"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

31 юли 2019

ПЦДОН в осветление на сектоведението


И така, имаме си един пълен абсурд и нонсенс, имаме нещо, съвършено непознато ни в православния, ни в целия традиционно християнски свят. Платена и то скъпо платена наркокомуна. Таксите са не само за престоя на момчетата и момичетата, но има и такса за разговори и беседи с родителите им, взима се от свещениците, подлгасници и съучастници на архимошеника и при срещите с тях отделно. Комуната е под пълния контрол на един човек и основно фамилната му, откровено тоталитарна секта, подменила енорийския надзор, а самата енория е в жертва и пълна служба във всичките си функции пряко или косвено на комуната, функционираща като семейна фирма. С епархийския контрол също отдавна се свърши, Владиката, който доскоро беше поне формално председател на управляващото комуната сдружение, вече е обикновен член на контролния съвет, а управител на сдружението е жената на тоталитарния поп.

В снетите му сведения във Варненска Районна Прокуратура поп Георги Фотакиев много правилно казва, че хората в центъра "работят за него". Откровено и арогантно.

Такива центрове никога и никъде, когато са под егидата на традиционните християнски конфесии, не са смятани за "лечителски". В православната традиция лечителството винаги е свързано с духовно подвизаване под ръководство на старец духовен и то главно в манастир, у римокатолиците не знам как е, но при протестантите пък е в церителната лична връзка на душата с Бога. И всякога акцентът е на духовното изцеление. Местата за работа с такива хора са разглеждани като места за подкрепа, не за "терапия" - духовна или материална подкрепа, осъществявана като общоцърковно дело, а не под пълния контрол на полуграмотен бездарно обдарен псевдо-харизматик като нашия поп. 

В годините, в които бях непосредствено близо до работата, това не беше тъй, макар някои тенденции към него да се наблюдаваха в поведението на попа. Случило се е и поставило така, докато работих отдалеч, чрез интернет. Заварих го така и почти моментално влязох в свада. 

Преди такса или нямаше, или бе малка, покриваща част от личните разходи по престоя. Сега е огромна и времето за престой опеторено. Сега таксата е за "плащане на терапевтична услуга" на попа и екипа му от псевдоспециалисти. Хората плащат на Църквата да ги обгрижва?! Това е перверзно! Сатанински перверзно е бе!

Ако се замислим за прославената в православна химнография история в руския град Серпухов, описвана в Богородичния акатист "Неупиваема чаша", изцелилите се руски алкохолици се изцеляват пред иконата на Богородица, молитвено подкрепяни от съпругите си. Външната намеса в чудото от страна на хора е символична, почти никаква. Цери Пресветата Майка Девата. Никакви центрове, никакви манипулации, никакви такси или самонабедили се "специалисти", камоли "свети посредници в жива плът и кръв". Тази попадическа фирма, вдигнала насред храма Неупиваема чаша, е светотатство пред Девата, смятам аз.

Та нашия поп се обяви за лечител, пресметна си успешните проценти и регистрира "лицензирана от държавата програма", според нас не без услугите на църковното задкулисие, за чиито характер можем само да гадаем... Предлагам на поп Георги да организират сега съвместна конференция на "изцелителите чрез вяра", съвместно с неопетдесятните лидери Георги Бакалов ("апостол" и "пророк") и "изцелителя" брат Илия Миланов. Нашият има на какво да ги научи - лобито в институциите, към което те се стремяха, той си го създаде... 

Да влязат сектоведите, след като не успях да доведа психиатър за попа!

Следва

Няма коментари:

Публикуване на коментар