"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

24 юни 2018

Демарш


 
С Пулиева приключва (и си тръгва) едно време на "дузина личности", време в което се карахме и заплашвахме, нападахме взаимно и взаимно защитавахме, време в което почти всяка дума водеше, ако не до дело, то поне извикваше друга дума... Воювахме за каузи, оправдавахме всякак или недоволствахме от свещенството, а нашите попове и владици понякога се променяха донейде, засрамени ако ли щете даже само заради наивния начин, по който ги защитавахме или нападахме.

Вече не остана никой от тия. 

Едни започнаха свой бизнес, други се задомиха, трети имигрираха, четвърти, по-посредствените, се институционализираха, вписаха имената си и вградиха лицата си в системата.

...И дойдоха снимкаджиите. 

Владиците ни си ги отгледаха, на наш гръб главно, владиците ни и поповете, които не искат да бъдат коментирани, щото даже в това да търсиш коментар и становище за себе си има някакъв посвоему здрав нарцизисъм, поне е човешко някак-си. Днес те искат да бъдат само снимани, а туй вече, не мислите ли, че е бесовско?! Също като ония идоли и истукани, отлети, замесени или сковани от човешки ръце, дето, както казва св. прор. Исая, "очи имат, а не виждат, имат уста, а не говорят, нозе имат, ама не ходят", те само и единствено "изглеждат"... 

Да не искаш даже да бъдеш оправдаван, камо ли критикуван, да желаеш само сляпо венцеславене и благоговейно съзерцание, като у самия Луцифер (сатана) - "видим по безсрамието си, невидим поради лицемерието си". Да показваш лицето си като маска, не като лик на личност, защото лицемерие това значи - да премерваш лицето си, да го оформяш в жестове и мимики, чиято цел и роля не е общението, а манипулацията. В лицемерието, при все, че има уж показване на лице (заставане лик към лик, личност в личност), няма диалог и общение, а се вижда най-вече безсрамието ти, защото в мереното лице ти представяш ония вътрешни недъзи на душата си, изнасяш ги на показ, даваш им вид, който мислиш за приемлив, даже похвален, а така обезобразяваш образа си, лика си. 

Лакомия, пиянство, сластолюбие, подлост и коварство ти "украсяваш" и маскираш с брада, със скуфия, епископско було, с митра, с камилавка, с расо... И не рядко за тренираното око, въпреки брадите и ресите, се вижда, ясно прозирайки под тях, звероподобие и низост.

Те затова искат да бъдат само снимани, по възможност натруфени с всички знаци на благочестивото благолепие, застинали в поза на действие, по същина обаче недействителни. И в това преплитане между лепост и безобразие в имитирано действие и недействена "действителност", намират себе си или по-точно желания за показване образ, който в същината си е "образът на Звяра" от Апокалипсиса, според който тоя звяр "има вид на агне, а говори като змей", не "разговаря", а именно "говори".

7 коментара:

  1. Като цяло интересно наблюдение, наистина има нещо такова, като смяна на караула. Но да обвиняваш в подлост някого ти, който си образец за подлост и вероломство. Ти, който предаде всекиго и който измисли неизброими лъжи, това какво е?

    ОтговорИзтриване
  2. Сигурно е сатанизъм.

    ОтговорИзтриване
  3. Чиче, нима си годен само да те хранят? Намери си работа!

    Вземи добродетелно решение и си изкарвай хляба с работа, ти си молец за вярата. Чети книги за да ти се озари мисловната дейност, защото мислите ти са голи като тояга. Душата ти е изпразнена от чувства, мисли и въображение-еснафщина е това твоето.

    Блатната действителност при теб е потресающа, простащина и груба безчувственост към всичко, което не ти носи сребърници те е налегнала. Ще се поправиш само със "светата троица" на развитието (духовно, умствени, физическо) а не догмата, тя е едно място, където посредствеността се чувства на своето място (в момента си точно там). Впрочем посредствеността, понеже не вярва в себе си,прибягва към хитростта.

    Това което драскотиш ми се струва лишено от смисъл, безпомощно, глуповато. Трябва да проявиш нещо много чуждо за теб- юначество и да съумееш да станеш чоловек. Сега си като лепидоптер, летиш от цвят на цвят и то мъжки цвят-ха ха ха.

    Блаженство изпълва душата ми като те поучавам така, ще те превърна от нехранимайко в благонадежден чичак.

    П.П. Сетих се: гледай си световното първенство и не си губи времето в трупане на капитал от грехове.





    ОтговорИзтриване
  4. Чиче, я драсни мнение и за свалянето на "Часът на Милен Цветков" от ефир. Така ще се види тъкмо колко си "компетентен" и по въпроси,в които не можеш да си служиш с назубрени текстове.

    ОтговорИзтриване
  5. син митрополит27 юни 2018 г. в 15:26

    Аз като владика казвам,четци и певци след 30 годишна възраст не искам,да си търсят жени за да стават свещеници,ако не искат жени да стават монаси за певци и псалти не ги искам.Певците са семинаристи и богослови до 30 годишна възраст,без значение в престолния град или някъде в епархията.А не да се въдят дъртаци без брак и деца кочове и да живеят по семинарии и митрополии.Йоан.

    ОтговорИзтриване
  6. Чиче, къде изчерзна? Много е скучно, когато не се публикуват коментари и не се отговаря.

    ОтговорИзтриване
  7. Ако си мислиш, че веселиш и занимаваш другиго и друго нещо, освен себе си и пъпа си, в заблуда си...

    ОтговорИзтриване