"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

08 май 2018

Национално "възраждане" и чалгата "Зограф"

"Дали се зора зазори или се две нощи смесиха?" (Хр. Ботйов)
На 6 май решавам, че ще гледам БНТ. Първо заради Парада, но не, за да слушам Румен лети-Радев, а за да видя участието на военните от Република Македония в нашия парад. 

Гледам парада, гледам и изведнъж изтрезнявам от еуфорията в тоя същи момент дори, в който импулсивно и инстиктивно се изправям в стаята пред телевизора, докато македонците преминават през екрана. Сигурно съм си въобразявал, че ще ги видя с фурашки, маузери и кошули, а ги виждам в модерни камуфлажни дрехи. И изтрезнявам от своята национална радост. Тези хора не дефилират на площада просто с българите като братя, те участват в парад "пред НАТО" и заради НАТО, не за отдавна мъртвия национален идеал, вдъхновявал две балкански и две световни войни, чийто вампир ще ни въведе вероятно и в трети такива. Щото той може и да е мъртъв, но туй не пречи на всеки политически и идеен кастрат да го разхожда регулярно по площадите и стъгдите, вместо Евангелие.

Чакам после в 13:00 концерта на Деси Добрева. Не че обожавам кака ви Деси, просто песните й със Слави и Ку-ку бенда са част от една драматично-романтична (и трагическа) младост. Разбира се, Деси също "македонства". Гласът й е анемичен, постен, без обработка и плейбек звучи ужасно... И пак разбирам - радетелите и стратезите на новото ни (и може би последно) национално "възраждане" (по-скоро възбуждане) чалгизираха и фолклора... Деси представя амбициозните си проекти - македонска песен в джаз аранжимент, шопска в ска и фънк аранжимент... А всичко звучи по един начин - като "изпято" от счупена латерна с вид на "адреналинка" от "Господари на ефира" и с привкус на нов сръбски турбо-фолк.

Превключвам на други канали от Булсатком, където все още може да се чуе горе-долу автентичен фоклор, а не аранжирана по кръчмарски държавна фолк-пропаганда. Ха! Странджанско хоро! Ха, наздраве!... Ама с какво "наздраве" бре?! Пак "вино нямат" (Йоан 2:3), Господи помилуй!!!

В паузите родонасърчителни клипчета... Простеещ шофьор на такси негодува от държавата и народа, мутрееща се по шопски бизнесдама също. Отговарят им интелигентни и достолепни стари или красиви и млади хора, че не са прави: "Качихме се на Еверест!" Качихте се на майка си в п... Извинявам се! Хайде да го кажем по-финно - качихте ни на Деси Добрева на G-точката...

* * *

Чалгата е навсякъде. Чалгисват и Зографците ни от години на "Темномодрия Атон". Това дето с векове е било за нас като православни българи вдъхновение и спасение, сега е портрет на повсеместната бг-чалга.

Ревизията по управлението на имотите на Зографския манастир доведе до прогонването от богатата хранилка на някои "червари" като Иван Желев. Какво е чеврварят ли? Вълк е това, нарича се червар, защото атакува меките, слабите части на жертвата си, тези при червата.

Атонците ни, които досега се изживяваха като фронтмени в защитата на консерватизма в Православието, на стария календар и антиикуменисти, дотам че по едно време даже отказваха да споменават своя каноничен архиерей Константинополския Патриарх, в един момент се показаха като побеснели защитници на на неговия архонт в България, ментор на сайта Двери бг., заемащ една твърда и целенасочена икуменическа позиция срещу всяка форма на старокалендарие, даже тази в рамките на каноничната новостилна БПЦ. Стигат дотам, че да търсят съдействие на местната полиция, за да прогонят от манастира си враговете му.

Ние за едно се молим само. Дано тоя конфликт е светлина в тунела ни, сигнал за промяна. Щото другото ни предположение ни ужасява - едни червари, лакоми за черковни карантии, да не би да воюват срещу други? Не за истина и чистота, а за централното място пред богатата хранилка?? Да не излезе само, че конфликтът е между много богатите приятели на отец Никанор срещу свръх-богатите приятели зад Иван Желев... Дано да не е, макар че, знаем че с "дано", вместо с "амин", се моли дяволът... Как да различим "предендентите" в трибагреници с "герб" от розовеещо червенеещите с емблема "сърп и чук" шампиони на титлата "БПЦ-червар", едните архонти от другите архонти? Началото ще се види накрая... И дано не се получи отново старата "Приказка за стълбата" по Смирненски, както вече не веднъж в БПЦ се получава, както се получи и с един епископ, станал преди малко повече от 10 години митрополит в южен български град.

* * *

А същевременно чалгата в Зограф увива вече маанета. Обилно оборудваните с нови технологии наши "подвижници" там, висящи денонощно пред компютъра, пускат слухове и "обяснения", за да ги вкарат техните адепти из България в оборот за обяснение защо са отказали гостоприемство на архим. Никанор.

Сърдити му били, чувам даже и аз тука, задето Гигинският манастир бил изоставил богослуженията по стария светоотечески календар и преминал към новия григориански. Но не ли техният любим Желев води с години на сто фронта война със старокалендарието? Не той ли именно, по моя информация от близки на един недействащ, без да е низвергнат, епископ на БПЦ (не Игнатий Карагьозов), направи конфликта между два вида старокалендарстващи в България - тези от каноничната БПЦ, старокалендарстващи с патриаршеска благословия и разколниците старокалендарци?! Не ли техният Висарион-Димитрий, пуснат да бракониерства духовно от тях из епархии и енории, радикализира старокалендарстващите в БПЦ, довеждайки ги до ръба на разкол, с което и провокира забраната да се служи по стария календар от патриарха ни на каноническата територия на БПЦ?

Все хубави въпроси... Но кой да ти отговори, като всеки е оглушал от маанета и от гюбеци ослепял?!

47 коментара:

  1. Митрополит Антоний слуша класическа музика и няма да е лошо да вземеш пример в това отношение. Вероятно си привързан към чалгата и си разклащаш снагата в такт с ритмите на тази неблагозвучност.
    Ти си перото на неистинната фантазия. Това са абсолютни халюцинации!

    ОтговорИзтриване
  2. Сега пък от къде и защо се появи митр. + Антоний?!?

    ОтговорИзтриване
  3. Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний допринася много за нашата вяра и не е коректно да се изписват подобни неща за него в този блог. Той обогатява вярата извън пределите на нашата страна, което е доста трудоемко и изисква усърдие. Не трябва с "тъмна" ръка да се пишат откровени лъжи за светли личности.

    ОтговорИзтриване
  4. Добре бе! Къде го има в тоя текст?!! Къде, за Бога, споменах митр. Антоний тук??!! Който го сърби за някого, да си му пише лично и в своя си блог (ако си има такъв).

    ОтговорИзтриване
  5. Завист или злоба към светлите дела на черното монашество ли е това?

    ОтговорИзтриване
  6. Да! Завиждам му, затова не ща да го коментирам никак, така е, айде чао.

    ОтговорИзтриване
  7. Щом завиждаш помислял ли си поне да се захванеш с фитнес?

    ОтговорИзтриване
  8. Даже през ум не ми е минавало, предпочитам да седя и да завиждам... Сус ма!

    ОтговорИзтриване
  9. „Завистта е болка заради щастието на другите“- Аристотел

    Завистта е страдание заради успеха на другите или за това, което те притежават, а ние – не.

    Митрополит Антоний е изключителен духовник, дипломатичен и деен!

    ОтговорИзтриване
  10. О, сладка бплка (от завист)! Продължавай, не ме жали, сцепи ме от завист!!!

    ОтговорИзтриване
  11. За да живееш в мир със себе си, трябва да приемеш различността на другия, преимуществата му и неговото първенство. Митрополит Антоний е прочел много повече книги от теб, благовъзпитан е, духовно извисен, деец на вярата, а ти тук лееш празнописие.

    ОтговорИзтриване
  12. Със сигурност е прочел тонове книги, а с още по-голяма сигурност много, неизмеримо много повече от мене. Аз съм прочел само една книга и то "по диагонал", мисля че се казваше "Тимур и неговата команда" от Аркадий Гайдар, плюс цялата серия на "Чоко и Боко" от спис. "Дъга"!

    ОтговорИзтриване
  13. Прочети "трактат по история на религиите" на Мирча Елиаде или "историята на Бог" от Карън Армстронг и двете са на издателство "изток-запад". И голяма завист изпитваш към митрополит Антоний (дори ревнуваш, че ухае прекрасно). Няма как да си толкова дипломатичен и безупречен като него.
    Няма да ти се отрази зле да прочетеш и "дипломацията" на Хенри Кисинджър.

    ОтговорИзтриване
  14. хехехе!!! Мислех да те заям заям за модерните камуфлажи и да те нарека глОпак, обаче, като видях титаничните ти борби с тоя бяс, дето те дърпа за язика да напопържаш Антоний, ми дожаля. Дори те те зауважавах малко. Добре, напредваш! Само че не е само номера да не напопържаш! За монах ще трябва да осъзнаеш, че благата на тоя свят се делят между чедата му. Все още гадаем къде си, става все по-забавно. Не се в гигинци. Опитвам се да позная, съдейки само по текстовете ти.

    ОтговорИзтриване
  15. Единственото благо, което се увеличава при споделянето му е знанието. Мисля, че ти дадох достатъчно насоки за развитието ти към доброто дело и светлата вяра но имаш да учиш още много.

    ОтговорИзтриване
  16. Добре. обещавам сега да намеря отново поредиците на спис. "Дъга" и да прочета сериите за Хитър Петър и Добромир, ще се опитам да дочета и за Бубачко, барем се съизмеря поне със сянката на дядо Антоний!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Завист водеща до ненавист. Митрополит Антоний пее ангелски, знае много езици, начетен е, дипломатичен, много добре сложен физически...трябва да се радва сърцето ти, че имаме такива светли митрополити.

    ОтговорИзтриване
  18. Добре бе, не знам с кого спориш?! Най-завиждам, дето е "добре сложен"! Ще се пукна от завист!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Той прави изключително много за наща вяра а ти драскотиш безмислени инсинуации. Колкото до "добре сложен" е очевадно превъзходството. физическите, емоционалните и менталните аспекти на личността му имат огромно надмощие над твоите.

    ОтговорИзтриване
  20. Кажи ми, добри човече, ще ми стигнат ли и 200 живота, за да стана като него??

    ОтговорИзтриване
  21. Като него едва ли, просто се учи от светлите му дела и подражавай на силната му вяра. Препоръчвам ти да прочетеш "Мисленето" на Даниъл Канеман, днес я започнах и е много добра.
    А преодолееш ли зависта си към извисените духовно личности вероятно ще станеш щастлив човек.
    Колкото и да се напрегнеш няма как дори частица от харизмата на митрополит Антоний да придобиеш, хехехе.

    ОтговорИзтриване
  22. Ако намеря тия книги в библиотеката на читалището в съседното село, непременно ще ги прочета, чунким се уподобя поне на сянката му на дядо +++Антоний!

    На аромат няма да го докарам никога, от малечък много пърдя, съжителят с мене постоянно пищи, отваря прозорци, пръска с дезодорант и даже по някой път напуска за по половин час помещенията - седи на двора и се вайка!

    ОтговорИзтриване
  23. До късно спиш.

    Откъде тази бурна завист към дядо Антоний? Трябва да почиташ светлите представители на вярата, а не да хулиш и съчиняваш басни.

    ОтговорИзтриване
  24. На всички, които нападате Портос тук ще Ви кажа това, което знам за него от липпн срещи и впечатления. В личен контакт, на живо, а не във форуми и други Портос е забавен, с богат речник и изключително добре подготвен богословски. Ще Ви кажа още нещо, което много ще Ви очуди. В живия живот той е скромен, дажи бих казал притеснителен... И още нещо. Арогантността, с която пише е израз на дълбокото му разочарование от случващото се в БПЦ. Светльо влезе в православната църква от протестантска с чиста, детска вяра, но остана неразбран, наранен, омерзен, разочарован и отритнат. Всички негови публикации са израз на нетърпимостта към неправдата. Не го съдете, защото с нищо не сте по-добри от него!

    ОтговорИзтриване
  25. Не знам как видя "до колко спя", просто допусни, че като се събудя, не ми е първата работа да следя кой анонимен какво е написал във форума...

    И до кога ще продължаваме с тоя митр. Антоний? Мисля, написа за него вече всичко - красив, поддържан, добре ухае, умен, начетен, носи светлина и е стълб на нашата вяра. ОК, уважавам мнението ти, давам ти колкото искаш място, за да го споделяш отново и отново.

    ОтговорИзтриване
  26. Личните срещи на саме ли са били? Забавното за вас е тъй пошло, явно се впечатлявате от безполезни и низки страсти въплатени в драсканици от мускетарче, чийто мускет няма барут. "Колкото до богат речник" мисля, че изобщо не притежава заможен такъв, а по-скоро се нуждае от доста томове литература. Когато го защитаваш поне пиши правилно *учуди а не Очуди.Това неговото не е арогантност а откровени хули. Случващото се в БПЦ е единствено възход на православието с помощта на отлично подготвени, високоинтелигентни, благочестиви и със силна вяра митрополити, особено дядо Антоний.
    Останал неразбран, наранен (от завист), омразен...изцяло негова заслуга. Драсканиците били "нетърпимост към неправдата", много интересно. "Несъмнено Божият гняв от небето е отправен към всяко зло и грешно дело на хората, които потулват истината с неправда" хубав превод на Ромляни 1:18.
    Дали сме по-добри или не...е поне заставаме на страната на светлината и незащитаваме тъмнината. Успех и да четете литература, нужно е!

    ОтговорИзтриване
  27. Нека Бог съди кое е възход и кое падение, господине мой, ако вие сте част от тоя синод, който така венцеславите, мога да кажа само жалко, защото пълната ви липса на смирение и трезвение относно сам себе си мирише на демоничност.

    Слава Нему, че не се и за миг изкуших да ви отговоря, както аз си знам и както по всяка вероятност заслужавате. От всичко изписано дотука от вас лъха невероятна религиозна патология, радвам се впрочем, че сте открил Мирча Елиаде, аз знаех за него още на 18, ще ви препоръчам и шесттомника "История на религиите" от автори на Френската Академия на науките - нека и аз ви бъда полезен с нещичко, макар и малко - за повече: при дядо Антоний.

    И не подобава да правите забележки за правопис, след като собствените ви коментари бодат очите с пълна липса на усет за пунктуация най-малкото, както и много по-фрапантни грешки, които заради собствения си мир се отказах да следя и регистрирам още от самото начало.

    ОтговорИзтриване
  28. Аз и демоничността сме антиподи осъдени на раздяла и вероятно вие я притежавате в изобилие- изкоренете я.

    Вие сте изкушен по презумпция, та нали си спомням колко химери бълвахте в "съдебен спор" и станахте за присмех, че дори предизвиквахте съжаление в зрителите. Там тотално се изложихте и паднахте колосално ниско.

    Аз съм чел достатъчно книги, притежавам и Библия на издателство "Захари Стоянов", която е луксозно издание (С гравиюри на Гюстав Доре), струва 150 лв.

    "При дядо Антоний" могат да се научат много неща за по-крепка вяра, духовен и благочестив живот, житейски мъдрости и напътствия, както и духовна подкрепа. Бидейки до такъв свят човек и ние придобиваме небесна благодат, докато ти не допринасяш с нищо за светлата вяра а напротив, на кого си помогнал ти?

    Променете се, прегърнете вярата и с нея продължете напред!

    ОтговорИзтриване
  29. Това, което направих в "Съдебен спор", бих го направил пак. За свикналите да се идентифицират с пози и одежди, с маски и лозунги, с пари, коли и парфюми, с дебеловрати охранители или пръчлясали попове за бодигардове, може да е излагане, но аз се чувствам удоволетворен от себе си, задето примрял от страх, казах истината, без никой и нищо зад гърба си. А фактът, че смъртта на един над 70 годишен старец - архимандрит в Троянския манастир, заради която и провокирах ""Съдебен спор", не предизвика ничие възмущение, нито църковна реакция срещу причинилите я свещеници, говори точно обратното на теорията ви за "неспирен възход на БПЦ" в момента.

    Радвам се, че имате детска Библия с илюстрации от Густав Дюре! Като превод е нещо съвсем стандартно и неособено, но е важно, че струва цели 150 лева, Господи помилуй! Аплодисменти!!

    ОтговорИзтриване
  30. Отец Янакиев е отличен свещеник, дори записва имена за служба във "facebook", което е един голям плюс.

    "Детската" Библия е много красива и е с тегло над три килограма, всеки би се радвал да я притежава, относно превода сте прав.

    О-о-о, вие сте цял цар Давид, обаче действате с фикции, а не със смелост и упование срещу "Голиат". Ако сте свикнал някой да ви стои зад гърба си е ваш грях. Примрял от страх...малодушие.

    Много добре написахте, че без нищо сте отишли да злепоставяте-нямахте факти, намахте и доказателства.

    В предаването "Господари на ефира" се видя какво се случва зад портите на Троянския манастир...голямо разочарование.

    На свещениците не е присъщо да причиняват това което твърдите, мисля че това не им влиза в трудовата характеристика. Не мога да съставя мнение за този случай, съвсем оскъдно съм се информирал по него, може би възрастта е оказала влияние.

    ОтговорИзтриване
  31. Господине, в "Господари на ефира" се видя само как един младеж-йеромонах разказва мръсотии и си играе с пишката пред камера. Празнословия, родени от безделие, не могат да са свидетелство даже в граждански съд, камоли в църковен, а те доведоха до саморазправа с един над седемдесетгодишен духовник, който почина от страх - инсулт и инфаркт едновременно, на една пейка, бягайки от издевателствата на свещ. Силвестър и мутреещи се националисти. Този човек беше омаскарен от два тъпи вица на събрата си йеромонах и довършен от твърденията, че бил безмерно забогатял крадлив гей. Та този човек, заплашен от Янакиев и мутрите му с побой, с две чанти в ръцете си и пеша към автобусната спирка Троян-София, се опита да избяга, незащитен от никого.

    Всичко, което в момента ми обяснявате, е пълен абсурд - да съдим за поведението на свещ. Силвестър по неговата facebook активност? Значи това, че записвал по месинджъра имена за литургия прави пренебрежим факта, че заплашваше с побой един старец-монах? Това че поведението му доведе до неговата смърт? Това че тоя се и хвалеше после с постъпката си и ефекта й из медиите?... Ами за откритото писмо на Рилското братство, в което те го укоряваха, че заради финансови и търговски интереси се опитват с брат си да сътворят същите безумия и в Рилския манастир забравихте ли?

    Господине, мисленето ви в момента не само е нецърковно, то е извратено! Простете!!

    ОтговорИзтриване
  32. Никакви и "доказателства" не можех да представя в предаването, зашото като стигна разговорът "по същество", на записа се вижда как братът на Силвестър - свещ. Евгени прави знак с ръка на един от синовете си да ми налети на бой, като в боя се опитва да се включи и самият Павел Чернев. Сам Силвестър сетне в едно интервю се хвалеше, че отишли там да ми "попречат да говоря", защото съм бил "голям манипулатор"...

    Този ли свещеник ми давате за пример? Неговата безнаказаност ли е свидетелство за "неспирния ни църковен възход"?! Засрамете се, Христа ради!

    ОтговорИзтриване
  33. Защитаваш архимандрити, злобееш срещу митрополити...

    Братът на отец Силвестър едва ли е давал знак,а просто младите хора реагират бурно на вашето откровено хулителство и опит за петнене на вярата, чрез похвата на инсинуации срещу духовенството.

    Много материално мислите и вероятно копнеете за блага от този характер, намерете си работа, която ще удовлетвори вашия финансов глад. Бъдете доволен от това което имате и го оценявайте, защото не само с парични средства се живее, трябва си духовно развитие и не само.

    Бъдете полезен на себе си и на ближните си, като вършите полезни неща с упорит труд, а не хабете енергия в драсканици. Защо ви е нужно да ревнувате, че кадърни хора разпределят отговорно и справедливо финансов ресурс между различните алтернативи за нуждите на наща вяра (вероятно мечтаете да сте на подобен пост за да може да "изпомпвате" средства към фонд: "личен стомах".

    Аз съм с добро впечатление от отец Янакиев и приветствам неговата дейност във "facebook", а доколкото писмото- не съм запознат.

    Пък и в "съдебен спор", зрителите бяха много очаровани от вашите опити на младини с какво ли не, вероятно хората трябва да си пазят и животните в бъдеще.

    Мисленето ми е практично и рационално, а вие , защо не потърсите смирение и духовен просперитет.

    ОтговорИзтриване
  34. Напротив, на записа ясно се виждаше как се поглеждат в един момент свещ. Евгени и синът му, Евгений вдига отдолу нагоре ръка в посока към мен, синът кимва и веднага рипва, прескачайки скамейките, за да ми налети.

    А Писмото на рилци беше публикувано в 24-часа и препечатано в Двери бг. и Православие бг. Бяха се подписали всички и питаха Силвестър и Евгени риторично: "Хулите и нашия игумен еп. Евлогий, задето не се съгласи вашата фирма да снабдява манастирския магазин -канаския, нали? пълният текс е тук: https://www.pravoslavie.bg/%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5/ , а даденото заглавие от рилските отци е: "Братята свещеници Янакиеви позорят Църквата", пък за въпросната фирма "Нове соле" аз бях занесъл в предаването и документи, бях публикувал всичко това вече и в блога.

    И хайде да оставим най-сетне митрополитите намира, както отдавна ги оставих аз, остави ги и ти. ОК - всички са велики, а дядо Антоний е съвършен. Остани най-сетне доволен, разпределят правилно църковните ресурси, живеят в пост, молитва, нестяжение и пълна всеотдайност на Бога и хората - да бъде твоето тук, Божието ще е, когато и както Бог рече - Маран-ата.

    ОтговорИзтриване
  35. Четох, четох и се удивих, особено от тия думи:"Случващото се в БПЦ е единствено възход на православието с помощта на отлично подготвени, високоинтелигентни, благочестиви и със силна вяра митрополити, особено дядо Антоний". Имам чуство, че някой нарочно се подиграва с теб и с нас.

    ОтговорИзтриване
  36. Вероятно имате финансов интерес за да хулите.

    Трябва да се лекувате от сребролюбие. Ще го лекувате с доброволна бедност, безпристрастие, непоколебима вяра, надежда, отклоняване от света и милосърдие, така съветва св. Иоан Лествичник за греховните страсти и борбата с тях. Макар цивилно лице, в библиотеката ми има място за "Лествица".

    ОтговорИзтриване
  37. Не, някой ми лази целенасочено по нервите, за да се хване за половин моя дума, та да навреди на игумена ми. Използва нарочно личността на митр. Антоний, щото си въобразява, че му имам за нещо лично зъб.

    Няма да му се получи обаче.

    А освен това, аз отдавна си "изтупах сандалите" от всичко подобно. Не ме вълнува, Божа работа е. Ако Господ реши да излезе в отпуска и ми възложи да се занимавам пак, ще го сторя само, ако ми се яви Сам Лично и ми връчи всички пълномощия, заедно с каска и две-три леки картечници... Дотогава просто не е моя работа. Аз искам да си спася душата, толкоз,

    ОтговорИзтриване
  38. Последното изричение ако е вярно, то си стъпил на много верен и здрав път.

    Не те познавам лично, познавам само това което си представил от себе си тук, в "съдебен спор"и в някоя и друга статия. Мнението ми може би не е обективно и коректно, не тряба и да те съдя- не е правилно.

    "Защото Божият гняв се открива от небето против всяко нечестие и неправда на човеците, които препятствуват на истината чрез неправда" Римляни 1:18. Обезателно трябва да тържествува правдата, но е много трудно да се прецени кой-прав, кой- крив.

    ОтговорИзтриване
  39. БПЦ е в подем, да, точно така, все повече млади вярващи са привлечени към църквата, строят се храмове, същите извън територията на България са изключителни духовни центрове, в който се събират хиляди наши вярващи сънародници.

    Църквата ни търпи информационно и комуникационно развитие, всичко това е постигнато от нейното добро управление и с една добра визия за бъдещето ще даде изключителен плод и крепка вяра на миряните.

    ОтговорИзтриване
  40. Това становище не зная дали съдържа истинност, ако е така, много жалко и разочароващо.

    ОтговорИзтриване
  41. Мястото на търговията не е в храма, както и в умовете и делата на служителите в него. Изгонването на търговците от храма е епизод от земния живот на Христос, който е показателен и твърдо подкрепя това твърдение.

    Мисията на църквата е да спаси душите на вярващите и да улови и привърже душите на невярващите за да се спасят от потопа на земните грехове, който безмилостно удавя разслабените духом. Църквата трябва да посява семето на вярата, като активно търси плодородни душевни поля сред гражданите.

    Цел на храма не е материалната печалба, това е цел на хора, които не знаят, защо са там и са изпълнени с нездрави интереси.

    На входа на църквата са хората, а на изхода - миряни, изпълнени с вяра и готови на добри дела. Именно благочестиви дела са богоугодни и водят до душеспасение.

    Христовите ценности трябва да се запечатят в сърцата и умовете на хората, те трябва да са като щит срещу греховете, които щедро ни изкушават. Тази задача е именно дело да духовниците, а не търговията, разцеплението, скандалите и собственото им его. Бъдете единни и организирани, защото в истинската вяра, материалното е една пустош. Търсете душевния оазис, той не се купува с кинти.

    Но то на суета нали не може да се устои, то всико идва от там.

    А за теб ти препоръчвам да прочетеш " Животът на Исус Христос" от Фредерик Фарар.

    ОтговорИзтриване
  42. Не знам за какъв подем говориш, като в големи градове в централните храмове са по трима души участници в богослуженията, както и защо присъствието на свещеници във Фейсбук масово с по пет фалшиви профила наричаш "напредък в информационните технологии", но щом казваш, аз ли да споря с тъй информиран и начетен човек като тебе?!

    ОтговорИзтриване
  43. До фена на +Антоний: Излагаш се, Киро.

    ОтговорИзтриване
  44. Гледаш само количествения измерител, а качествения?

    Ако притежават фалшиви профили във "facebook" и ги използват да губят голяма част от времето си по светски капризи и разни суетни, не е никак правилно. За такива представители- смирение! Да не забравяме, че и те са хора все пак, най-важното е да изпълняват службите си отдадено и с голяма любов. Ти притежаваш ли фалшиви профили и ако е така, защо са ти, какво би постигнал с това?. По мое мнение, подобно нещо предизвиква разслабване на душата, и си е чиста зависимост от социалните мрежи.

    Чел ли си "Живот, дела и подвизи на отец Георги от Жегларци"? Автор е игумения Валентина Друмева. Гледал съм и "Пътя на воина",филм посветен на отец Георги, това е образец за свещеник.



    ОтговорИзтриване
  45. Фалшиви, анонимни и псевдонимни профили във Фейсбук не притежавам, имам и ползвам само един с истинското име и снимките си. Преди около 7 години си бях направил за кодош само още един - "Николета Собиески", всички знаеха, че е мой и като ми писна от това съмнително забавление, спрях да го посещавам, даже паролата и имейла към него съм забравил, не съм влизал там от около 6 години и едва ли е активен вече.

    За "качествени показатели" не ми говори, патологията сред причта е пандемия.

    ОтговорИзтриване

  46. Ама вие късно вечер, защо не съзерцавате молитвеника, а бродите из форума, сега забелязах в колко часа сте писали.

    Вие с какво се занимавате? Надникнах във "facebook" и видях, че сте в "черно" и изглеждате на вид смирено?

    Скоро на български език излезе и "Homo deus. Кратка история на бъдещето" на професор Харари, чел съм и "Sapiens. Кратка история на човечеството" на същия автор, много добри книги, препоръчвам ти да ги прочетеш. "Изток-Запад" са страхотно издателство. Та харари в "Sapiens" пише: "Във Вселената няма богове, няма нации, няма пари, няма човешки права, няма закони, нито справедливост извън общото въображаемо пространство, създадено от човешките същества", а ти тук търсиш справедливост и правда. Аз съм съгласен с неговото мнение, дори и в частта,че няма богове във Вселената,истината е че има само един Господ Бог, но е непостижим за неговия ум. За другото е прав, ние имаме твърде много въобразени реалности.

    Трябва още много да учите и четете литература от всякакви жанрове, четете и научни текстове също.

    "По плодовете им ще ги познаете" Матей 7:16, във връзка с това, вашата изява в "съдебен спор", какви плодове даде? Как да вярваме на това, когато доказателства не представихте никакви, само разочаровахте.

    Всъщност, няма да ви съдя повече, защото не е правилно, пък и знам за всичко случващо се едва една малка песъчинка от цялата тази пустиня, все повърхностни неща.Вероятно и несправдливо съм ви упреквал в коментарите си, ако е било несправедливо сам се укорявам. Бог знае кое е истина и кое не! Най-важното е да притежаваме вяра и упование в Бога, той ще въздаде според делата ни.









    ОтговорИзтриване
  47. Поласкан съм, че четете "през мен" професор Ферари (или Харари)... Продължавайте, моят блог се превърна в публична читалня...

    Никакви плодове няма как да даде участието ми в едно "сигнално жълто" предаване, плодовете можеха да дойдат от упражняването на трезвена и здрава църковност на съвсем друго ниво и място. Аз просто начесах крастата си, обичам да говоря Истина, носи ми удоволствие неизмеримо, изпадам във възторг от Правдата, някой път даже плача от възторг, когато съм сам.

    Доволен съм за себе си от "Съдебен спор", а плодове вървете да берете другаде.

    ОтговорИзтриване