"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

13 май 2018

Атон и метастазите на Неврокопската мафия


Тъй както манастирът ни на Атон "Зограф" чрез ефорията, която управлява имотите на манастира на територията на Република България, беше във финансовия плен и мъртва хватка на Иван Желев и хората му доскоро, така игуменът на манастира e пленник на едно братство, изпъстрено с хора, за чието психическо здраве дълбоко се съмняваме, а за някои от тях пък липсата му е и надлежно документирана. И колкото зографските монаси бяха заложници на Желев като финансов аферист и политикан, толкова самият Желев като църковник и богослов бе заложник на тяхната лудост.

С отстраняването на Вуйчо Ваньо за съжаление не приключват проблемите на злоупотребата със собственост в Зографския манастир, както разбираме и от самите Двери бг. обект на финансово разследване са и неколцина от братството, тъй като, ако за имотите в България се "грижи" ефорията, за имотите зад граница се "грижат" лично братята в манастира...

* * *

За манастирите на Атон няма изискване при постъпване за документ за психическо здраве, както е според устава на БПЦ в българските манастири. Един приятел имах, инак добър човек и християнин, който се замонаши сетне в Зограф след дълго послушничество. Дълбоко ме "впечатли" разказът му преди години за неговото пребиваване като мирянин-поклоник в български женски манастир. 

Игуменията отказвала да яде сладко, щото после "хвърляла къчове", какво за Бога ще рече това, така и не разбрах. Но остави ти туй, че след всеки бонбон майката-игуменка "хвърля къч", по интересно е друго - лично приятелят ми наблюдавал как дяволът я вдига от кревата, засилва и блъска в тавана на келията, докато спи. И тъй, оная хвърля къчове, а дяволът с нея самата хвърля тъчове. Цяла нощ! Еба си, Боже прости ме, веселбата! И тоя сега е на Атон и със сигурност не е единствен с подобни странни опитности, видения и наблюдения.

И естествено е тая луда чета там да изпада в паника при мисълта, че архим. Амвросий може да бъде отстранен като игумен. Друг едва ли би ги изтърпял и два дни... Слушайте, имам идея! Не зная дали архим. Никанор иска да заеме мястото на дядо Амвросий, но защо не ме направите мен игумен на Зографския манастир? Моля ви се, само за една седмица!!

И така, имаме си откачалки, както биха казали софиянци "изгорели по целата глава", а сърбите "луди к'о струjа" (на сръбски струjа значи електрически ток) Имаме си крадци - поне трима от братята са разследвани за финансови злоупотреби с имотите на манастира зад граница. Имаме си и комбинации от двете в лицето на Калистрат - Руси Ст. Русев, чиято склонност да злоупотребява със средства за църковна дейност е отколе - питайте по въпроса Пламен Сивов. 

И всичките тия очи дерат да остане Амвросий техен игумен и са ужасно сърдити, задето Иван Желев е отстранен от ръководството на ефорията. Защо ли?

* * *

А в какво се състои богословския плен на Желев ли, наложен му от зографци, доколкото тоя въобще можем да го наречем богослов, защото сме забелязали, че умее да пише и говори убедително само по въпросите на правописа и църковния портокол?

Докато Желев и сайта му се представяха за най-убедените защитници и пропагандисти на събора на о. Крит и авторитета на Вселенската Патриаршия, за най-яростните критици на Москва, кадровата му политика в Зограф роди десетилетен говор на религиозна омраза от братството и политика на омаловажаване и незачитане авторитета на Фенер. Докато Желев ни учеше как да сме модерни и толерантни, отроците му в Зограф постъпателно се талибанизираха и радикализираха. Наскоро се пробваха да инспирират интрига срещу Вселенския Патриарх и в сръбския манастир на Атон Хилендар, заради което няколко българи бяха изгонени от Хилендарското братство и сега се "подвизават" в едно село из Неврокопско в частна къща.

Може би са прави някои, които твърдят, че Иван Желев е човек не на Истанбул, ами именно на Москва, което няма да ни изненада никак, щото познаваме способността на братушките да избират и купуват най-некачествения материал за геополитическите си цели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар