"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

06 октомври 2018

Белите Манастири § Кометата "Бургас-Варна"


Благослови ме, Ружо Румена, днес да ти разкажа за българските манастири, до един купени, знаеш още от оная стара чалгия, от... жълтите еврейчета. Но в името на обективността ще подчертая, че със сигурност се намират все още щастливи изключения!... 

Аз не визирам в никой случай, повярвай ми, някой конкретен манастир и конкретно братство, ами говоря принципно, а "всяка прилика с действителни лица и събития е случайна и неволна". И говоря основно за големите и успешни манастири, които обичайно са любима дестинация за поклонничество на политическия и църковен елит.

Братствата
Един, дето със сигурност не само не е с всичкия си, но в по-голяма част от времето разговаря ту със светците, ту с... извънземните. Един, дето почти денонощно не изтрезнява. Двама-трима "лекуващи се" наркозависими и един адекватен и работоспособен, дето е там само, защото е хитър. И тук-таме по някой педераст.

Когато в български манастир събереш едно толкова "голямо" братство, настъпва моментът да развиеш широкомащабна дейност.

Канаскията
В стопанството може да има десет кокошки, петнадесет крави и осемнадесет овце, но в канаскията ще намериш и от пиле мляко. В градината ще видиш пет криви джанки, но в канаскията има ябълкови ракии, крушови, дюлеви, билкови, гроздови, сливови, всички с етикет "Мaнастирска" и със слогана на... фирмата... И всичките до една почти миришат на дъвка "Хуба-буба", ако си ги спомняш тия дъвки - имаше с аромат на кока-кола, на вишна, даже и на... диня. 

Гледаш петте криви джанки през зида, примижваш, па поглеждаш пак канаскията... Чувстваш се като в Евангелското чудо на Христос с превръщането на водата във вино - конфитюри от праскови, череши, смокини... Чудо, ама в български прочит - не как се превръща вода във вино, ами как се претворява шльокавица в арменски коняк. 

Да не забравим да кажем, че по джанковите дървета растат и... маслини!

Поклониците
Българският обществен и духовен елит обича театрото и декорите. Неговата интелектуалност е обикновена декорация. Четен е на кръст Солженицин, подробно Виктор Суворов и Христо Калчев, слушани са в пияно състояние пет песни на Висоцки... Обаче всички имат мнение за... Никола Вапцаров. Гражданската му позиция е декорация - формира се от жълти вестници или статуси и лайкове във Фейсбук, неговият бизнес и той е декорация, базиран е основно на алъш-вериша, неговият патриотизъм е фалшификация, почва и свършва с песента "Къде си вярна ти, любов народна". Защо и църковността му да бъде нещо различно?! Имаме предлагане, според търсенето и съответно търсене, според предлагането.

Нека ти разкажа сега нещо смешно, дето ще го свържа с текста после, макар малко насила и изкуствено, понеже знаеш, че обичам да се смееш... С един човек случайно се сприятелих горе в Трънско, който си ми остана приятел, нищо че бяхме напът на няколко пъти да се сбием. И за да не се засегне, ще кажа само, че беше човек на изкуството, без нищо по-конкретно... 

Стана веднъж дума за педерастията.

- Не я одобрявам, - разправя ни една вечер на нас с друг приятел. - обаче веднъж бяхме в ресторанта на кометата Варна-Бургас във времето, когато имаше и такава водна комета, и ресторант в нея. Пристигат някакви варненски моряци и почват да разпитват за млади момчета хомосексуалисти дали има наоколо. Искали такива да чукат. Намериха един и се усамотиха с него по каютите. На сутринта "намереният" едвам ходи по кея, но ходи усмихнат до ушите, щастлив... Тая радост не я разбирах, докато веднъж един лекар, с медицински цели, не ми бръкна с пръст в задника. Тогава ми стана хубаво и отчасти разбрах педерастите... Иначе мразя педерастията!

Така и нашият елит, Цвете Мъничко, обича "духовността". Колкото по-фалшива, толкова по-добре, защото човек се доверява на познатото, затова и човек се страхува, даже мрази Бога, оставащ винаги Сам в Себе Си Съвършено Друг и Непознат.

П. П. На картинката най-горе в текста е корабът, с който рано или късно ще те открадна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар