"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

05 октомври 2018

Църковно Елдорадо за Безродници


Всяка смяна на политическата конюнктура или нейно прегрупиране в Държавата води до сътресения в "Сектор БПЦ" - това Елдорадо за авантюристи и аферисти, майстори на "сивата икономика", безотчетните пари и бързите схеми с по 1000 % печалба "без вложения" и без ДДС. 

Напиращите към по-сериозна политическа легитимност и част от властта "патриоти" преди години получиха дял от ставропигиалните манастири в БПЦ, помните нали, което струваше на Църквата огромен скандал и даже смърт на престарели духовници. Те добре си бяха преценили силите впрочем като лица едва излизащи от политическата и обществена маргинала, затова отвориха устата си за сравнително малка хапка. И я получиха. Нито синод, нито държавна власт - следствие и прокуратура санкционираха някак поведението им, забелязаха престъпленията им и сетне към "превзетите манастири" и техните църковни ортаци и протежета потекоха дежурните държавни извънредни субсидии. Всичко това беше очевидно в своята последователност за всеки от вас, който от страх да не загуби "петте си лева" или да не му "играят два шамара" и на него, си беше наврял главата в гъза, а сърцето на жена си в гащите. 

На по-високо "политическо ниво" и по по-горните етажи на клерикалната мафия текат други скандали и други войни. Там са имотите на манастири като "Свети Георги Зограф" на Атон, игрите за ефорията и в нея, там са синодните имоти и по-солидните държавни субсидии, които създават големи врагове, но и купуват сериозни приятели, заедно с офикии, медали и хиротонии.

Мутрата митрополит в Пловдив баба Куна Московска - намазания в лукс около-софийски селянин Николай Севастиянов например почна с протекции и ангажименти към ДПС, което, ако си спомняте, струваше кметското място на отец Боян Съръев в Кърджали. Постепенно се сдуши и разбра с БСП в лицето на стария пловдивски партиен елит - на Гергов и Манджуков и след няколко бляскаво-театрални препирни с местната власт на ГЕРБ, разбра се и с нея. По стъпките му днес върви и манекенът митрополит на българската епархия в Централна и Западна Европа Живко, родом от Старозагорското село Мъглиж.

Всички почват и минават през ДПС. Там ги проверяват. Там е първият им изпит по безотчественост и уродие. Защото колкото и байряци да вееш, в колкото и "патриотични инициативи" да участваш, ако с поведението си тъпчеш морал и законност в обществото и Църквата, ти не си патриот. Общност се конституира, утвърждава и расте само върху законност. Не знаете ли това?!

8 коментара:

  1. Никанор влиза ли в това число на бандитите в БПЦ или са ти и той сте света вода не напита?

    ОтговорИзтриване
  2. Их, че напън от мнозина - да кажа за Никанор! Ами няма да кажа, ще си пиша по принцип. А инак нека е като в оная добруджанска песен на оркестър "Бриз" "Ко'й туй нещу, дето мяза на онуй нещу!?" - "Който си го познай, халал да му й!"

    ОтговорИзтриване
  3. За пръв и последен път директно. Архимандрит Никанор няма да обсъждам поименно и конкретно по една единствена причина - имаме общи приятели, които са ми безценни и не желая по никой начин да засегна. Пък и в крайна сметка лощо от него не съм видял, а и в делата му с "газов фенер не съм светил". Пиша принципно и общо. Явленията, които описвам, са повсеместни.

    ОтговорИзтриване
  4. Чиче, митрополит Антоний е пример за духовник!

    ОтговорИзтриване
  5. Ти си клеветник, Светльо! Изговори много клевети за свещеници и епископи. А баща на клеветата е Сатана. Виж се кои персони защитаваш: Ванга, Никанор, Дионисий. Ти съзнателно и целенасочено работиш срещу Бог и Църквата. Бог да те вразуми преди да си загубиш съвсем разсъдъка от пиене. Потърси помощ и се лекувай от алкохолизма си!

    ОтговорИзтриване
  6. Е, как да взема насериозно човек, който изписва "сатана" с главна буква, като че, да е съществително собствено име това?! Пише се с малка буква, Луцифер и Мефистофел са с главна, както и Ваалзевув - Велзевул.

    Хем полуграмотен, хем анонимен, хем с мнение!!

    ОтговорИзтриване
  7. Това не отменя факта, че си слуга на дявола, нали, Светльо?

    ОтговорИзтриване
  8. Твоята неграмотност сама по себе си не може да отмени никой факт, но и никой факт не променя твоята неграмотност.

    ОтговорИзтриване