"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

11 октомври 2018

Каращисаната "църква" с два файтона идиоти

"- Ало, Васко Кецът е, търся Ицко!- Няма го в момента, събира оборот от пици!"(из "Колегата отвръща на удара")
До тука ни стигна умственият и нравствен ресурс... Нито "богословите" ни родиха свое, характерно и автентично богословие, нито консервативните ни кръгове родиха що-годе нормален разкол... Богословите ни повтаряха това, което смятат, че се харесва на тоя и оня, обикновено зад граница, чуто по разните семинари и конференции, а консерваторите ни повтаряха онова, което смятаха, че ги прави популярни по енории и митрополии у нас.

И ето ни сега с два файтона идиоти - папагалстващи "модернисти" и паркетни "старостилци". Едните маскирали умствената си недостатъчност в "научност", а другите барикадирали нравствената си импотентност в остатъчен "консерватизъм".

Докато по времето на църковно-народния събор в Рила митр. Николай флиртуваше със старокалендарстващите, обяснявайки им, че ако зависи от него, БПЦ ще се върне към "светоотеческия календар" веднага, а митр. Йоаникий им изпращаше нишан след нишан, всички бяха "старокалендарстващи" или "симпатизиращи на стария календар"... Немалък брой манастири даже си бяха "взели патриаршеска благословия" да старокалендарстват. Беше модерно, беше популярно, носеше престиж. 

В един момент обаче нещата се обърнаха, Иван Желев и компанията нови митрополити заеха добри позиции в синода, а "патриката" Неофит, който преди да се "опатричи" ставаше и лягаше с "богословието" на сайта "Бъди верен", заедно с "пажа си" Ангел Младенов и малтретираха в Русе приятеля ми отец Стефан като "икуменист и модернист", изведнъж "осъзна", че толерирането на старокалендарчестването и ултраконсерватизма е антицърковно и подготвящо разкол... И всички изведнъж станаха безкрайно незаинтересовани по календарния въпрос, започнаха да наричат старокалендарстващите сектанти. Задрънкаха против разколните тежнения, като ли че сами от десетилетия не са в абсолютен вътрешен разкол спрямо Евангелието на Иисус Христос. 

Един приятел, вече и той бивш, веднъж даже ме попита: "Как да се справим с тая секта?!". На езика ми стоеше да му кажа, че е малко грозно това, което попита, щото сам я тореше и поливаше да поникне с години, но си замълчах, щото съм... конформист. Тия каращисани старокалендарци, преобоядисали се сега за либерали, накрая се показаха абсолютни лешояди, като в един момент се усетиха, че "обръщането на палачинката" е добър повод да "разделят наследството" на старокалендарстващите. Като "наследството" го разбраха съвсем буквално - позиции в църковното статукво и... имоти. "Където видите мършата, - казвал е Господ Иисус Христос - там ще намерите и орлите, там ще разпознаете кои са хищниците".

Каращисана ракия, каращисано сирене, каращисан консерватизъм, каращисана "благодат". Каращисани човеци. 

Какво остана от "старокалендарческата" проповед на поп Божидар Главев?! Нищичко. Сега четем в сайта му само риторична еквилибристика по външноцърковни интриги и патетичен морализъм, който е неподлатен с личен пример. Нали сме си говорили за това, че проповедникът от плажа на крайното и безкомпромисно благочестие удря църковната камбана, за да съобщи за нечие упокоение, само срещу 20 лева?!

* * *

Монашестващи, в чиито манастири даже часовникът не се премества според промяната на зимно-лятно часово време, понеже би било "модернизъм", забравиха отраз за дебата стар и нов календар, даже обявиха война на бившите си съидейници. Попове, за които "календарният въпрос" беше рубеж и последна цитадела на истинната ортодоксия, изведнъж забравиха и те за него и започнаха да се занимават с църковните юрисдикции на енориите и лаврите в Украйна...

* * *

Що сте толкова мизерни бе?! Защо?!? Защо топките ви са само украса за хастара на джобовете ви?!

4 коментара:

  1. Га яде кифтета ни рива!
    Пак ли ще кажеш, че не става дума за Никанор? За този, който "тореше старостилците", а цялата му работа е за имоти? Само че не знаеш колко е отмъстителен и не знаеш, че вижда себе си в твоите глупости.
    До вчера му яде хляба, днес е пребоядисан либерал.
    Ами ти какъв си, бе! Кой е бащата на клеветата? Не виждаш ли откъде идват твоите лъжи?

    ОтговорИзтриване
  2. Стига с тоя Никанор бе?! Откъде-накъде Никанор??

    Аз Никаноров хляб не съм ял... В Църквата канонична ли бях, в нейн епархийски манастир или на някого частно нагости??! Едва ли отец Никанор мисли второто!

    ОтговорИзтриване
  3. Чиче, не ми публикуваш коментарите и аз повече няма да влизам тук...няма свобода на четмо и писмо!

    P.S.
    Това е цензорски блог, сбогом!

    ОтговорИзтриване
  4. Пише се цензУрски и иде от цензУра, тъпанар!

    ОтговорИзтриване