"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

14 май 2018

Църковна милиция Двери бг. и Фондацията им


И отново темата в публицистиката на Двери бг., претендираща че е църковна, акцентът е около скандала в случая с архим. Никанор на Атон... 

А помните ли скандала с еп. Борис Бачковски, вече низвергнат - истински болната тема със симонията във Варна не беше разчоплена, защото купуваше гласове не само Борис, не беше въобще разчепкана, защото щяха да се засегнат и дверянски приятели сред висшия и нисшия клир, макар да имаше сигнали и жалби от варненски свещеници и даже архиерейски наместници в самия свети синод. Слушахме за яхтата на дядо Борис, прякора на дядо Борис, гледахме кривата голяма пишка на дядо Борис... Един човек тогава само прояви църковна отговорност, като излъга, че не разпознава Борис на клиповете, а после изповяда публично, че е излъгал, за да не се смущават християните по време на Рождественския пост - отец Димитър Амбарев.

По същия начин сега обсъждаме кафе ли са искали да пият отец Никанор и гръцкият полицай или да се връзват с белезници.

За мене същественото е засегнатото вчера вечерта като въпрос от отец Никанор и журналистката Беновска по Канал 3 в "Беновска пита". Има ли паралелна на ефорията фондация, частна, дублираща името на държавната структура, регистрирана на адрес в частния апартамент в София на зографския монах Георги Каратотев? Ръководят ли фондацията изключително приближени до Иван Желев, подобно тази за опазването на културното наследство на Зограф, водена от мирянина богослов Венцислав Каравълчев, по последна моя информация живеещ и работещ понастоящем за разколниците в Украйна??

Двери бг., отговорете на тези въпроси бе! 

Защо по съществените теми мълчите като партизани?!

21 коментара:

  1. Фондации, дете нещастно, има колкото щеш, "Приятели на Атон" и "Балканско атонско дружество", например, но аналог на Ефорията няма, защото нито една от тези фондации не управлява имущество на Зограф. Разбра ли, бре, недикел?
    Какво стана сега? Нали не беше изгонен, не беше виждал полицаи, а сега излезе, че май бил изгонен, ама малко, не много. По-натам какво ще излезе?
    И не реви, че никой не ти отговаря! Ти не пускаш отговорите. По-голям лъжец от тебе е само Никанор, затова си му подлога. Плащаше ти в Белград, сега те крие от частните съдебни изпълнители, а един ден ще те шутира, както навремето направи с духовния си старец.

    ОтговорИзтриване
  2. Преди да обнародваш лъжите на Никанор, проверявай дали има въобще фондация, която да дублира Ефория Зограф като име и като дейност, защото такова нещо няма.

    ОтговорИзтриване
  3. Документите на фондацията беха показани от Беновска по Канал 3, а отец Никанор само веднъж ме е подпомогнал за таксата в Белград с 400 лева през 2016 година, ако не се лъжа - лятото. Парите ги взех лично от негов приятел и сътрудник в София, като подписах и документ - кой съм, откъде съм и за какво са ми.

    Никанор никога не е твърдял, че е не е нежелан в Зограф, казвал ми го е много пъти в лични разговори и пред други хора.

    Скандалът в храма на Зограф е иницииран от Руси Русев - Калистрат, който се опитва да замеси в аферата си гръцката полиция. Този човек трябва да бъде изведен от там с психиатрични санитари.

    ОтговорИзтриване
  4. От частни съдебни изпълнители няма защо да се крия, имущество на мое име нямам, освен дето съм единствен наследник на татювата къща в Карнобатско, тъй че, няма за какво да се крия или да ме крият. Дължа на същите фирми, на които дължах и преди седем години - единственото, което могат да ми направят, е да ме вкарат в регистъра на БНБ за некоректни длъжници, който се почиства на всеки пет години. Даже запор на сметка не могат да ми направят, ако се осигурявам на минималната работна заплата.

    ОтговорИзтриване
  5. Какъв "скандал в Зограф", бре? Значи в края на краищата Никанор е изгонен, а! Значи гръцката полиция е замесена, а! А допреди малко пръскахте слюнки с твоя благодетел, че няма такова нещо!

    ОтговорИзтриване
  6. Как фондацията за опазване на зографските ценности може да дублира Ефорията? Като взима наемите от сградата на конака на Женския пазар ли? Замесихте маса хора с гнусните си лъжи. Никанор - за пари, ти - за капчица известност.
    Почвай с публичното покаяние, друго не ти остава!

    ОтговорИзтриване
  7. Фондацията за опазване на ценностите се ръководи от Каравълчев. За нея вече писах. А ние вече имаме опит с подобни фондации горчив, като с тази на Аксиния Джурова, "опазила" ценностите взети след окупацията на Северна Гърция от българите,

    Фондацията на монаха Георги Каратотев е друга и тя се казва фондация за подпомагане на манастира Зограф, както ефорията се казва ефория за подпомагане на Зографския манастир, разликата е само в първата думичка и двете са създадени по време на 16 годишния мандат на Желев. Фондацията е регистрирана в личния апартамент на Каратотев.

    ОтговорИзтриване
  8. Скандалът е започнат от Руси в храма, който приближил заедно с други двама и с най-лудия си възможен поглед викнал: "Отче Никаноре, страшният съд идва!" Последвал разговорът с намесения полицай, но нито има задържане, нито конвоиране, нито изгонване.

    Продължавам да твърдя, че тая бележка-гъзобръска е съчинена неграмотно от Руси и Компания.

    ОтговорИзтриване
  9. Как си въобразявате, че ще ме приеме за послушник Никанор, след като съм описал групата му като секта "с пари", а в лична кореспонденция даже съм го заплашвал с медиен скандал, ако някой посегне на йером. Рафаил в Кладница?!!

    ОтговорИзтриване
  10. Имай предвид, че Никанор вече не смята, че "тази бележка" е недействителна. Той прокарва сега друго становище, защото знае, че документът е в обръщение и е официално издаден от охранителна структура на гръцката държава. Той сега само оборва някои изрази. Твърди, че ... полицаят лъже, като казва, че го е поканил да си тръгне.
    Закъсняваш, продажник!

    ОтговорИзтриване
  11. Желев и sie обърнаха Зограф на пълна лудница, това е важното, за останалото гледайте Беновска...

    ОтговорИзтриване
  12. Ти нямаш и идея за Зограф, за представа да не говорим. Не може да не ти е ясно, че поне 20 хиляди българи са посетили или постоянно посещават Зограф и са наясно с глупостите и гадостите ти. Вече няма човек, който да не вижда, че си измисляш и то гадости и то с голямо удоволствие. Сам се хилиш като измислиш нещо гадно. Честно, не знам как ще се измъкнеш от тая яма. Дори не смееш да си го пожелаеш, май.

    ОтговорИзтриване
  13. и защо си заплашвал никанор, ако някой, кой да е, посегне на Рафаил?! щото си леке. рафаил вече е свободен от кладница. и какво?! продължаваш да си донамисляш и донатъкмяваш тезите. на никаква истина не служиш и напразно лееш сантиментални сълзи в самоумиление. мани!щях да те поздравявам за решението.

    ОтговорИзтриване
  14. От много места по едно време идеха заплахи с побой за Рафаил, та рекох да хвана тогаз един за ушесата, барем уцеля и да им пъзди на останалите. Беше време на погроми в манастирите, а Никанор не ми беше никакъв, тъй че, щото пък да не пробвам да го уплаша с медиен скандал, та и той да пази Рафаил??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "да хвана тогаз един за ушесата, барем уцеля"
      "Никанор не ми беше никакъв, тъй че, щото пък да не пробвам да го уплаша с медиен скандал"
      абе, браточка, ти сякаш не осъзнаваш, колко е долно всичко това?!

      Изтриване
  15. Само хулите и лошото гледате. Докато си губите времето с подобни неща, митрополит Антоний освещава храм "Св. св. Кирил и Методи" в град Будапеща. Дела за вярата трябва а не да драскотите!

    ОтговорИзтриване
  16. Айде тоя пак се появи с дядо си Антоний!!

    А не е ли време да спрем да определяме говоренето на истината като "хулене"? Хулата е незаслужена обида, момко!

    ОтговорИзтриване
  17. Е, може да похвалиш дядо Антоний примерно.

    ОтговорИзтриване
  18. А много красиво ли беше след случая с грозната смърт и не по-малко грозно погребение на отец Августин, Павел Чернев и сливенският поп лично да се обаждат да заплашват Рафаил със смърт и побой, а той да ми се жали по месинджърите, незнаейки какво да прави?!... Прецених, че отец Никанор е достатъчно близо до всички, без да е задължително замесен, та да тръгне мълвата, че знам какво готвят за пореден път.

    ОтговорИзтриване
  19. ОК! Да бъде похвален и вечно да живей, умней и хубавей дядо Антоний!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Не знам как променя (в главите ви) изложените факти лъжата, че съм маша на Никанор? Моето отношение към Двери бг., Иван Желев, ефорията и Зограф са едни и също открай време, с десетки години, преди да съм чул даже за Никанор.

    ОтговорИзтриване