"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

27 април 2019

За Красотата на Христос и правотата на Ричард Докинс



Днес Той е в Рая духом, телом в гроба, а с душата Си в ада, където триумфира, посрещат Го там много по-искрено и с много по-истинско вълнение и възторг мъртвите, отколкото преди няколко дни в Йерусалим "живите".

Свещениците, чиито слуги в четвъртък Го арестуваха, а в петък предадоха на Пилат, сега спят, без да сънуват нищо, в своята събота, в своя ужким шабат, затова и се събуждат като от кошмари, които за свой още по-голям свой ужас, не могат да си спомнят.

* * *

Как да не си речеш, че всичко е била колективна сугестия, породена от халюцинациите на неколцина влюбени в Едного, като ги гледаш тия, дето по традиция се обличат, вървят, стоят и кадят по почти същия начин, като онези същите свещеници, които Го пратиха в ада Него Сам? Рошави с мазни коси и бради, огромни шкембета, мътен от перверзна сласт поглед. Горделивост, основана върху душевна мизерия и умствена беднота. Как да не помислиш, че всичко това е било не Евангелие, а патология, как да не предположиш, че е точно такава, като израстналото върху нея боде очите с цялата си нездрава грозота - институциите им, манипулациите им, кражбите, убийствата и интригите?

Прав е Ричард Докинс, чиято "Делюзия Бог" сега чета. Техният "бог" е един измислен чайник, обикалящ между Земята и Марс. А те са едни безделници, които не умеят нищо друго да работят и вършат, освен да лъжат.

* * *

Имаше една книга преди години - "За достойнството на християнството и недостойнството на християните"... Няма такова нещо - нито са достойни християните, нито пък създаденото от тях християнство. 

Достоен и Прекрасен е само Той.

1 коментар:

  1. Нали и ти поп искаше да ставаш, ама те изхвърлиха от манастира като керлиф фес. Изхвърлиха те и от центъра за обгрижване на наркозависими и от градския транспорт и от магазина и от всякъде където си се появил. И все другите са ти виновни, Порто!

    ОтговорИзтриване