"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

07 октомври 2018

Генеалогия на Беззаконието


"И ме отнесе духом в пустиня; и видях една жена да седи на червен звяр, който беше пълен с богохулни имена... А жената беше облечена в багреница и червено, украсена със злато, драгоценни камъни и бисери; в ръка си държеше златна чаша, пълна с гнусотии и нечистота от блудството й"(Апокалипсис 17:3 (а), 4)

Това което Бойко Борисов иска да направи сега, увеличавайки чувствително заплатите на българското православно свещенство, обвързвайки го с държавния бюджет и по тоя начин със себе си, отдавна го направи митр. Николай Пловдивски, още с встъпването си в епархията си като епархийски митрополит. Заварените месечни заплати от по 300 лева по онова време тоя ги вдигна с почти 70% и направи 500 лева месечно, което беше с 200 лева повече, отколкото в останалите епархии на БПЦ. И към традиционния попски страх от Владиката Николай прибави и благодарността, така се превърна в митрополитът слънце за своите свещеници. Можеше вече да си позволи всичко не само въпреки тях и тяхното мнение с богомолния народ и епархията, но и със самите тях. 

Така Николай се обзаведе не само с автопарк от лимузини, но и с цяла глутница кучета на къс синджир. Всяка критика срещу митрополита и поведението му в епархията започна да предизвиква същински вой от възмущение сред поповете, всяко неодобрение те започнаха да превръщат и тълкуват като атака и нападение не към митрополита и себе си лично и конкретно, а към Църквата, църковността и въобще към Православието, да виждат и посочват навсякъде "либерастки" и "юдо-масонски" завери против вяра и Отечество. 

Някой нещо казал напреки срещу Николайчо?! Веднага се събира "свещеническа конференция", която излиза с нарочна пламенна декларация в защита на митрополита "против всички и всичко"... Но това е българският поп - срещу двеста лева горница не паството си, ами и гъза си, че и майка си ще продаде.

И си продадоха гъза. Никой от тях не възрази, когато Николай с тяхното "съгласие" изиска всички налични досиета за принадлежност към бившата ДС на пловдивските свещеници. Те се съгласиха даже и да се подпишат, че не искат да ги виждат сами, че ги оставят само и изключително на знанието и ползването на своя митрополит. Продадоха си и честта - никой не дойде през 2015 година да изпее трисагий на гроба на дългогодишния си събрат отец Димитър Амбарев, защото пак бяха на поредната си "свещеническа конференция", освен един престарял свещеник, който нямаше какво да губи, a и го направи срещу пари... Така те "съборно" наказаха единствения си събрат, който имаше смелостта да каже високо и публично откъде дойде поръчката за убийството на Митрополит Кирил... Ако ваша низост коментиращите тук кажете, че отново лъжа и си измислям, ще ви кажа, че във всичкото това лично участвах и че парите на пловдивския поп аз ги дадох...

Между 3 и 5000 лева оценяват българските попове, като участници в епархийски избори за митрополити, Апостолските правила, на толкова оценяват и безсмъртната си душа, защото според тия същите правила грехът на симонията - участието в придобиване на свещенически и епископски санове с пари, считащ се за един от най-тежките в Свещеното Предание, заедно с тоя на разкола, изисква анатема за всички участници в него.

И ако тия за 200 лева отгоре от Николай Севастиянов продадоха и чест, и съвест (и гъз, и майка), представяте ли си какво и колко биха продали на Бойко и хората му за близо 500 лева горница месечно? Особено като сме наясно с процесите и финансовите потоци, текущи понастоящем между Власт и Църква?

12 коментара:

  1. Чиче, с този закон аз ли ще ти плащам заплатата на тебе? Съжалявам, но ще трябва за тази заплата с длани, навлажнени с благовонен елей да натриваш стройното ми тяло.

    ОтговорИзтриване
  2. Чиче, ама ти си се провалил за монах, а?

    ОтговорИзтриване
  3. Чиче, arbiter elegantiarum е недостижим за теб, но Хилон Хилонид е образ, който ти приляга. Сенкевич те е обрисувал отлично!

    ОтговорИзтриване
  4. Важното е ти да го достигнеш Арбитъра...

    ОтговорИзтриване
  5. Чиче, радвам се, че не остана в расо поради малко духовност и видима липса на вяра!

    Сега вече може да си намериш работа и да четеш книги.

    ОтговорИзтриване
  6. Чиче, доброто победи, защото ти расото свали!

    ОтговорИзтриване
  7. Чиче, купих си Четириевангелието на цар Иван Александър и то само за 310 лв. Изданието е фототипно- страхотно е, великолепно!

    ОтговорИзтриване
  8. Тоя с това "чиче", не е ли някой наркоман? Не мисля, че на наркомани трябва да публикуваш коментарите, и те моля да ги спреш.
    Тоя път заплатите ще вкарат мнозина в ада, защото е писано: "не можете да служите на двама господари", аз се радвам че Бат Бойко се провали в държавата с тоя проект за заплатите на духовенството.
    Поздрав,
    АК

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимно чиче, вероятно си "изписан" от някоя комуна скоро и сега си нервен и потен. Страхувам се за лабилната ти душичка, защито в това състояние може да посегнеш на някоя дама- склонен си към страхливо престъпление.

    Духовници, които запалват искрата на вярата в душите на миряните заслужават много високи възнаграждения. Една власт не може да се "провали" с един такъв проект - разсъждаваш инфантилно.

    P.S.
    Това, че са те изписали от комуната, не значи, че си излекуван!

    ОтговорИзтриване
  10. Чиче, изписаното анонимно клетниче ти се мазни и ти веднага му откликваш на молбата... по какво ли ще си подарите някоя вечер- хехехе.

    ОтговорИзтриване

  11. Чичето и оня анонимен,
    разбраха се само за веднъж.
    Страст пламна между тях обаче
    и напълниха се с бистър ******* дъжд.

    Двамата сте грешни...
    Но кой ли ще ви съди?
    И ако трябва пак да съгрешите,
    то анонимният ще пее,
    а плешивецът доволен ще се смее.

    Трепери оня с коментара,
    безумен над чичето лудее,
    двамата ще стенат страшно
    и това на което си седят ще го ********

    ОтговорИзтриване