"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

17 май 2018

В подкрепа на св. синод VS "интелигентите"


Коментаторите по църковните проблеми и въпроси в България, които се изживяват като църковен духовен елит и интелигенция и по македонския казус показаха мисловната си несъстоятелност. А по-добре казано, брътвят според комикси, изпечени в собствените им глави с помощта на тълкувания и интерпретации, породени от намеци, догадки и най-вече от предположения "Кой какво си мисли и какво трябва да си мисля аз, за да се харесвам на всички, които си въобразяват, че мислят". А по презумпция "свише" по тяхному - синодът не мисли и не може да мисли.

Не беше отдавна времето, когато проф. Калин Янакиев, изживяващ се като "духовен лидер на България и цивилен патриарх", беше решил, че с негова помощ Негово Светейшество Неофит е станал патриарх. Почти до навечерието на самите патриаршески избори Калин "навиваше" (навиjаше, казано по сръбски), агитираше в полза на Ловчански митр. Гавриил. После не е ясно как се усети или по-скоро му се присъни, че Неофит ще е новият патриарх след дядо Максим, та започна да агитира за него. Неофит стана Български Патриарх и това тутак-си бе последвано от множество опити на Калин да му влияе чрез публицистика и участие в различни предавания в качеството си на човек, който го е "посочил" и "избрал". И днес сме свидетели на трайното умълчаване на Калин, от което сигурно трябва да се чувстваме ужасно гузни.

Не се отказва обаче Горан Благоев. Няма и да се откаже, той живее в много по-дълбок и шарен комикс явно, отколкото Калин. Приела ролята на църква-майка и съдействаща на македонците за придобиване на църковна автонимия и излизане от положението на разкол, БПЦ се оказа, според медийната телевизионна чета на Горан, която е в братски отношения с медийната виртуална чета на Двери бг., под натиск и в угода на политическите партии в България. Следващият ход на светия синод - предпазливостта и дистанцираността от хитрия македонистки опит, маскирал се като ново българофилство, да бъде присвоена нацяло Охридската Архиепоскопия, да бъде открадната окончателно с българско църковно признание, нашите умници протълкуваха като сервилност на БПЦ към Москва.

А цялата работа се състои в туй, че медийните ни чети не щат да признаят пред себе си и пред нас, че никой не ги слуша за нищичко в БПЦ, просто понякога флиртуват с тях. И така в болното им нарцистично съзнание причината да не се съобразява никой с техния "авторитет" не е защото просто нямат никакъв авторитет на вътрешноцърковно ниво, а защото някой много могъщ авторитет ужким бори и спъва техния - било на българските националисти, било сетне на митологизирано злата и Всемогъща Москва.

* * *

Въпреки всичките си недъзи и пропуски с годините, светият синод на БПЦ остана и се показа като една дълбоко консервативна институция. Там просто не се доверяват на Горан, нищо че го дават "по телевизията", нито на Двери бг., макар да ги "дават по интернет", нито на всички нас, дето се "даваме сами по Фейсбук", а съветват становищата си с люде, които разпознават като църковни в собствения и традиционен смисъл на думата, на такива, които лично познават. Не, че сме във възторг и от последните!

33 коментара:

  1. В светия синод на БПЦ е митрополит Антоний, а той общува и в интернет. Институцията трябва да защитава своите ценности и тя го прави успешно!

    ОтговорИзтриване
  2. Убеден съм, че точно и именно Той е "устроил всичко премъдро"! Главно чрез интернет, който съм уверен, че владее до съвършенство и над съвършенството - по-съвершено даже от Нео (Киану Рийвс) Матрицата (в "Матрицата")!!

    ОтговорИзтриване
  3. Чиче, именно дядо Антоний взе благодатния огън и го излъчи дори на живо във фейсбук. Благодарение на него и ти се докосна то този огън, трябва да оценяваш!

    ОтговорИзтриване
  4. Излагаш се, що за християнин си ти? Трябва ти духовен наставник, явно си ставен на произвола на неверието. Митрополит Антоний би запалил вярата в теб, достатъчно е да чуеш как пее и да се докоснеш до високата му духовност.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз огньове не пипам, само свещите от незапалената страна, страх ме е от мехури, нито гълтам огньове, нито ходя по тях... Тук донесоха нещо, което май запалиха на слизане от автомобила със запалка. Не съм сигурен. Инак да е жив и здрав и "Слава, Вечна Слава"!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Митрополит Антоний ексклузивно срещу опитите за църковен скандал.

    Ето и линк https://www.youtube.com/watch?time_continue=468&v=iHnysZstlpA

    Тук всичко се изяснява, и вече заставай на страната на доброто!

    ОтговорИзтриване
  7. Митрополит Антоний защитава блестящо БПЦ, вярата и истината винаги тържествуват, надявам се да се смириш и да придобиеш християнски ценности и морал!

    ОтговорИзтриване
  8. Гледа ли видеото, гледа ли как крепко и достойно се защитава институция?

    Ето за това митрополит Антоний е на този пост! Нямаш думи за доброто, ах ти...

    ОтговорИзтриване
  9. Е, ти нали ни заля с думи, за мене не стига време, не мога да ти взема думата!

    ОтговорИзтриване
  10. Хайде де, какво мислиш за видеото? Похвала се очаква от теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Отидох, направих няколко обиколки на стадиона, изкачвах стълби, взех си душ и още от теб няма коментар за клипа. Да не би да знаеш само да хулиш и критикуваш? Митрополит Антоний показа как трябва да се защитава БПЦ, а ти...о, завист!

    ОтговорИзтриване
  12. Добро утро, хубаво се спи когато си тренирал качествено. Чиче, светата тройца на живота е: два часа физическо развитие, два часа умствено развитие и два часа духовно развитие. Щом изпълняваш това, то ти ще си щастлив. Останалото време ще посвещаваш на добри дела, така ще напреднеш много от това което си сега-чичка, който хули, критикува и не оценява доброто.

    ОтговорИзтриване
  13. О, многогрешний аз, вместо като се събудя, да гледам (и слушам) дядо Антоний, докато правя гимнастика, то да пия кафе, да си храня котката и да се протягам! Грехота и срам за мен!

    ОтговорИзтриване
  14. А така! Имаме си вече тука луд фен на дядо Антоний и фанатичен гимнастик!! С твоята програма за умствено и духовно развитие гледай да не последваш съдбата на германчето от романа "Том Сойер" - научи цялата Библия наизуст за награди от неделното училище и заедно с получаването на последната шестица откачи.

    Ама като те гледам, ти май си откачил и преди първата шестица.

    ОтговорИзтриване
  15. Не знам с каква съвест си сложил расо, срам ме е от теб. Трябва да се промениш, стани добър човек и прави добри дела. Митрополит Антоний е направил хиляди добри дела за разлика от теб. Колкото до спортуването, ами трябва да се тренира за да се доближава човек до оптималното си тегло за да има харизма, а не да му скачат на коремчето като на батут.

    ОтговорИзтриване
  16. Гледах интервюто, с което толкова се гордееш... Всичко е великолепно, ама пак от къде се появиха тия "фондации и парчета хляб" и конспирации?! След като дадеш сигнал на националистите, че се ангажираш с казуса на македонците, бива да прецениш, че те не са особено грамотни църковно и благо да им обясниш, че има друг, по-мъдър и църковен начин с по-трайни резултати.

    Има два начина да защитаваш вярата - чертаейки линии на противопоставяне и намирайки си врагове, при това сред тия, на които си дал неясен сигнал първо за сприятеляване а другият е по-благодатен - търпеливо и благо просвещаване. Поиграхме си на националисти, а после се правим на неразбрани и ни лук яли, ни мирисали.

    ОтговорИзтриване
  17. Не трябва да се позволява на външната среда да влияе върху БПЦ. То ти явно си експерт по защита на вярата, ще те нправят направо архимандрит, хе-хе-хе.

    ОтговорИзтриване
  18. С това коремче приличаш на лаком католически монах. Започни да спортуваш!

    ОтговорИзтриване
  19. Видя ли, Светия Синод е взел решение за запрещение на йеромонах Спиридон. Наказнието му е за срок от шест месеца.

    ОтговорИзтриване
  20. Пич, когато отървахме Пулиева от побеснелите сектанти, никой даже не знаеше за архимандрит Антоний, камоли митрополит. Отървахме я така умно, че даже самите сектанти се изпокараха помежду си заради нея, благодарение на моите "благочестиви интриги".

    Моите уважения, но вярата (и защитата й) не започват с тебе и кумирите ти.

    А БПЦ под натиск "даде назад" впрочем и пак на косъм се взе разумното решение, и пак някои си мислиха, че руснаците докрай ще ни защитават, без да вземат предвид, че Фенер им извива ръцете с украинския въпрос, тъй че, ще гледат да помогнат първо на себе си, а не на нас и замалко да ни вкарат в разкол срещу Ср.ПЦ и заедно в схизма с МПЦ.

    Външните фактори няма начин да не влияят, ние не сме Сицилианска мафия с омерта. Търси се начин, по който на външните фактори да се отреагира. Апологетиката не е "търсене на врагове", тя е споделяне на Евангелието, според което "доколкото е възможно, трябва да сме в мир с всички човеци".

    Гледай да не навредиш на любимия си Антоний с тия превъзнасяния. Чувам, че в момента в синода се води страшна междуособна битка, да не вземат всички да го припознаят за свой враг, решавайки че се опитва да си присвои "общата слава" само за себе си.

    Ще вземе да му обърка плановете баш твоят хъс да му прислужиш.

    ОтговорИзтриване
  21. Не си придавай значение и важност, направил си едно нищо. "Славата" е колективна, не само митрополит Антоний е отличен духовник а и остналите членове на Св. Синод. Междуособна битка едва ли има, това е поредната ти инсинуация. Св. Синод е единен и решава успешно духовните въпроси и отбива умело атаките на външните фактори.

    Смириение ти е нужно, а не като рикаещ лъв да ревеш тук и да бълваш щуротии, палавнико. Не си осветлен духовно, трябва да четеш много томове християнска литература.

    ОтговорИзтриване
  22. Да, едно нищо, в което участваха двама митрополити, един епископ, един архимандрит и професор и няколко свещеници безрезервно, при това от противостоящи си по онова време силно фракции и на ниво синод, и на ниво епархии, и на ниво енории...

    Относно междуособиците, пак ти казвам - провери си информацията, защото в хъса си да прислужиш, може да навредиш. Моята е сигурна.

    П. П. Айде пак, мантрата с "външните фактори"!

    Пич, ти си сектант в БПЦ, Бог да пази митр. Антоний от сектата на митр. Антоний, която се опитваш ти да основеш!

    ОтговорИзтриване
  23. Ти нямаш никакви заслуги и не тръби за това, това е напразно самохвалството от твоя страна.

    Никакъв сектант не съм, ти всяваш само раздори, не знаеш как да правиш добро- научи се!

    Сигурно ще посетиш и "София прайд", много ще ти отива да вееш шарено байраче, то си изваян за там.

    ОтговорИзтриване
  24. Абсолютен сектант си от главата до петите, даже си си издигнал Идол, да пази Бог дядо Антоний от тебе и подобните ти!

    ОтговорИзтриване
  25. А, забравих да питам:

    След като дядо Антоний може да:

    1. Рисува картини и да свири на роял
    2. Да бяга заднишком със 100 километра в час
    3. Да ходи по водата и да лети
    4. Да си задържа дъха за 2 часа и 45 минути
    5. Да гълта огън
    6. Да пее, без да си отваря устата и мърда устните

    Може ли и да разказва приказки за деца?

    ОтговорИзтриване
  26. Аз нямам идоли, а ти си се посветил на хулите...калпазанин.

    ОтговорИзтриване
  27. Идолът сам по себе си е нищо! Нямам такива аз, не са ми нужни.

    Чиче, струва ми се имаш общение с бесовете а? Не може да участвш в Господната трапеза и в бесовската трапеза. Вероятно си правиш редовно "златни теленца" и им се кланяш, като влагаш в тях привързаност, любов и упование.

    ОтговорИзтриване
  28. А, забравих да попитам и аз:

    Защо отделяш повече време на този форум, а не на Бог? Не е ли това превръщане на форума в идол, който поставяш пред Господ?

    ОтговорИзтриване
  29. Може ли да пише детски приказки като Ханс Кристиян Андерсен дядо Антоний бе, анонимний несъвсем-Нормалнико?!

    ОтговорИзтриване
  30. Всеки, който под една или друга форма покаже съчувствие, състрадание или каквото и да е чисто човешко чувство към Портос страда двойно. За пример ще Ви дам отец Георги Фотакиев, който бе от малкото, които се отнасяха с Портос човешки и бе намразен от много хора за това, защото хората знаеха що за леке е Портос и втори път страда, когато се скараха с Портос (защото рано или късно всеки, който се държи човешки с този нещастни ще се скара с него), страда, защото Портос изля куп помия по отеца не само в жалкия си блог, но на всякъде където свари. горко на този нещастник, който го е прибрал за послушник!!! 99 % съм сигурен, че коментара ми няма да бъде публикуван.

    ОтговорИзтриване
  31. Ужас, само какви нелепици драскаш, не те ли е срам? Този форум си издигнал в идол, вместо да служиш на Бог ти прекарваш много повече време тук и хулителстваш. Трябва да отвориш Библията и да четеш, защото поне малко да задоволиш огромния духовен глад, който те мъчи непосилно. Имаш за задача да се развиваш духовно, умствено и физически, така ще си спасиш болната от греховна ангина душица...тя яко изтерзана.

    ОтговорИзтриване
  32. Здрасти, честито - за;ожи на 99. а взе че спечели единият процент... Публикувах го, ти да видиш!

    ОтговорИзтриване
  33. Моля всички тук да престанете да изписвате името на митрополит Антоний не сте достойни за това. Това един свят човек посветил се на Бог църква вдовици и сираци.Засрамете се. Вземете пример от него.

    ОтговорИзтриване