"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

18 юни 2018

Двери бг. с нов духовен старец Геронда Евгений


по повод жалбата на един архимандрит чрез Двери бг.

Вуйчо Иван Желев и Двери бг. винаги са обичали намеците, недомлъвките и предимно далечните внушения. От една от последните им публикации научаваме (или по-точно оставаме с впечатлението) за няколко неща. 

Разбираме първом, че архим. Никанор, игуменът на Гигинския манастир, обожава да съди хората в съда. Ето, той сега съди предишния игумен на собствения си манастир, тъй както преди време е завел съдебно дело срещу самите тях. Впрочем, че Двери бг. са подсъдни в лицето на свой сътрудник, не е изяснено, казва се само, че Никанор съди, освен архим. Евгений, но и "журналист от църковна медия".

И така имаме си един стар човек, монах, свещеник и архимандрит, живеещ заедно с клошарите в приюта на отец Иван от Нови Хан, който е принуждаван да се влачи от Нови Хан до Перник за процедурите по делото от Никанор, после имаме една бедна и неназована "писарушка", която пак е съдена от Никанор... 

Изобщо тоя Никанор, Боже прости ме, ще се окаже еба си изрода?! Извинете! Да, внушават ни и асоциация на Никанор с "ужасния", направо "потресаващ" архим. Дионисий (Негово Нареченство за епископ), който "отишъл още по-далече" - да съди за клеветене Ловчанския митр. Гавриил.

* * *

Архимандрит Евгений, за когото Двери бг. сугестират, че е "изгонен" от Никанор, всъщност е освободен от игуменство със заповед на Патриарх Неофит от 31.03.2016 г. поради това, че от 2011 г. не живее в поверения му манастир, като от края на 2015 г. напълно е занемарил задълженията си като игумен. При смяната е направена ревизия и му е съставен акт за начет за 313 хил. лева, пари изтеглени от него в брой от сметката на манастира или превеждани без правно основание на трети лица, който той оспорва в съда.

Следователно с две думи - Евгений не е съден от Никанор за някаква междуособна имуществена неразбория, финансовите нарушения и злоупотребите са срещу Софийска митрополия и против епархийския й манастир, не срещу Никанор.

Изяснихме значи тезата на Двери бг., според която Никанор съди разни хора наред, лично и със злобна последователност, като видяхме, че в случая с архим. Евгений става дума за нещо съвършено различно - че не двама клирици на БПЦ се съдят помежду си, а че институцията на Софийска митрополия и Гигинския манастир са ощетени и окрадени в особено големи размери от бивше длъжностно лице и че предявените искове са в тяхна полза и това е предметът на делото в Пернишкия съд.  

Така сега да изясним и въпроса за какво е съден сътрудника на Двери бг.

След освобождаването на Евгений от игуменство в Гигинския манастир и изгонването на един йеромонах, който е сръбски гражданин от български етнически произход, преди това натирен и от Вранянската епархия на СПЦ поради хомосексуални прояви, групичката на Евгений успява да докопа изключително скъп и модерен джип (двукупеен с каросерия), с който се опитват да изнесат (на тръгване от Гигинци) извънредно скъпи предмети и църковна утвар от манастира в Смировдол. Местните хора и полицията реагират на това посегателство, така че дошлата от Гигинци дружинката напуска Смировдол бързо, като пътьом съсипва джипа, манастирска собственост, унищожвайки го почти, след сблъсък с едно... дърво.

Впоследствие Евгений адресира лично писмо с "описание" на събитията до някои митрополити в светия синод на БПЦ, в което представя ситуацията като прокуждане чрез насилие и опит за посегателство върху живота им със споменатия сръбски монах Йован от страна на Никанор и неназовани "негови пернишки мутри със сопи и джипове", които ги преследвали от Смировдол. Сътрудникът на Двери бг. се снабдява с писмото "по неведоми пътеки" и в Двери бг. дават публичност, без журналистическо обследване, на съчинения от Евгений български "уестърн-филм". Това е причината сътрудникът на Двери бг. да бъде съден от Никанор за клевета лично срещу себе си, с иск за 50 000 лв. и надежда да бъдат присъдени, получени и употребени за манастирски нужди 20 000.

* * *

А преди няколко седмици Двери бг. пуснаха коментар по случая с йером. Спиридон, игумен на Чипровския манастир във Видинска епархия - залавянето му от пътна полиция да шофира след запой към манастира си силно пиян и без документи за правоуправление на автомобила, каквито според мнозина изобщо и не притежава.

Двери бг. пропуснаха и сега, и преди да ни споделят факта, че "кариерата" на Спиридон започва в Гигинския манастир във времето на игуменството именно на Евгений. С негово ходатайство и под неговата мантия Спиридон на 17 годишна възраст, още като семинарист, е постриган за монах, пак благодарение на Евгений Спиридон на 18 годишна възраст е ръкоположен за свещеник - йеромонах, а след настаняването си за игумен в Чипровския манастир пак с ходатайство от Евгений, Спиридон замалко не става и архимандрит едва на около 20 годишна възраст, но плановете осуетява своевременната смърт на Видински митр. Дометиан.

За времето на "светителстването" на архим. Евгений като игумен в Гигинския манастир млади мъже и юноши постоянно влизат и излизат от келията му, нощуват и денуват при него, осведомени споделят и за случаи на скланяне към педерастия срещу пари и на мъже със зависимости, потърсили помощ и прибежище в манастира. А още през есента на миналата година в този блог аз лично разказах за случаите, носещи се като разкази сред местното население, за сексуални посегателства върху послушници, които са довели и до психически нарушения у тях, в някои случаи трайни, като за двамата млади спортисти от Мърчаево, решили да се калугерят, а след няколко дни намерени уплашени, дезориентирани, голи и... нахапани в храстите край селото си. Подобен е случаят и с младеж от Радомир.

* * *

Ех, Двери бг., най-сетне си "попаднахте на компанията", честит ви нов духовен старец и наставник - Архимандрит Евгений, мъченик Никаноров и Христа ради, с вас заедно, според вас и според себе си...

П. П Делото за собствеността на манастира в Смировдол днес бе решено от Пернишкия съд в полза на Гигинския манастир срещу претенциите за собственост от страна на архим. Евгенийн /ТУК/

10 коментара:

  1. Адмирации и едно голямо браво за интервютата на митрополит Антоний!

    В събота по телевизия "Европа" се представи перфектно, а пък в неделя при Беновска беше блестящ, подари и една от любимите ми и много стойностни книги- "Дипломацията" на Кисинджър (и аз искам такъв подарък, имаше и написано послание). Говори изключително точно и правдиво, това е духовник на изключително високо ниво просветлен и изпълнен с вяра. Също така в неделя е отслужил прекрасна литургия в семинарията, това еедин прекрасен духовник, който посява вяра в невярващите и увеличава вярата на вярващите. Със словото си превръща сърцето на всеки мирянин в храм Божии!

    А ти какво си направил? Фръц, фръц на парада и сподавяне на злоба,гняв и завист в литри вино, а? Богословско образувание едва ли имаш, ти си един препъникамък на чистата вяра но няма на кого да разколебиш вярата с методите ти на сплетни и измислици.

    Чиче, е там по парадите дефилирай, храмовете и манастирите не са за теб.





    ОтговорИзтриване
  2. Е, то сега е модерно, сега всички говорят за дипломация, пръв Бойко Борисов в Рим тия месеци намеси дипломатически теми в разсъжденията си, включително от "история на дипломацията". На него му е простено - един висш ЕС-дипломат го нарече "роден дипломатически гений", та сега се опиянява от комплимента... Но защо всички решават да се "дипломатизират", не знам - за тебе говоря, не за дядо Антоний!?

    В случая за тебе (Не за митр. Антоний!!!) важи старият соц-виц: На някакъв международен прием Брежнев пръднал, след което наредил на Живков: "Тошо, излез!". Живков послушно излязал, а на въпроса на останалите държавни глави защо е изгонил Живков, Брежнев отвърнал: "Като видя, че пръднах, сега ще вземе да се насере нарочно, за да ме имитира и задмине!"

    Колкото до богословското ми образУвание (за което питаш), ако съм богослов, значи всяко мое телесно образУвание, ще е образУвание на богослов, ако ли не, то значи нямам и ни едно подобно образУвание...

    Виж, питаш ли за образОвание, то е друга тема!

    Но ти питаш за образУВание, не за образОвание, както чета в коментара ти!

    ОтговорИзтриване
  3. *Изгоник...ко туй?

    Прочети голямата книга на Кисинджър да се образоваш. Телсно приличаш на Буда, тряба да даваш на езичници да ти търкат коремчето а те ще ти се отплащат с милостиня...ехе, угоден начин на живот, а?

    В теб няма и семенце дипломатичност, грубиянски се изразяваш и вероятно нямаш нито един приятел...ужас!

    Ти си скаран със спорта и това е толкова жалко, той учи на дисциплина и драстично променя визията на човек, тялото става красиво а енергията се увеличава в пъти. Портоско, вероятно си от чичаците с дълъг нокът на кутрето...ха-ха-ха.

    Богослов си на развихрена фантазия, не си завършил нищо. Този форум е твой идол, фетишизирал си го и му се кланяш и служиш, купи си молитвеник Портосчо.

    Пък и не можеш да задържиш една жена, което е огромна излагация.

    ОтговорИзтриване
  4. По цял ден и нощ обслужваш този блог и вероятно яко жулиш и чакаш наготово корица хлебец.

    ОтговорИзтриване
  5. Портос, винаги нападаш тези, които с немощните си сили се опитват да направят нещо за църквата и винаги защитаваш рушителите, наглите, крадците, тунеядците, служещите на мамона, блудните монаси, развратните, алчните, злобните, завистливите, отмъстителните, защото си един от тях. Подобно търси подобни. Лош човек си ти. Прощавай!

    ОтговорИзтриване
  6. Драги Анонимен, моите позиции и изводи са възснова на личен опит и познанства, не са формирани от медии, сайтове, от агенция "Леля ми ми каза" или "Лайкнали са го 300 души във Фейсбук"

    ОтговорИзтриване
  7. Такъв е тоя Портоско, защитава само тези от неговата порода с гащи цвят дъга, ха-ха-ха.

    ОтговорИзтриване
  8. Портос с какво те съблазни Никанор,че му стана адвокат !? Той явно така майсторски те е литнал,че всички лични грехове ги е прехвърлил на духовния си старец Евгений ! И когото съди като ищец ! Не Соф.митрополия с адвокат ходи на делата,а самият "невинен" Никанор !? Що не ти разкаже как съкрати живота на архим.Теофан !?

    ОтговорИзтриване
  9. А на Анонимко ще му кажа,че е объркал нещо православието с дипломацията ! В Православието няма дипломация !!! ,анонимко ! Има само: да,да... и не,не ! Тоест: или Истина или лъжа ! А не се превъзнасяй по Антоний ! Той отдавна е в римо-католическото еритическо лоно ! Затова и му трябва дипломация !

    ОтговорИзтриване
  10. Никанор отдавна ми е ясен, а ти коментираш много стара публикация, след която отдавна съм си ревизирал мнението за него. Макар че, точно Евгений, колкото и да е невинен в случая с Никанор, си е бесен педераст.

    А за митр. Антоний аз бих могъл да напиша много повече неща от твоите тука, но няма, а и вече съм ги писал на разни места. Обаче фактът си е факт. Излезе много човечен, не само с мен наскоро, но и с Петя от Панагюрище преди години. Това е рядкост голяма - български владика да дава пари с шепите само и само да помогне, а не за да "купи" съвест или услуга.

    ОтговорИзтриване