полиция първо от храма, а после и от манастира", въпреки собствените му уверения, че нищо подобно не се е случило, не се казва откъде обаче им е информацията, нещо повече - Двери бг. знаели от "един монах от манастира Зограф", като пак не е ясно кой, че отец Никанор се готви да стане игумен на мястото на архим. Амвросий там.

Двери бг. могат все още да минават за безкомпромисни и честни публицисти, борци за чиста информация и истина само пред селски попадии и жадни за внимание провинциални попове. Запознатите с църковните дела отдавна са наясно, че Двери бг. съставляват най-продажната и интригантска клика в БПЦ, една от последните цитадели на църковната милиционерщина, мимикрирала в нечестна и нечистоплътна "публицистика" и църковен бизнес с лъжи, имоти и духовни санове.

P. S. Благонадеждният приятел на Двери бг. на Атон и най-вероятен информатор Руси преди години убедено и с ръка на сърцето обясняваше, в "качеството" си на пръв църковен масоновед, че убитата пред вратата на апартамента си от наркоман софийска богословка е убита всъщност ритуално от Пламен Сивов, за да го въведат в по-горна степен на масонство в ложата. Ех, Двери бг, да ме пази Бог от приятелите ви и да не ме среща дяволът с информаторите ви!

1 коментар: