"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

18 февруари 2019

Братска Трапеза макар махленските попски схватки

Видео от събитието:
Боб-чорбата със свинско месо стана великолепна. Рецептата, която измислих, е следната: За около 10 килограма боб се нарязват  750  гр. зелени пиперки, 750 гр. червени пиперки, едно кило каба лук (по-добре червен, салатен), половин кг. сух чесън, 1 кг. моркови и заедно с боба се варят едновременно, до неговото сваряване и тяхното пълно разтваряне. Около половин час се вари към края на готвенето петте килограма свинско месо, нарязано на едри парчета. Десетина минути, преди да се свали от огъня, се наръсват две-три шепи чубрица, две-три шепи сол и се натрошават два пакета (с по десет броя) зеленчукови кубчета за бульон (а по-добре говежди).

По време на готвенето Авва Велико измисли една песен и една молитва. Песента е: "Дарителю, майка ти да еба, дарителю!", изпълнявана с барабанене по шкембето и приплясквания. Тя беше заради качеството на част от дарения боб, пълен с кални топчета, който михме обилно и детайлно около час, преди да почнем със самото готвене. А молитвата се роди накрая. авва прекръсти измития в казана боб и се помоли харизматично със свои думи:

- Христе Боже, с твоята благодат очисти цялата тая мизерия, за да не се просере родния квартал, та после половината да ни бият, а другата половина да ни се смея-я-ят! Амин!

По време на молитвата за освещаване на Трапезата, предстоятелствана от поп Добромир, поп Ясен Керчев се кри в храма, носът си черкезко-гагаузки не показа даже, правейки се, че има важна работа. Поп Георги пристигна на средата на яденето и започна да се шегува дружески с хората и с манджата, разпитвайки дали е гореща. Аз заминах за работа и не видях дали е ял, но казват, че не е. Предполагам, защото жените му - последната му съпруга и последната му тъща са го научили първо да не яде прости манджи, заедно с убеждението, насадено му, че аз не мога да готвя (както и че милион други неща аз всъщност не мога да правя) и второ са го научили да яде телешко бон филе с миди и сметана "по силистренски", донесено във Варненската гръцка махала с влака, за да поеме аристократичен дъх.

Поповете Ясен и Георги предварително се разбрали, че няма да освещават курбан, сготвен от нас с Велико. Това по-точно станало тъй:

- Аз няма да освещавам това нещо! - рекнал +Гошо
- И аз няма! - както винаги прирекнал +Мъглата.

Обаче, докато Мъглата се кри в храма, Георги все пак пристигна, ухилен до уши, оставяйки всички с впечатлението, че просто се е забавил, защото е имал важна работа. По тая причина прекръщавам Ясен от Гагаузки Войвода на Конника без глава - командир на сапьорен батальон в сектата "Свидетели на Фотакиев".

Поп Добромир ме помена в молитвата "за здраве", а отец Василий Шаган по-миналата неделя ме причасти "за здраве, спасение и общение със Светия Дух". Така клетвата на +Гошо Максуденската Врачка "Причастявам те за осъждане!" на ... два пъти, беше развалена! Радвайте се жени, деца и луди, ще живея, за да сте щастливи!

* * * 

Братска Трапеза, с Божията помощ, ще има по-следващата неделя отново, тъй като в тази поп Добромир Сватята ще отсъства от града и няма да има кой да я благослови, освен ако Георги за пореден път, както сме наблюдавали през годините лично, не си изтрие ръцете в доверчивия Яско. Поканили сме този път г-н Емил Мицов, черковен настоятел и автор на снимките и видеото в тази публикация, да купи за лещата сурова наденица.

* * *

Изказваме благодарност за помощта в готвенето и сервирането на:

Станислава с хубавото дупе, жена на помощник-псалта Данчо Бързия, от която имам официално предупреждение, че ако още веднъж я шляпна или ощипя по гъза, Данчо ще ми пукне тиквата на три места.

Една жена, която не знам как се казва, защото на въпроса ми дали е омъжена, студено отвърна, че това изобщо не е моя работа.

Жената на предишната инцидентна готвачка Илиян Греков, която ни гледаше благославящо с магично-сини очи.




Няма коментари:

Публикуване на коментар