"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 май 2018

Рекапитуалция по въпроса със Зографския скандал

"Да бъдем първо човеци, а след това българи и патриоти!" (Хр. Ботйов)
И тъй, преди да навлезем тия дни, при това с документи, в десетилетната афера, наречена "ефория Зограф", за да видим защо в действителност е целият тоя шум, струващ ни се на пръв поглед "за нищо", нека изясним докрай въпроса с обикнатата от Двери бг. "жълтина", със скандалното "изгонване" на отец Никанор Мишков от храма на манастира ни на Света гора.

Четем внимателно публикуваното в Двери бг. писмо на братството днес. И така, имаме няколко монаси, които не се уточняват ни като брой, ни поименно, реагирали "спонтанно" при появата на архим. Никанор в храма и манастира. Моята информация е, че те са точно трима, като единият от тях се казва Руси Ст. Русев - брат Калистрат. Започват с отец Никанор скандал, с нищо непровокиран, докато той е влязъл да се поклони пред светите икони в храма.

Този скандал братството сега определя като спонтанен. Колко е спонтанен преценете сами, а не очакван, иницииран и радостно прегърнат от зографци, след като те от много време насам действат усърдно срещу Никанор и планомерно, по думите на самия Руси отдавна "песента на брокерчето е изпята". Именно от Зограф е поканата за изгонения заради злоупотреби от всякакъв род архим. Евгени от Гигинския манастир и Смировдол, за да обикаля преди време и да разпространява клевети из гръцките манастири на Атон за новия игумен в Гигинци - Никанор.

И така, писмото на братята започва с първата лъжа - видите ли, те са жертвите, тяхната реакция е безхитростна и спонтанна. Обаче е очевидно, че намесата на гръцкия полицай, която в никакъв случай не може да се определи като "извеждане под конвой" или "арест" за Никанор, който не е и имал намерение да остава в манастира, е предизвикана от тях, според нас съвсем умишлено насред храма. А от некоректно в документален аспект съставения доклад (дневник на дежурството по-точно) на полицая личи, че той самият е осведомен впоследствие от тях "какво и защо се е случило".

Да оставим сега въпроса за църковния етикет настрана - как така един български игумен и архимандрит е въвлечен в скандал, замесена е и гръцката полиция даже, от български духовници и що за сигнал е това за духовното състояние и ниво на клира ни към съседните Поместни Църкви?!

Нека проследим поведението на тая черна душица Руси, станал монах едва ли случайно преди да изпълни и година в послушничество. Оставил без бащина подкрепа и присъствие дъщеря, за да бъде "добър войн".

Веднага след началото на скандала, преди края на богослужението още, Руси напуска храма и отива в келията си (или канцеларията на игумена) и изпраща до редакцията на в-к "24 часа" в България дописка в стил репортаж, че Никанор едва ли не е арестуван в Гърция. Писмото в "24 часа" е именно от неговия имейл по мои данни. На тоя човек изобщо не му пука, че близки роднини на отец Никанор ще изпаднат в стрес, прочитайки "новината", защото сам Никанор още не знае за "ареста си", нито може в Гърция да отговори на техни телефонни позвънявания. 

Какво заслужава Руси ли? Ако беше в един предишен мой живот, заслужава сега да се снабдя с телефонните им номера, да се обадя на близките му и със силен гръцки акцент да ги "информирам" по телефона от "скрит номер": "Обичани и уважаеми опечалени, вашият син (брат, баща) беше нападнат от двама албански поклоници на Атон и след като се поругаха с него "отзад", му отрязаха главата. Бог да упокои страдалеца!" Да усети малко и той от неприятната ситуация близките ти да се разтревожат сериозно. 

Да де, ама чак такъв идиот не съм!!...

Няма коментари:

Публикуване на коментар