"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

03 май 2018

Бяло вино и тесла (Бай К. и Конят Психопат)

"Мароня ще се управлява свободно, демократически!" (Капитан Петко Войвода, из сериала)
Ако брат Калистрат (Руси Ст. Русев) от Славянобългарския манастир на Атон иска да изпраща секретни кодирани послания до бившето ръководство на ефорията, до Вуйчо Ваньо и Двери бг. във връзка с одита там, може да използва запечатани бутилки от бяло вино марка "Механджийско" за писмата си. Няма отваряне!!!

Опитах оня ден вечерта с пръст да набутам корковата тапа в шишето, защото нямаме тирбушон. С пръст по-скоро ще отвориш консерва с говеждо месо, отлята с капачката по стария начин, отколкото такава бутилка обаче! После взех дървената ни лъжица за бъркане на яйца, обърнах я с дръжката към тапата и с дъската за рязане на месо от масивно дърво се опитах да набия навътре проклетата тапа. Тапата си остана непоклатима почти, набита, но недостатъчно натикана в шишето. А ние вече... нямаме дървена лъжица.

Накрая взех една пластмасова купа за салати, една тесла, сложих шишето в купата и се опитах да го счупя деликатно с теслата, та после да отцедим от стъкълцата течността с цедка. Удрям шишето, а понеже купата е мека и пружинираща, то отхвръква, а аз го улавям във въздуха, за да не се разбие на земята. И така няколко пъти.

- Не! Това не може да е истина!! - възкликва В., след като около десет минути мълчаливо ме е наблюдавал.

Дойде и с тъпото на теслата след няколко леки почуквания отчупи гърлото на шишето.

* * *

Те и доста други неща, които видях или чух тука, не би трябвало да са истина, мисля си аз, но не му го казвам, защото съм гост в района и не искам да ги обидя.

* * *

Не може да бъде истина например фактът, че конят, който гледал В. заедно с кравите преди време, когато имал краварник, трябвало с ортака му да го връзват не с въже за крака и да забиват въжето с колче в ливадата или да спъват предните крака с примка, ами направо със синджир за някое дърво. Щото колкото пъти тоя кон видел човек, търчал да го... хапе.

- А бега, да си е макята, не мож' го хвана!

Един път В. почти умрял от страх... Тук кон, там кон. Конь нема! Тръгнал да го търси силно притеснен, да не би вече да е изял някоя баба или дори кмета. А бил денят на местния събор. Намерил го легнал между колите на площадката пред манастира. Оглежда хората арогантно и предизвикателно конят, пръхти, зъби се и въобще "дреме му на ку*о". 

* * *

Бай К., който редовно придружава г-н Кмета в обиколките му из селото е добър човек, но напие ли се, обожава да бие хората. Веднъж отишъл нагости на бай Г., пийнал, Г. му казал нещо наопаки и К. му разбил носа, а според точния израз тук "направил му носо на цървено яйце". Предполагам че е било около Великден!

Друг път К. отишъл нагости на местния майстор строител Ст. Тъй като Ст. е кротък човек, К. не успял да се уяде с него, но това не му попречило на тръгване, без абсолютно никакъв повод, да разбие полупразната чиния от мезето и напълно празното шише от ракия в плочките в кухнята на Ст. и по тоя начин го оставил с две пукнати фаянсови кухненски плочки. 

Накрая на моя В. му писнало да слуша за подвизите на К., а и са приятели с майстор Ст., та намерил К. и го набил.

* * *

Нашият кмет е свестен тип, макар да носи пистолет. За кмета на съседното село не мога да твърдя нищо с положителност, само че също носи пистолет. Преди години последният рекъл нещо "на въпреки" на близка роднина на В., който бил там и тутакси му лепнал един шамар. Оня кмет извадил пистолета. В. му взел пистолета от ръката и го ударил с него по главата.

- Взех му го, за да не стане некоя беля - обясни ми В.

Само не можа да ми обясни по каква причина го и ударил по главата с пистолета. Не можал очевидно да го обясни и на повикания тогава селски полицай, който докато изясни случая, му закопчал китките с белезници, като го накарал първо с две ръце да прегърне стълба пред кръчмата, заливайки се от смях. Защо ли така го закопчал? Защото моят В. е висок 160 см. с вдигнати ръце и тежи 50 кила с мокри чорапи, та можел като нищо да прекара през краката си закопчаните зад гърба ръце...

* * *

Не може да е истина ли? 

О, не! Всичко това е самата Истина. 

Искам тука именно да основа нова Демократична Република! С В. за Вечен Премиер!!

1 коментар:

  1. Здравейте имам баща свещеник,и ми каза че мохамеданството е грях спрямо стария завет,защото признавал бялата магия като обред и богослужение в храма.Киприяновата молитва в Православната църква, бяла магия ли е?в смисъл не е последование за изоставяне на ерес суеверия чрез евангелието и ектении,и виждането и приемането на Троичния бог.Изоставянето на идолопоклонския хаус какъвто е имало преди цар Борис 1.Бяла магия ли прави Православната Църква реално.

    ОтговорИзтриване