"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

14 септември 2018

III-тото Писмо за I-вото Трънско "въстание"


Скъпи Трънчани, няма да ви кажа откъде ви пиша това писмо, за да не стават пак излишни "разходки". Ще ви кажа само, че едва онзи ден бях в Трънско, за последно легнал в шумата зад един храм при дърветата под една надгробна плоча. Съвсем подобно на червения поп Андрей по Гео-милевски, точно навръх 9-ти Септември, само че, без граната и на всичкото отгоре "сатаната не пристигна". 

Под сатаната нямам предвид Чичо ви Е., който когато не го дразниш изглежда много симпатичен старец, а едни четворица типове, яки много и с татуировки, тръгнали да ме търсят, по моя информация, по манастирите. Не ме намериха, изобщо не знам даже дали идваха, а аз избягах, но докато държах телефона си на безшумен режим с вибрация и сигнализирах по приятели къде съм и защо съм, написах едно чудесно стихотворение, вярвайки се, че е предсмъртно, което можете да прочетете ето ТУК. Сетне бягах по чехли и запретнат подрасник през една рекичка, запретнал подрасника като алтернативна самодива, после бях в един манастир, откъдето игуменът му искаше да вика полиция, за да ме изгони, после бях в друг манастир... Ние от Варна можем да вървим, да търчим, да хвърчим, можем и под земята като нинджи да се провираме, стига да не ни мързи. А каква по-добра причина да спре да те мързи отведнъж от тази да те гонят с... винкели?! Сега съм тука, където няма да ви кажа... къде съм. И всичкото това заради Чичо ви Е.

Всяко нещо, мили мои, което мине по живот 120 години (на колкото горе-долу е и Чичо ви Е.), може да претендира за безсмъртие. Така е с Английската Кралица, заради няколко хиляди години кръвосмешение в рода й, започнало с Крал Артур и сестра му Лейди Моргана. Така е и с БСП - наследница на БКП, наследница на БНРП и пр., и пр., заради инцеста пак между няколко вида социализъм, от който се е родила днешната й версия. Да се разберем обаче, безсмъртието на Чичо ви (Аллах да му наспори годините!) няма нищо общо с тая логика, ами е заради чистата Трънска природа!

Обаче инцестните практики между БСП (в скоби К.) и различните политически явления в България продължава. БСП се целуваха и с ДПС, и с НДСВ, играха си на "кой бъзика баба ми по пъпа" и с различните националисти, БСП продължава любовния си маратон, тая стара ненаситница и с дясно-центристите от ГЕРБ...

Та сега съм тука, където няма да ви кажа къде е, напът за Португалия, защото Чичо ви се "обади където трябва". А тия с винкелите не ме намериха, за които изобщо не се знае имат ли общо с Чичко ви, а най-вероятно не, щото тяхната Партия, "обновена и дистанцирана", с такива методи не си служи, което обаче за някои кръгове в БПЦ-БП не е рядкост. Та намериха когото трябва по телефона (един игумен) тия от пълната с дясно-центрични хора Дирекция, сами намерени първо от Чичо ви по телефона и започнаха да го изнудват по повод мене. Ти да видиш завой, вариации, колизии, еманации и неочаквани ралации!

Аз още през 2007-ма година писах, че тази Дирекция трябва да бъде закрита, след нейна намеса във вътрешно църковни конфликти в БПЦ при казуса с д-р Десислава Пулиева, но никой не ми обърна внимание. Само д-р Жасмина Донкова от самата Дирекция осмиваше несериозното ми предложение в разни медии по онова време. Да.

И ето ти сега нов парадокс. Дирекцията, която иска всичко да се решава уж през свещенството и митрополията, когато се касае до дела на БПЦ, включително реставриране и благоукрасяване на храмове и манастири, изведнъж се оказа бързореагираща, мълниеносно действаща дори, само при едно обаждане от... Бузлуджа.

Пожелавам на Дирекцията на ГЕРБ дълго и взаимоизгодно сътрудничество с Бузлуджанци, които от партизани станаха бизнесмени и приватизатори, а от приватизатори черковни епитропи. С чичовците, които са навсякъде из Татковината и най-вече в черковни настоятелства, епархийски съвети и свещени митрополии. Да им е сладко. Дано по-скоро изядат всичко, та да оставят най-сетне Църквата на мира, за да стане отново Църква.

Господ здраве да им дава!

2 коментара:

  1. "скъпи трънчани"?! Ама ти верно ли си у филма, че некви трънчани ти обръщат внимание???

    ОтговорИзтриване
  2. хехехе!!! ти като един Софроний си бе, многострадални! пострадавший истину ради!!! олеле майко! а ние, наивните помислихме, че верно ше си спасяваш душата!
    и сега какво? у португалия ли да те чакат, да ги осениш? ооохх, нема край твоята мъка, па и нашата покрай тебе! ай со здраве! то се виде.

    ОтговорИзтриване