"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

15 септември 2019

Всепоглъщащото его на религиозния нехранимайко


От религиозния човек не можете да очаквате ни трезво решение, ни самоотвержена постъпка. Поставете го пред самата очевидност и поискайте от него действие или поне становище. Ще чуете и видите всичко друго, освен истината, щото за тоя въобще не е важно кое какво е в същината си, ами на него що му носи като корист или преживяване.

Това е така, защото религиозният човек е зает постоянно със себе си и всичко около него има едничкото предназначение да му носи комфорт. След първата фаза в религията - страхът от Бога и уплахата от смъртта, иде втората - "Опитомяване Богу". Ще убиваш или ще се молиш, ще насилничиш или ще се умилкваш, само да си запазиш кожата. Тъй де, след като Господ по някаква причина не е успял да те убие, щото си го купил, изманипулирал или смилил, значи е слабак и сега той трябва на тебе да си слугува денонощно. И така религиозният човек няма време за нищо друго, освен за това да се самоубеждава, че Господ постоянно се занимава с него - всяка мисъл или постъпка извън това него го отклонява от мисълта за себе си. 

Религиозният човек е абсолютен и съвършен егоист, той е напълно затворена монада, затова и пълна противоположност на всичко, което в свещените му книги пише, затова е и тоя парадокс - най-религиозните християни най-малко четат Библията, а предпочитат да я слушат сред пищни ритуали, затънали в дим и миризми, на полупознат език в неразбираемо подпяване, като всичко това е с едно предназначение - да не я чуят. Както и най-фанатичните мюсюлмани най-малко познават корана, а предпочитат да си го пришиват в дрехите и връзват по шия и китки във вид на невнятно изписани муски на арабски език.

В свещените книги на по-развитите религии се описва нечий опит "извън себе си", нечии драми на преосмисляне самите основи на собственото битие, та чак до отказ от тях, а това нещо религиозната мижитурка я ужасява като възможност. Така се оказва, че описаният в Евангелието Бог, Който се отрича, напуска себе си за всичко и заради всички до самоунищожение, изведнъж се превръща от пример за подражание, както е според Блажения Павел, в заложник и угодник на собственото ти неизтощимо и неутолимо его.

Нормалният човек не се ужасява ежедневно от мисълта, че може да умре, той знае, че ще умре, макар с почти всички средства (но не и на всяка цена) да се стреми да отложи това, а дали ще иде в ада или рая не му пука изобщо, щото тези места нито ги е видял, нито някаква надеждна информация е получил за тях и въобще за съществуването им. Религиозният психопат обаче денонощно се тревожи и занимава с това, защото така се занимава със себе си.

Преди време на един и същ въпрос отговориха по различен, но много показателен начин двама души - една атеистка (по-точно агностичка) и един религиозен мъж.

- Страхувам се от смъртта, - сподели тя - какво ще стане с моето "аз" и къде ще бъда тогава, дали въобще нейде ще бъда...
- Защо се плашиш от нещо, което вече си "преминала"? - попитах я, щото напия ли се с алкохол, ставам особено "мъдър" - Че къде си била преди да се родиш? Вече си "била без да те има" в една Вечност, "преживяла си я", понеже назад, както и напред във времето, е една и съща Вечност? Ако си прекосила първата, що те плаши втората?
- Да, - усмихна се тя, - това е тъй наистина и ти ме поуспокои...

Преди туй я бях поутешил и с разни други начини, тъй че, викайте ми "майстора", само дето не разбрах коя е шибаната Маргарита и въобще има ли я, но то е друг въпрос.

На същия риторичен въпрос религиозният човек ми отговори, почти без да се замисли:

- И преди да се родя, пак съм "бил"!
- Къде си бил бе?! - зяпнах от изненада, почти давейки се с глътка ракия.
- На Бога в Ума! Планирал ме е!

"Бил си ти на кучето в дирника и цяла Вечност Вемогъщият и Вездесъщия е планирал как оттам да те извади, а щом го е планирал толкоз време, значи е било много мъчна работа, самовлюбена буболечко, затова и си венецът на всичките Му действия и цялото Му творчество лично и конкретно точно ти!" 

Това си го помислих, ама не му го казах, щото не е най-лошият от религиозните хора, които познавам, даже спрямо доста от тях е повече от добър.

* * *

Е, а сега имам новина - жреците на всички религии прекрасно разбират всичко това и го осребряват с 1000% печалба. Макар че, със сигурност и от личен опит мога да говоря само за православните попове и протестантските пастори, но няма защо при кюретата, имамите, шаманите и ламите да е различно смятам. 

Преди пълното господство в личния и социален живот на религията се е крепило върху почти пълното невежество. Според тогавашната "наука" слънцето, звездите и луната са били само декор край Земята, поставен от Бога около мястото и тварите, с които постоянно се занимава, като им следи делата, мислите, че и сънищата, а между тях просто не е можело да се разминеш от ангели и дяволи. Телекопите и космическите апарати обаче показаха, че това не е точно така, че около нас, па и в цялата Галактика, май осезаемо и видимо няма никой. 

И тогава религиозният егоцентрик, макар да заряза геоцентризма, запази себецентризма, като рече, че въобще не се е разколебал в туй, че Светата Троица, всички светии, по един ангел и по един дявол включая за него специално, не само съществуват, но и денонощно (че даже предвечно и безконечно) се занимават с него. А това, че в Космоса не се виждали, се дължало на факта, че са... невидими и така спаси егоизма си, като им сложи на всичките по една "теологична" шапка невидимка. Е, да ама, в свещените ни книги пише, че са съвсем видими и осезаеми. Но теологията като всяко шарлатанство, е страшно изобретателна и е изненадващо добре ориентирана пазарно още от най-древния си произход. Затова и съм взимал с отлична оценка почти всички изпити по тая "наука", когато и където да се явя, без да прочета и един ред  нарочно и конкретно - имам усет и склонност към подобни шмекерии, някой път имам и чувството, като че сам да съм ги изобретил. Нищо сложно няма да уловиш посоката и системата в някоя спекулация. Като го осъзнах, сметнах, че е под достойнството ми да се "дипломирам".

И така, ако преди векове религиозните спекуланти са продавали продукцията си благодарение незнание и невежество, злоупотребявайки с човешките слабости, сега го правят, експлоатирайки пороците. Преди глупостта и незнанието, а сега вината, страстите и страха.

* * *

А в книгата за Праведния Йов друго се разказва - Йов губи всичко - имот, добитък, пари, децата си, жена му го предава и почти всичките му приятели, с единия крак в гроба е, но през цялото време не спира да губи чувството си за собствено достойнство пред лицето на самия Бог, с когото даже спори (без да го хули) като с равен и поне "съизмерим" - признава му пълната свобода да постъпва както ще, без да дава никому обяснение, но и за миг не отстъпва от твърдението си, че в тоя случай е онеправдан.

А колко това е различно от начина, по който ние живеем религията си!

* * *

Смятам, че няма рай, нито ад, нито дяволи, нито ангели. Ангелите и дяволите сме ние, те са притчи за нас, а раят и ада не са места и времена, ами лични състояния на съзнанието, но и повече от това - те са дела тук-и-сега и са вечност именно като дела, а не като времева продължителност, а "боговете" пък сме ние - и според Древния Псалом, и според Господ Иисус Христос, затова и в Негово Лице Бог ни се яви именно "като един от нас".

Няма коментари:

Публикуване на коментар