"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

07 септември 2018

А ти обичаш ли Евангелието?


към една сестра в Господа

Те не говорят от сърце и по сърце, Слънчице, те говорят на тоя народ за корема си и чрез корема си... Тези расоносни "светци за обесване" са коремоговорци. Говорят им, че са грешни, че са много, много грешни, обаче като се прекръстят три пъти и завъртят около себе си пет пъти на точно определеното място, показано им от тях, ще им се размине гнева на Бога, а те ще получат възможността да продължават да са грешни. Като ли че самите тия расоносни обесници не са съвсем преди малко от греховете си станали, за да легнат след няколко минути пак при тях, а сега само са се преоблекли.

Народът бил безбожен?! Тоя "безбожен" народ влиза в храма, за да остави парите си, да откъсне от залъка си, а те, които ако не взимаха от храма пари, не биха и го доближили, го наричат моя Народ безбожен ли?!

Днес те моля само за едно да им кажеш, само им разкажи как людете грейват, как хората стават Човеци, когато заговориш Евангелието. На тебе гласът ти пресеква и се правиш, че си се закашлял, че с нещо си се задавил, за да не видят, че се мъчиш да не заплачеш от възторг и умиление, докато ги гледаш... Пък те от първата дума разбират какво им казваш, че даже те успокояват, викайки радостно "Вярваме, вярваме!". Тъй викат, да, без даже да знаят, че тия думи са първите в Символ Верую, даже ги казват според формата на глагола в оригиналния език, без да го знаят, щото на старогръцки Символа почва не с "Вярвам в...", ами с "Вярваме в..." 

А не е ли това като на Светата Петдесетница, а? 

А казват така, щото за забравили да казват "Амин", те си мислят, че "Амин" е попското "Абракадабра", което струва пет лева против уроки, че ако го казват те, нарушават правата на попския монопол върху "заклинанието". 

И говориш кратко, от страх да не им досадиш, па те излязат и се залутат, направят две безцелни кръгчета пред вратата и се върнат назад, за да питат още и още, и още...

Точно тъй да им кажеш, обещай и се закълни, че ще го изпълниш във всички Граовски теменужки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар