"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

07 септември 2018

За расото (Писмо до Трънско за един фин бандит)


За десет години манастирът, който понастоящем е със статут на енорийски селски храм с храмов комплекс, при несменяемост на състава и с пълна увереност, че ще управляват не само пожизнено, ами и до края на света, настоятелите в оставка го управляват под неформалното ръководство на един от членовете му на настоятелството, на когото всичките са роднини по съребрена линия.

За десет години не е сложена и една табела към манастира повече, освен тази на разклона между манастира и село Ерул. Флайерите с упътването как се стига до тук направихме едва сега, по моя инициатива и помощ от мои приятели, като въпросният господин настоятел, който държи да се вижда всячески и във всичко неговата власт, забави печатането им, понеже не хареса приготвените снимки. Сайтът на манастира няма и една нова публикация, откакто е създаден, нито се ползва за популяризирането му струващата стотинки платена реклама чрез Google, предложението ми да се направи поне това беше категорично отхвърлено, щото за сайта си имало "специалист"... Поне няколко такива "специалиста" тоя си е намерил...

Правата и печата за банковата сметка, която вече е закрита и зачервена, като завод "Червена могила" в Радомир, досега стояха у въпросния "спонсор". А магерницата е построена с пари от Държавна дирекция за Вероизповеданията, с такива пари е ремонтиран и покрива на храма, с такива пари бяха направени и стенописите. През сметката. Но упорити усилия господин "благодетелят" прави целия регион да смята, че той дава парите от джоба си едва ли не. Роднините му пък прибират всички пари, оставяни в касичките, а на изпълняващия много длъжност човек тук се плащат сметките за електричество и някои домакински консумативи, като почти цялото оборудване за поддръжка на района е лично негово, донесено от него. Дават му се месечно по двеста лева, от които се очаква да отделя за гориво и поддръжка на автомобила си (личен), ползван за манастирски нужди.

Няма свещеник дошъл тук, с който настоятелите да не са влезли в конфликт, а след изгонването или маргинализирането му, понякога с най-просташки методи, се разпространяват за него най-грозни клюки из цялата околия... За мене разправят, че съм алкохолик. Колко и кога пия си е моя работа. Вие не пиете ли? Той не пие ли, приятелите му не пият ли? По едно време тука от обед стоеше пълна чешмата с техните бутилки да се студят!! Но кой от вас ме е видял пиян? С кой от вас, когато съм седнал по изрично ваше настояване, на излетите ви до трапезата, изпих повече от чашка-две ракия?!

Оставката беше поискана след скандал с незаконните църковно свещи, които те натрапиха на тазгодишния събор да се продават и които веднага след събора махнах, информирайки преките над мене църковни власти за действията им.

В момента настоятелят в оставка ми поставя ултиматуми да напускам манастира, без да се интересува от волята ни на свещеника в Брезник, отговарящ за храма, ни от това на други свещеници...
 
Скъпи хора, аз може и да ви изглеждам най-благия човек на Земята, като ви посрещам, но този подрасник не е чаршаф!!... Каквото и да ми се случи, защото хора като тях, участвали по висшите етажи на комунистическата власт, имат опит с правене на конюшни от храмове и убиване на свещеници само, защото са свещеници, все пак Бог да ви благослови. 

Нека любовта и милостта Божия, които са безкрайни, ви докосват постоянно.

1 коментар:

  1. Православни скотове и бляди... https://www.youtube.com/watch?v=OVbJr3RYSNo ; Коментара ми няма нищо общо с темата, просто от скоро Ви чета блога и се отвратих и потресох от помията която става в нашата църква, дори само 50% от написаното от Вас да е истина...

    ОтговорИзтриване