"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

02 май 2018

Скумрия плакия в Югозападна България


Рибата се почиства от главите, опашките и червата и се осолява, час по-късно се натрива пестеливо с млян червен пипер и се "затваря с листенца дафинов лист. Главите, опашките и червата се сваряват и дават на котката Самолетка.

Около 12 часа по-късно, след престой в хладилника, се изваждат листенцата дафинов лист и се покрива от вътрешната страна с тънки резени чесън, ситно нарязан червен салатен лук, накъсват се отгоре изпечени прясно обелени и накъсани пиперки, а най-отгоре слагаме резени от червен домат. Рибите се поливат обилно с олио и малко бира (ако предната нощ сте изпили бялото вино). Тавата с рибите се покрива с готварско фолио и се пече около 30 минути в сгорещена фурна (не мога да ви кажа на колко градуса, щото фурната е част от печка на дърва), след това фолиото се маха и рибата се запича за още 20 минути.

* * *

Сервира се, а Югозападният Българин, ядейки с охота, пита:

- Защо не махна кокалите бре?! Че се задавим, че умрем!
- Не се махат костите на печена риба, няма как! Трябва да ги знаеш къде са по принцип...
- Ей затова мразим риба!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар