"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

19 май 2018

И критично към синода за "македонската разходка"



В ръководството на БПЦ отново първо направиха сметката и чак после взеха да търсят начини как да я плащат (или да я оспорят), защото докато играта на държавната власт "с казуса Македония" беше игра "на сигурно" и беше свързана с ангажиментите ни към ЕС и НАТО, за която имахме пълната подкрепа и обезпечаване от страна на ЕС и НАТО, заедно с безхитростното и ясно съгласие на Македония в случая, то Голямата Македонска разходка на БПЦ имаше пред вида и зад гърба си само нашите български призраци и исторически химери.

Република Македония е в клещи, предвид ескалиращата несигурност в световната и регионална политика - от една страна Албания и Косово, от друга Гърция и Сърбия, от трета ние, като всеки от комшиите й има претенцията да е Велик. По израза на Йосип Броз Тито, употребяван за Югославия, понастоящем Македония е "окружена бригама" - оградена с грижи и неприятности. Крачката на помирение в политически план не беше само към България, а към България и Гърция - най-безопасните като съюзници "бивши врагове и застрашители", защото ще са принудени да се съобразяват с нея, като с потенциален и после реален равноправен партньор в НАТО и ЕС и така да подтискат шовинистичните и крайно националистически настроения и движения в обществата си спрямо нея. И също така неутрализация на сръбски и албански (шиптърски) апетити.

Македонците не щат, през ум не им минава даже, да се "присъединяват към България", както е в сънищата на проф. Божидар Димитров, който в телевизионното си предаване наскоро бълнува наяве, че очаква това да се случи рано или късно, ако ли не даже в рамките на собствения му живот, което разбира се, не им попречи да си поиграят с нашата национална лудост, наричана "мечта и идеал" от разни спекуланти, за да получат в пакет чрез нея всичко, включително независима народностна църква, ако им се удаде.

Един бърз и лесен (направо безплатен) пиар на синода ни - чисто и просто да се подпише едно писмо с молба от синода на Македонската Църква за "българско майчинство", се прие охотно от нашите архиереи, това носеше девиденти сред патриотизиращото се и радикализиращо се националистически българско общество, носеше вътрешен политически престиж. 

За какво ни е като Църква вътрешен чисто политически престиж аз не знам, след като настроенията и тенденциите в общественото мислене и усещания постоянно се менят, не се и наемам да отсъждам, щото нали смених критическия дискурс, затова няма вече да попържам, а ще бъда максимално конструктивен. Така че - не знам, питайте тях, архиереите ни, те са достатъчно мъдри, за да отговарят. Пълнолетни са, някои даже на прага  на жизнения си превал се намират.

И така се стигна до две неприятни неща, които нямаше как да ни се разминат. Първо шамар от сърби и гърци, направо заплаха, че ако продължаваме да се месим в македонския въпрос, ще последваме съдбата на македонската църква - схизма и после отстъпление от нашите мечти (нарочно не казвам интереси) от руснаците, които са под угроза да изпуснат Украйна и на църковно равнище - Фенер да легитимира украинския разкол, ако не си свият малко перките. И второ - леден душ от македонците, които поискаха, заедно с майчинството ни, да си вземат и "чеиза" - да им подарим направо Охридската Архиепископия, разглеждана като българска само в далечен исторически план, може би за известно време обща, но окончателно само и единствено македонска. 

Техният Стефан поиска от обикновен разколник и схизматик да стане за една нощ пълноправен Архиепископ, почти независим. От кого, за Бога, Стефан се надяваше да получи томос, че е реално такъв, след като томосите ги раздава само Фенерският сайбия, не знам - питайте Стефан и горещата му македонска глава... Не смея да критикувам вече и да ругая ни архиереи, ни кандидат архиереи, ни потенциални кандидати дори... И както всеки мой богословстващ и коментиращ църковните работи събрат в България ще се оглеждам и ослушвам като гърмян заек (даже без да е гърмян) и ще държа "инкяр".

А майчинство (с износване макар и постфактум, своего рода сурогатно) означаваше включването на МПЦ в състава на Българската Патриаршия нали, поне временно, но без условия за срок? Ако някой го е очаквал, включително нашите архиереи, то жестоко се е объркал. Щото не познават  нещата често извън епархиите си (па даже в тях самите), камоли процесите и събитията оттатък държавните ни граници. Македонците не могат да ни понасят - не сам сърбизираните или македонизираните по югословенски, но и тези с българско самосъзнание са извънредно скептични и към БПЦ, и към българската държавност. И с доста голямо право. А съветниците им без раса ли що не им го казаха на синодните старци?? Те още по-малко познават света и собствените си околности, щото да мислиш не е като да се разходиш и да послушаш (да се поогледаш) внимателно и с трезвено разбиране - тия последните са "специалисти" и истински "експерти" само по събитията зад църковните кулоари и евтините махленски интриги. 

26 коментара:

  1. Паднах се, монаше Кириле, на сайта ти в момента на публикуването на това тук, което не пари много. Мисля, че нямат основание македонците да обичт БПЦ, която не им е майка, най=малкото по поведение. Не считам, че и техните владици са много свет. Един от тях казва: как ще ни бъде майка, когато нашата църква е по-стара от БПЦ. Има известно право, ако погледнеш истината в очите.
    Друг е за мен радостният факт, именно, че провалиха Патриарх Н. да се запише като благодетел на Македонската църква. Слава на Божия промисъл в дните на светото Му Възнасяне.

    ОтговорИзтриване
  2. Философе, знаеш ли, че Божидар димитров отриа да има документ с името Охридска архиепископия, на какво тогава е правоприемник БПЦ в своя Устав, не е ли тая църква някаква лъжа на книга, на която държавата налива пари, за да съществува ???, както е писал и дякон Йгнатий: народе?????

    ОтговорИзтриване
  3. До първия анонимен: Нито съм монах още, нито Кирил, а относно "провалянето" на Негово Светейшество Неофит, не мога да коментирам, много конспиративно звучи.

    До втория анонимен: Моментен исторически отрязък не може да е меродавен затова една Църква дали е Църква.

    ОтговорИзтриване
  4. Чиче, от Св. Синод ли си? Ти си външно лице, не си компетентен да критикуваш, защото пишеш абсурдизми.

    И малко от архим. Серафим, което точно ти приляга:

    Пази ме, Господи, от мен самия,
    че аз съм най-опасният си враг!
    Където и да бягам, да се крия,
    сам себе си кат сянка следвам пак.

    О, против мен се всички обявяват:
    предатели са моите ръце,
    очите ми ме тайно съблазняват,
    и в грях ме тика моето сърце.

    Как често моето въображение
    рисува образи, и през нощта
    превръща се в свидетел против мене
    и казва, че съм роб на похотта.

    ОтговорИзтриване
  5. Малко история Охридската архиепископия на Първа Юстинияния или Охридска архиепископия е наименованието на българската автокефална църква и наследница на Българската Патриаршия след указа на император Василий Втори Българоубиец през 1018 година. Архиепископите първоначално са били българи а след даден период гърци.Тя е била подчинена на Вселенска патриаршия и е закрита неканонично през 1767 година по настояване на патриарх Самуил Хаджери със султанско ираде.

    ОтговорИзтриване
  6. Ти ли ще ми забраниш бе, чичовото бясче, ненаиграло се, като му дадат трибуна, да се лендзи и кикерчи, да анализирам критично? (до стихолюбеца)

    ОтговорИзтриване
  7. Трябва да ти викат " Леля Светла" на теб, като изпълнено с естроген меченце си.
    "
    Прочети публикацията на Велислава Дърева- "Избави нас от Лукаваго"!

    Ето малко от нея:

    "Колко пъти да повторя, че БПЦ не може едностранно да обяви автокефалност на МПЦ, нито да вдигне схизмата, наложена от Сръбската църква, нито да влезе в евхаристийно общение с МПЦ! От 2017-а БПЦ върви по острието на бръснача с благородната мисъл да помогне на МПЦ, а среща само ултиматуми".

    Идол е този форум за теб, душепагубно!

    ОтговорИзтриване
  8. Портосче, живееш във време страшно: идоли, идоли- и кланяш се на тях безстрашно!
    Мускетарче, не ти ли става гряшно да бъдеш тъй бесовен- за теб молитвата е нещо прашно.

    Инсинуации, интриги - умело ти въртиш греховни кючеци страшни.
    Бесней кръвта ти в хули- завист опъва твоите душевни струни.


    О, чиче, знам те какъв си, ти си роболепен и угодлив за шепица сребърници. Сърцето ти е просмукано от греховни страсти. Ти си молец на вярата!

    ОтговорИзтриване
  9. Предайте на Велислава, че схизма не може да се поставя едностранно от Сръбската Църква, схизмата е съборно решение, не е поставена от сърбите, а във Фенер... Да усвои азбучни работи, па после да повтаря и повтаря, и повтаря...

    ОтговорИзтриване
  10. Логично е БПЦ да няма как да е майка сама на себе си, точка по този въпрос!!!

    ОтговорИзтриване
  11. А, забравих. Наблгни на молитвите, защото този форум си го превърнал в идол за себе си!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Добре, ако ме изгони игуменът, ще потърся тебе за духовен наставник... Ще ми дадеш ли данни за връзка или предпочиташ да ме наставляваш във форума?

    ОтговорИзтриване
  13. Аз се чудя и дивя как изобщо са могли да те приемат. Суетата и завист са обхванали като в клетка душата ти.

    ОтговорИзтриване
  14. Помоли някой край тебе да те върже, струва ми се, като че ли вече се тресеш и мяташ в истеричен бяс... Не за друго, ами да не вземеш нейде да си контузиш още повече главата.

    ОтговорИзтриване
  15. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  16. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  17. Чиче, нали си вечния студент, изпрати ми лекции по "Апологетика".

    ОтговорИзтриване
  18. Е-е-е...това вече е прекалено. Повече няма да гледам това предаване "Вяра и общество", разочарован съм много. Това водещ ли е? Това гост ли е? За мъдрост говорят...

    И тези зрители, който изобщо не са в час се обаждат и плямпат щуротии (според мен нарочно ги пуснаха), ужас.

    Само Св. Синод може да вземе решение, което е легитимно и неуспоримо, съобразено с всички вътрешни и външни фактори, взето по канон и устав. Решението е абсолютно правилно, а неговите критици расъждават в пълна мъгла, пък и не им е работа да се месят и нямат право да негодуват, защото тънат в непознание и нямат и зачатък на стратегическа мисъл.

    Чиче, очаквам съдействие за "Апологетиката".

    ОтговорИзтриване
  19. Взе да ми писва от тебе, чичовото... Сериозно...

    ОтговорИзтриване
  20. Пращаш ми лекции по "Апологетика" и те оставам да си живееш живота по греховен начин.

    ОтговорИзтриване
  21. Чиче, обезателно трябва да се прочете изявлението на митрополит Наум.

    Прилагам линкче:

    http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=263852


    Чакам си лекциите, интересувам се от тази наука и ми е много любопитно, а ти си длъжен да помагаш във Вярата!

    ОтговорИзтриване
  22. Чиче, лекции по "Апологетика" и по "църковно пеене"изисквам от теб, искам да се науча да пея, ноти давай!

    ОтговорИзтриване
  23. Чиче, чиче!! Честит празник!!

    Да четеш много книжки от сега нататък.

    Два въпроса ти възлагам за днес:

    1. Какво мислиш за постъпката и извинението на йеромонах Спиридон?

    2. Прочете ли изявлението на митрополит Киприян, мнение?

    ОтговорИзтриване
  24. Чичовото, чичовото!

    Предлагам
    1) Да си вземеш и двете възложения обратно
    и
    2) Да си ги вложиш отз**

    Извинявам се!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Това е грубо и нецивилизовано!

    Яяно липсва капацитет и обективно мнение по въпросите.

    ОтговорИзтриване
  26. За първи път чувам за този пастор Максим. Гледах Карбовски и няколко клипа...това е безумие, това е страшно!!!

    ОтговорИзтриване