"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

21 август 2018

Понеделнишко Евангелие за Божията Нежност


към една сестра в Господа

Българските попове ли?... Извинявай, Цвете Ситно, ама половината са за бой, другата половина за разстрел. А някой даже и за двете, плюс предварително и задължително да ги наеб**... Не! Това няма да го кажа последното, още по-малко пък пред тебе, а и се зарекох вече за е**не да не пиша и говоря. 

Защо ли? Ще ти кажа защо, но никому ни думица, за да не чуят вещици и вещери, дето се мислят за самодиви, па да завидят и урочасат... От почти 15 години съм в храма и в богослужението участвам, ама никога не съм бил с лице към хората, което тия дни се случваше съвсем... случайно... Когато човеците застанат пред лице в расо, пред Иконостаса, да знаеш само колко са открити и доверчиви, като малки деца са! Усмихнеш ли им се пък, направо разцъфтяват и грейват целите... Много тежък е тоя грях, Цветенце, дето нашите попове или им се карат (а и кълнат като врачки някой път) в такъв момент, или им говорят лудости, или пари искат. Но нека Бог съди, аз само ще река, че за тях парата е не царица, ами е Господ-Бог, а шкембето трон.

* * *

Но ако искат толкова много пари, безплатно им предай съвета ми какво да правят. 

Свърши ли молитвата, нека се усмихнат и да се опитат да се усмихнат с очи, а не с вълчите си обичайни "усмивки", па да кажат така:
Мили хора, дайте ми пет минутки да ви кажа нещо хубаво! (винаги "дават") Бог е много милостив и добър, нашият Господ е великодушен и щедър. За такъв Бог Христос-Господ ни разказа в Евангелието, а друг някой, ако друго ви обяснява, лъже и си измисля. Той никого не е върнал, колкото и грях да тежи в сърцето му, ако е пристъпил към Него лице в Лице с открито сърце... А Майката Божия, Всецарицата ни, която радостно подражава на Неговото Човеколюбие пък... И т. н., т. н.
След освещаване на икона нека казват пък тъй:
Нали знаете, че всеки човек е жива икона Божия? Така че, малка е ползата да почитаме икони от дърво, ако живите не обичаме...

А след освещаване на кръстче пък така:

Кръстът Христов ни учи на доверие и откритост. Хората, като кажат, че носят кръст, почти винаги имат предвид нещо тежко, нещо което ги превива и смазва... А Кръстът, скъпи мои, е мястото, едничкото място на тоя свят, подарено ни от Другия, Истинския, Бъдния, Идния Свят, където човек се изправя истински, не се свива, а се открива до пълна беззащитност. В това е славата и силата на Нашия Християнски Бог - в Неговата Ранимост и Нежност, в това, че не се страхува и не се срамува да я покаже... Да, някои ще те наранят, но повечето ще те Боготворят, за което свидетелства и цялата История след Кръста, за която Христос пророкува: "Бъда ли Аз издигнат от земята, на Кръста, всички ще привлека към себе си". Не даже ли и самият римски войник, пробол Го посмъртно, изповяда още в същия момент, че Христос е действително Син Божий?
Кажи им също, Цветенце, когато хората ги попитат колко пари дължат "за молитвата", да им казват, че не дължат нищо, че ако тия неща се продаваха, Иуда Искариотски щеше да първия християнски светец, защото пръв се е сетил да продаде Христа... Да оставят колкото искат и въобще, ако искат. Тогава хората ще почнат буквално да пълнят джобовете им с всичките си пари, които имат в момента. Щото хората са дошли да чуят блага дума и Евангелието, а не глупости и хамщини от рошави мъже в "рокли" върху огромни шкембета.

Нали ще им предадеш?! Ама не им казвай, че аз съм те научил как да им кажеш, че пак ще ме погнат да ме бият, знаеш! Познаваш ги колко са силни да бият и смели, а пред Истината от страх примират. А сетне изгарят в злоба, която е "силата" на слабите.

П. П. Само кажи им да внимават да не се разплачат сами себе си от умиление пред нещата, дето ще приказват, ако са твърде големи "артисти".

Няма коментари:

Публикуване на коментар